6 начина да горим по 600 калории на ден

Сгъвайте прането не седнали, а прави и заменете асансьора със стълбите
6 начина да горим по 600 калории на ден

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много хора искат да отслабнат. Всички те са наясно, че процесът изисква дисциплина и посвещение, особено когато трябва да се спазва диета и да се тренира редовно. Съществуват много и различни начини за сваляне на излишните килограми. Можете да го постигнете, като горите повече калории на ден, при което не е необходимо да изпитвате глад и да спазвате стриктен режим, който да доведе до сериозни негативни последици за здравето.

Ключът тук се крие в осъзнаването, че трябва да намалите количеството на калориите, които приемате ежедневно, и да увеличите физическата активност, така че да горите по 600 калории дневно.

Защо си струва да опитате да горите по 600 калории на ден?

Горенето на 600 калории дневно е лесно постижима цел, която изисква минимум усилия. Вярвате ли ни? Абсолютно възможно е да постигнете тази цел, докато същевременно изпълнявате всички свои ежедневни задачи и отговорности у дома и на работното място.

За да се освободите от тези 600 калории, можете да изпълнявате различни упражнения и да следвате поне част от препоръките ни. Така ще повишите способността на тялото да гори калории. Като елиминирате 3500 калории седмично, вие ще сваляте по около 1/2 килограм на 7 дни, без да усещате глад. Разбира се, за да постигнете целта си, ще трябва да се ръководите от принципите на здравословния начин на живот и да започнете да тренирате редовно.

Как можете да горите по 600 калории на ден?

Защо си струва да опитате да горите по 600 калории на ден?

Както вече споменахме, горенето на допълнителни 600 калории дневно не е никак трудно и може да бъде постигнато чрез практикуването на различни дейности и изпълнението на упражнения, които, вярваме, ще ви допаднат.

Стъпки за горене на 600 калории на ден:

 • Стъпка 1:

Човек гори повече калории, докато стои прав, отколкото когато седи. Затова, ако сте се заговорили по телефона, но все още седите на стола, време е да станете. Ако сте у дома, вместо да сгъвате прането седнали, правете го прави. Може на пръв поглед тези съвети да ви се струват съмнителни и незначителни, но на практика не е така. Те са от значение и допринасят достатъчно, за да горите повече калории от обичайното.

 • Стъпка 2:

За да горите повече калории на ден, трябва да изпълнявате ежедневна програма от упражнения. За да стимулирате резултатите и да постигнете целите си, трябва да повишите интензивността и продължителността на тренировките. Например, ако ходите пеша в продължение на 30 минути дневно, задръжте времетраенето същото, но увеличете скоростта на ходене. Така вместо 100 калории ще изгорите 200. Можете също така да променяте упражненията или да ги комбинирате, за да ви бъде интересно и приятно всеки път.

 • Стъпка 3:

В течение на деня можете да тренирате и да горите повече калории, без да посвещавате излишно време на специални дейности. Обмислете използването на стълбището вместо на асансьора. Докато миете зъбите си, направете няколко клекове. Можете да изпълнявате същите упражения, докато гледате любимото си ТВ шоу.

 • Стъпка 4:

В допълнение към изпълняването на кардио упражнения можете да вдигате тежести. Така ще повишите натоварването и тялото ще започне по-ефикасно да гори мазнините. Този тип упражнения укрепват тялото, тонизират го и засилват метаболизма.

 • Стъпка 5:

Накрая изберете спорт, който да тренирате и който ще ви помогне да горите допълнителни 600 калории дневно. Може да тренирате тенис, да плувате или да практикувате друг спорт по желание.

Традиционни упражнения за топене на мазнини

Ходенето е добър начин да горите поне 600 калории на ден

Тези упражнения са най-добрият начин да горите поне 600 калории на ден. Няма нужда да отскачате до фитнес залата, за да постигнете своите цели – просто изпълнявайте упражненията у дома и резултатите ще бъдат налице до няколко седмици.

 • 1 час умерено бягане на пътечка гори до 675 калории.
 • 1 час бягане на пътечка гори до 986 калории.
 • 1 час скачане на въже  гори до 730 калории.
 • 20 минути правене на коремни преси гори до 200 калории.
 • 1 час ходене гори до 200 калории.
 • 30 минути каране на колело гори над 200 калории.

И запомнете!

В допълнение към всички препоръки, които ви дадохме, за да горите допълнителни калории всеки ден, е препоръчително да спазвате диета, богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни и вода. Заложете на меню, което снабдява тялото с оптимално количество хранителни вещества и калории.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Burrup R., Tucker LA., Cheminant JDL., Bailey BW., Strength training and body composition in middle age women. J Sports Med Phys Fitness, 2018. 58 (1-2): 82-91.
 • Wewege M., Berg R., Ward RE., Keech A., The effects of high intensity interval training vs moderate intensity continuous training on body composition in overweight and obese adults: a systematic review and meta analysis. Obes Rev, 2017. 18 (6): 635-646.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.