7 грешки във връзката ви, които трябва да коригирате още днес

Дори и в стабилните връзки може да има поведения и грешки, които да угасят искрата, която ви е събрала.
7 грешки във връзката ви, които трябва да коригирате още днес

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Замисляли ли сте се, кои са най-честите грешки във връзката ви?

Някои статистически данни казват, че един на всеки два брака завършват с развод. Това, което те става ясно от тази статистика, са причините за това.

Казват, че има често срещани грешки във връзката ни, които лесно могат да се избегнат. Въпреки, че те обикновено се случват във всяко семейство, тези грешки могат сериозно да повлияят върху стабилността на отношенията с вашия партньор.

Взаимоотношения, основани на любов, не винаги са лесни. Ако решим да имаме връзка, ние трябва да сме готови на някои жертви и усилия.

Принуждавайки се да правим някои неща всъщност можем да спасим връзката си от влошаване и  дори да успеем да избегнем краха й.

7-те най-често срещани грешки във връзката ви

1.Приемате партньора си за даденост

Това е една от най-често срещаните грешки във връзката ни. С течение на времето ние забравяме да покажем на нашия партньор колко е важен за нас.

Забравяме за милите жестове и малките детайли. Всичко това е от жизненоважно значение в началото на една връзка. Не забравяйте, че връзките имат нужда от грижа и внимание.

Вашият партньор заслужава да знае колко е важен за вас. Ние всички трябва да отделим време, за да им покажем, че мислим за тях.

Един лесен начин да започнем да го правим, е като се запитаме: “Какъв би бил животът ни без нашия партньор?

Не допускайте рутината да унищожи връзката ви, само защото не сте си обръщали внимание.

2. Лъжата

лъжата е сред най-често срещаните грешки във връзката между партньорите

Романтичните отношения се основават на доверие. Някои хора казват, че малките, т. нар. “бели лъжи” са приемливи. Ако искате доверието във връзката ви да е по-силно, не трябва да си служите с лъжи.

Живейте с идеята, че истината ще излезе наяве в края на краищата. Малките лъжи са обременяващи и една от от най-тежките грешки, които хората правят в една връзка.

Вашият партньор вероятно ще реши, че ако лъжете за нещо малко, ще излъжете  и за нещо голямо и много по-съществено.

Скриването на някои неща изпраща същият сигнал. Нормално е да искате да избегнете разговора с партньора си след спор. В интерес на истината малка почивка след спор би повлияла добре, ако се използва разумно.

Може да избегнете да кажете нещо, което ще се разгневи партньора ви и ще ви накара да съжалявате, че сте го казали.

Въпреки това, ако сте си дали твърде много време, може да нараните партньора си. Това се случва, защото игнорирайки партньора си за дълго време го карате да чувства, че не е важен за вас.

3. Не го уважавате

Можете да кажете на партньора си нещата, които ви безпокоят или ви разстройват. Но трябва да се опитате да направите това без да звучи сякаш е негова вина. Избягвайте да използвате остри думи.

Също така, опитайте се да говорите, когато и двамата сте спокойни. Тези неща са важни, за да се избегнат недоразумения.

Не забравяйте, че можете да помолите за прошка, но не можете да върнете думите си назад. Нарастващата липсата на уважение може да  влоши връзката ви.

Взимането на важни решения, без да мислите за партньора си, е друг начин да покажете, че не го уважавате. Това е много често срещано. Въпреки това, ако му обърнете внимание навреме, може да избегнете проблемите.

Важно е да се помни, че мнението на партньора е стойностно. В този ред на мисли вашият партньор ще се радва, че участва във взимането на решенията.

4. Правите догадки

правенето на догадки - една от често срещаните грешки във връзката

За да се избегнат този тип грешки във връзката, важно е да се съсредоточим върху добрата комуникация. Трябва да се изразявате възможно най-ясно, особено относно това какво чувствате, мислите и искате.

Важно е вашият партньор да прояви внимание и да ви разбере. Но и вие също трябва да направите усилие да го разберете. Не правете догадки преди да сте попитали.

Ако нямате доверие на партньора си, когато ви каже нещо, тогава кой трябва да ви го каже?

5. Отдалечавате го от това, което харесва

Как бихте се чувствали, ако вашият партньор ви отдалечи от нещата, които харесвате? Една връзка се формира от двама души. И двамата сте взели решение да споделяте живота си и да живеете заедно, въпреки различията си.

Важно е, че дори във връзка, хората трябва да запазят своята индивидуалност. И двамата трябва да бъдете в състояние да имате свои собствени хобита.

Въпросите и намеците, че партньора ви трябва да спре да прави нещо, което обича, е лошо. Това е като да им забранявате да изразяват част от своята личност.

Имате нужда е добър баланс в отношенията ви. Ако загубите това, ще се окажете в задушаваща ви връзка.

6. Да мислите само за вашето собствено удовлетворение в леглото

егоизма в леглото - една от най-честите грешки във връзката

Не е нещо ново да се каже, че сексът е в човешката природа. В една връзка сексуалният компромис е много важно нещо.

Можете дори да го използвате като бърз начин да оцените връзката си като цяло.

Ако сме егоисти в секса и се тревожим само за нашата собствена удовлетвореност, допускаме сериозна грешка – караме партньора си да се чувства само като сексуален обект.

7. Постоянно съмнение във връзката ви

Ако непрекъснато се съмнявате за всичко, вие показвате, че се съмнявате във връзката между вас двамата като цяло.

Също така показвате на партньора си, че тази връзка не се развива.

Това може да бъде причинено от много неща. Някои често срещани фактори са страх, ниско самочувствие, липса на доверие както и много други неща. За решаване на проблема трябва да знаете какво ви кара да поставяте под въпрос отношенията ви.

Постоянното съмнение във връзката ви може да накара партньора ви да изпитва несигурност. Това обикновено може да накара връзката ви да се развие много по-бавно от нормалното. И е една от най-често допусканите грешки във връзката от партньорите.

Особено важно е да сме наясно още в момента,  в който сме направили една от тези грешки. Когато сте наясно с начина, по който действате, съществува по-голям шанс да имате по-добри отношения с партньора си.

Най-важното е да не губите надежда. Трябва да вложите всички усилия за възстановяване на хармонията във взаимоотношенията си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Laca Arocena, Francisco Augusto., Mejía Ceballos, Juan Carlos. (2016).DEPENDENCIA EMOCIONAL, CONSCIENCIA DEL PRESENTE Y ESTILOS DE COMUNICACIÓN EN SITUACIONES DE CONFLICTO CON LA PAREJA. https://www.redalyc.org/pdf/292/29251161006.pdf

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.