Ползите от това да бъдеш благодарен

Да бъдеш благодарен не струва нищо, но ни кара да видим живота по различен начин. Хората около нас също го забелязват и винаги откликват положително на тази промяна.
Ползите от това да бъдеш благодарен

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Чували сме много пъти, че да бъдеш благодарен е много позитивно и за нас самите, но все още не разбираме на какво се дължи това.

Речникът дефинира благодарността като разпознаване и оценяване на човек, който ви е направил услуга и чувстване на огромно желание да отвърнете на тази услуга.

Но благодарността не е само това. Можем да сме благодарни за това, че сме живи, за това, че живеем живота, който имаме и за всички добрини по света.

Мисленето за това и благодарността ни правят щастливи. Тогава защо е толкова трудно да бъдем благодарни?

Да бъдеш благодарен е много лесно.

Добре е да бъдеш благодарен

Да бъдеш благодарен е неимоверно лесно. Стига само една усмивка, едно просто “благодаря” или малка бележка, посветена на човека, на когото благодариш за това, което е сторил за теб или за това колко щастлив те прави той.

Както виждате, не се изисква да влагаме много енергия в това, защото да бъдеш благодарен не ни коства никакви усилия. Може би затова толкова често ни убягва.

Понякога всичко това се случва, защото игнорираме обкръжението си. Толкова сме вглъбени в своя собствен свят, че забравяме какво се случва около нас.

Колко пъти сте спирали, за да помислите за това какво имате? Колко пъти сте били наясно, че нямате нужда от нищо друго, защото вече имате всичко?

Колко пъти сте повлиявали на хората около вас, които са ви подкрепяли в трудни моменти? Сигурни сме, че прекарвате повечето си време мислейки за тези, които са ви наранили, отколкото за тези, които са ви подали ръка за помощ.

 

Вярваме, че приятелите и семейството ще бъдат винаги насреща за нас. Въпреки това не осъзнаваме, че всичко може да се промени за 24 часа. И тогава може да е твърде късно да оценим наистина тези, които сме загубили.

Трябва да практикуваме благодарност

С всички тези проблеми е трудно да бъдем благодарни, ако не практикуваме благодарност. Точно така, изисква се практика, за да се научим как да бъдем добри, искрени, как да обичаме и така нататък.

Затова е важно да вземете под въпрос следните долуспоменати стъпки:

  • Фокусирайте се върху настоящето: Живеем живота си постоянно мислейки за бъдещето и за миналото. Това ни пречи да се насладим на момента и да сме наясно със всичко, за което трябва да сме благодарни.
    Като отделяме себе си от настоящето, това ни кара да искаме нещо, което вече имаме. За да бъдем наясно за настоящето, трябва да отворим очите си и да се огледаме около нас.
  • Никога не приемайте нещата за даденост: Предполагате, че партньорът ви знае, че го обичате, че майка ви знае, че я обичате. Да вземате това за даденост е грешка. Хората, които значат нещо за нас, имат нужда да чуват това от устата ни или трябва да им показваме това чрез действията си към тях.
  • Не очаквайте нищо от другите: Единствената грешка, която можете да допуснете, е да очаквате другите да се държат толкова добре с вас, както сте се отнесли вие в дадена ситуация. В повечето случаи това няма да се случи, така че спрете да си мислите, че е възможно. Да бъдеш благодарен означава да не очакваш нищо в замяна. Не трябва да се стремите да бъдете такива по свое съгласие, защото ще ви накара да се чувствате добре.

Бъдете благодарни всеки ден

Бъдете благодарни още щом се събудите. И когато вечер си легнете, бъдете благодарни за всички хубави неща, които сте преживяли през деня.

Понякога също трябва да бъдем благодарни за това, че сме живи и сме добре, а не само заради хората в живота ни. Това ще ви накара да се чувствате късметлии. Също така ще ви накара да се усмихвате всеки един ден, в който се събуждате и си лягате.

Не струва нищо и ще ви направи много по-щастливи.

Бъдете благодарни за всички възможности, които сте получили, благодарение на вашите усилия и бъдете благодарни за напредъка, който сте постигнали с вашето постоянство.

 

Живейте живота си като бъдете постоянно благодарни за всички хубави неща в него и най-вече благодарете на хората около вас за всичко, с което допринасят за вашето щастие.

Колкото повече практикувате благодарност, толкова по-лесно ще стане и ще дойде време, в което това ще се превърне в навик.

Благодарността ще стане част от вас.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.