Не спирайте да бъдете себе си, само за да се харесате на някого

Не се страхувайте да покажете истинската си същност. Който и да се влюби във вас, трябва да заобича истинското ви аз, а не маската, която слагате, за да привлечете нечие внимание.
Не спирайте да бъдете себе си, само за да се харесате на някого

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 25 август, 2022

Не губете самоличността си и не изневерявайте на себе си. Не спирайте да бъдете себе си, само за да се харесате на някого. Ако го направите, неизбежно ще се саботирате сами.

Когато срещнем някого и искаме да го опознаем, се опитваме да направим добро впечатление. Това понякога ни подтиква да се държим неестествено.

Това държание обаче ни кара да залъгваме себе си, както и човека, който искаме да впечатлим. Ще запълните очакванията му с лъжи и той ще вярва, че е привлечен от определени качества, които вие всъщност не притежавате.

Не спирайте да бъдете себе си, в противен случай ще се окажете във връзка, основана на фалшива любов.

Магията на всяко начало

Да бъдеш себе си

Началото на връзката е вълшебно. Всичко сякаш протича без усилие по мистичен начин. След време обаче това изчезва. Изведнъж става необходимо да полагате усилия, за да правите неща, които преди не се е налагало да правите.

Вероятно сте стигнали до този етап, понеже сте се превърнали в идеал за отсрещния човек. Това е така, защото сте искали да затвърдите очакванията, които е имал към вас. Но рано или късно това трябва да приключи.

В тази ситуация не само се влюбвате в някой, който очаквате да се впише в идеалите ви, но и самите вие се опитвате да накарате другия човек да ви заобича, като се превръщате в това, което той иска да бъдете.

Къде отива вашата индивидуалност? Какво се случва с истинското ви аз? Опитвате се по всякакъв възможен начин да замаскирате истинската си същност, за да се отдадете на фалшива любов.

Всички отношения, които сте създали с другия човек, са неистински. Страхът от това да не ви харесат или да бъдете отблъснати заради недостатъците ви, провокира това да не бъдете себе си.

Значението на това да отстояваш себе си

Отстоявайте себе си

Необходимо е да разкриете действителните си предпочитания и интереси и да покажете истинския си характер от първия момент, който споделяте с човека, когото харесвате.

Не бива да криете какво не ви допада. Ако го правите, това ще обърка партньора ви. Все пак след като мине известно време, изведнъж ще започнете да споменавате нещата, които не ви харесват, за които той не е знаел преди.

Вижте този кратък пример: представете си, че човекът, с когото излизате, е пушач. Той има този навик откакто се помни и вие никога не сте показали своето неодобрение към него.

Но един ден вие сте много разстроени. Ядосвате се, крещите и го наругавате за това, че не е осъзнал, че не харесвате пушенето му. Неговият отговор несъмнено би бил: “Не мислех, че те притеснява. Не си се оплакал никога от него.”

Можем да ви дадем множество сходни примери, които само биха изяснили колко е важно да отстоявате себе си.

Проблемът е, че не осъзнавате как заблуждавате хората в желанието си да им угодите.

Проблемите, възникващи когато започнете да бъдете себе си

Бъдете себе си

Всичко върви гладко докато не започнете да бъдете себе си. Все пак маската, която носите, не може да се задържи твърде дълго.

Тогава възникват конфликтите. Връзката между вас и партньора ви е променена. Сега отстоявате себе си, но е твърде късно.

Има черти от характера на партньора ви, които не харесвате, но и при него е същото. Тогава започвате да се оплаквате от неща, които преди не са ви притеснявали.

Появяват се спорове, гняв и конфликти и няма връщане назад.

Всичко това ви изтощава. Мислите си, че вече не обичате партньора си, че любовта ви е избледняла. Не осъзнавате обаче, че всичко това е резултат от фалшива любов, която и двамата сте създали.

Не спирайте да бъдете себе си, дори да сте изкушени да го направите. Трудно е да осъзнавате държанието си в началото, но трябва да положите усилие да го направите, за да не се окажете измамени, наранени и разочаровани.

Не се страхувайте да покажете истинската си същност. Който и да се влюби във вас, трябва да заобича истинското ви аз, а не маската, която слагате, за да привлечете нечие внимание.

Ако от самото начало не можете да бъдете себе си пред човека, когото обичате, не си струва да останете с него.

Бъдете себе си и ще бъдете наградени с връзката, която винаги сте искали!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bourbeau, L. (2014). Las cinco heridas que impiden ser uno mismo. Igarss 2014. https://doi.org/10.1007/s13398-014-0173-7.2
  • Nietzsche, F. (2000). La voluntad de poder. Biblioteca Edaf ; 129.
  • González de Canales, F. (2008). Experimentos con uno mismo. 1937-1959. RA Revista de Arquitectura.
  • Godet, P. M. (2007). Prospectiva Estratégica : problemas y métodos. Cuaderno Número 20. https://doi.org/10.1109/CSSE.2008.1307
  • Rogers, C. R. (1987). El camino del ser. Kairós psicología.
  • Iacoboni, M. (2009). Las Neuronas Espejo. Buenos Aires.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.