Страдате ли от подагра? Избягвайте тези 7 храни

Ако страдате от подагра, важно е да обърнете специално внимание на начина си на хранене. Избягвайте тези 7 храни, за да предотвратите влошаване на симптомите.
Страдате ли от подагра? Избягвайте тези 7 храни
Nelton Abdon Ramos Rojas

Прегледано и одобрено от лекар Nelton Abdon Ramos Rojas.

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Болестта подагра е една от най-болезнените форми на артрит. Появява се вследствие на натрупване на микроскопични кристали пикочна киселина в тялото.

Тя засяга често коленете, глезените и други части на тялото, предразположени към натрупването на посочената субстанция. Тя често влияе на ставите, но има отрицателни ефекти и върху меките тъкани на тялото и бъбреците.

Това състояние се отключва обикновено нощем, като страдащият от него изпитва силна болка, а палецът на крака му почервенява.

Установено е дори, че 20% от пациентите с този проблем развиват проблеми с бъбреците и камъни в бъбреците.

Тъй като това състояние довежда до възпалителни реакции, то често бива придружено от продължително чувство на болка, двигателни проблеми и израждане на засегнатите зони.

Специалистите все още не са установили конкретните причинители на подаграта, но това състояние се свърза с:

  • Наследствени фактори
  • Консумация на алкохол
  • Проблеми, които изпитват жените след навлизане в менопауза

Освен това лошите хранителни навици и наднорменото тегло също предизвикват кризи на подаграта. Научете повече за това неприятно заболяване от сайта на РЗИ – Пловдив.

Поради тази причина е от съществено значение да бъдете наясно с храните, които могат да влошат симптомите, за да ги избягвате доколкото ви е възможно.

Открийте по-долу кои са те!

1. Червено месо

не консумирайте червено месо при подагра

Прекомерната консумация на червено месо не само увеличава риска от подагра, но и причинява множество усложнения при пациенти, вече диагностицирани с това състояние.

Това се дължи на високото съдържание на пурини, в допълнение към останалите компоненти, които повишават нивата на холестерола и риска от наднормено тегло.

Приемът на такъв тип месо може да доведе до проблеми във възпалителните процеси на тялото, тъй като се увеличава задържането на пикочна киселина, увеличава се съответно и болката.

2. Морски дарове

Пациентите, страдащи от подагра, трябва да изключат морските дарове от диетата си.

За съжаление, макар че много от съставките им са полезни, морските дарове съдържат също високи нива на пурини. Този тип вещество се разгражда в тялото под формата на пикочна киселина. 

Това означава, че морската храна може да повиши нивата на това вещество в тялото при усвояването й, като по този начин може да влоши възпалението и болката.

3. Бира и подагра

при подагра не е добре да пиете бира

Макар и да не може да се отрече, че много от съставките на бирата са полезни за тялото, тя причинява проблеми на пациентите с този тип артрит.

Тази напитка повишава нивата на пикочната киселина в тялото и дори нарушава процесите на елиминирането й.

В допълнение към това, съставките на бирата пряко засягат възпалителните процеси на ставите, повишавайки сковаността и двигателните затруднения.

4. Подсладени напитки

Безалкохолни и подсладените напитки съдържат царевичен сироп и фруктоза, както и изкуствени подсладители, които повишават производството на пикочна киселина.

Ежедневната им консумация значително увеличава риска от метаболитни разстройства, както и възпалителни заболявания като артрит и подагра.

Всъщност пиенето на газирани напитки се свързва с повишен риск от костни заболявания в зряла възраст.

5. Бяла риба

консумацията на бяла риба не се препоръчва при подагра

Докато някои видове риба спомагат да се контролира възпалението и болката, бялата риба е вредна за пациенти с натрупвания на пикочна киселина.

Тази храна съдържа между 50 и 150 мг пурини, което затруднява лечението на подаграта.

Сред тези риби са:

  • Треска
  • Костур
  • Син меджид
  • Ципура
  • Хек

Препоръчваме ви да прочетете и: 3 лесни и вуксни рецепти с риба

6. Гъби

гъбите не са полезни при подагра

Вкусни, екзотични и нискокалорични, гъбите са източник на хранителни вещества, който хората често обичат да добавят в различните си рецепти.

Страдащите от подагра обаче трябва да намалят консумацията си на гъби. Причината е, че гъбите повишават концентрацията на кристали пикочна киселина в ставите.

7. Черен дроб

Тази храна се препоръчва за хора с анемия, която се получава от липсата на желязо. Тя обаче не е най-добрият вариант за диетата на пациенти, страдащи от продължителни кризи на подагра.

Както е и при другите храни от животински произход, черният дроб съдържа високи нива на пурини, което би влошило симптомите.

При третиране на подагра избягването на храните, споменати по-горе, е разковничето за минимализиране или преодоляване на симптомите. Вместо тях, препоръчваме консумацията на храни с противовъзпалителни, аналгетични и детоксикиращи свойства, които биха допринесли значително за премахването на пикочната киселина.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Li R., Yu K., Li C., Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta analysis and systematic review. Asia Pac J Clin Nutr, 2018. 27 (6): 1344-1356.
  • Mai Nielsen S., Zobbe K., Kristensen LE., Christensen R., Nutritional recommendations for gout: an update from clinical epidemiology. Autoimmun Rev, 2018. 17 (11): 1090-1096.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.