Опасностите от пикочната киселина и как да ги избегнем

Откажете се от червеното месо и морските продукти и включете в ежедневното меню повече череши, ягоди, артишок и лук.
Опасностите от пикочната киселина и как да ги избегнем

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

В тази статия ще ви запознаем с  пикочната киселина и връзката с хранителния ви режим.  Ще ви информираме защо е важно е да се консумират храни, които помагат да се запазят нивата й балансирани, за да се предотвратят заболявания като подагра.

Пикочната киселина е химично вещество, което се генерира в тялото. Състои се от азот, кислород, въглерод и водород, като по-голяма част от нея се разтваря в кръвта и стига до бъбреците, където се изхвърля чрез урината.

Превишаване нивото на пикочната киселина може да доведе до увреждане на тялото като появата на камъни и подагра, тъй като излишъкът от нея в кръвта я кара да се концентрира в места като ставите, образувайки кристали, предизвиквайки болки и възпаления. В дългосрочен план може да увреди безвъзвратно ставите, ето защо е много важно да се контролира концентрацията на пикочна киселина в кръвта.

Всеки може да бъде засегнат от високи нива на пикочната киселина, но мъжете са по-склонни към това. Ако имате фамилна анамнеза за подагра, водите много стресиращ живот или страдате от затлъстяване, диабет или артериална хипертония, също може да сте изложени на по-висок риск.

Вредни храни

Като за начало, важно е да премахнете някои храни от менюто си:

  • Червено месо
  • Морска храна
  • Карантии
  • Алкохолни напитки
  • Сода

Нивата на пикочна киселина и храни които помагат за контролирането

Ябълки

Ябълките помагат в борбата срещу високи нива на пикочната киселина

Ябълките помагат в борбата срещу високи нива на пикочната киселина благодарение на високото съдържание на вода. Техните диуретични и антиоксидантни свойства намаляват артериалното налягане, защитават чревната лигавица, предотвратяват рак благодарение на фото-химичните вещества, намаляват нивата на холестерола в кръвта, предотвратяват астма и възпалителни заболявания като артрит.

Артишок

Този зеленчук притежава диуретични свойства, които помагат за премахване на пикочната киселина чрез урината. В допълнение към това, той притежава и други ползи – намалява холестерола, бори с високите нива на триглицеридите, лекува заболявания като анемия, диабет, подагра и камъни в жлъчния мехур.

Лук

Лукът също помага да прочисти тялото и предотврати увеличаване концентрацията на пикочна киселина. Редовната консумация на лук води до големи ползи за тялото, като например подобряване на кръвообращението, предотвратяване на тромбоза и втвърдяване на артериите. Той също така служи за лечение на анемия поради високото си съдържание на желязо, фосфор и витамин Е.

Благодарение на калия, който съдържа, лукът помага за премахване на излишните течности, в борбата с хипертония, подагра, и камъни в бъбреците.

Череши

Черешите оказват ефект върху намаляване на нивата на пикочната киселина поради техните противовъзпалителни и антиоксидантни свойства. Те също така помагат за предотвратяване на рак, сърдечно-съдови заболявания и загуба на паметта, намаляват възпалението и симптомите на артрит, подагра и помагат да регулират цикъла на съня. Черешите са богати на витамини Е и С, както и магнезий, желязо и фибри.

Ягоди

Ягодите за неутрализиране на пикочната киселина и съответните заболявания

Ягодите са едни от най-препоръчителните плодове за неутрализиране на пикочната киселина и предпазване от възпаления и болки. Те са отлични антиоксиданти и диуретици и притежават противовъзпалителни свойства. Помагат за регулиране на храносмилателната система, поддържат ви сити и съдържат витамини B, C, K и калий. Те също помагат за здравето на очите, необратимите признаци на стареене, предпазват от отпуснатост и целулит.

Запомнете!

Тялото на всеки човек съдържа пикочна киселина; трябва да се грижим за това, да не се образува в излишък, тъй като може да доведе до други здравословни проблеми. Не забравяйте, че “превенцията е по-добра от лечението”.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Dalbeth, N., Phipps-Green, A., House, M. E., Gamble, G. D., Horne, A., Stamp, L. K., & Merriman, T. R. (2015). Body mass index modulates the relationship of sugar-sweetened beverage intake with serum urate concentrations and gout. Arthritis research & therapy, 17(1), 263.
  • Fang, J., & Alderman, M. H. (2000). Serum uric acid and cardiovascular mortality: the NHANES I epidemiologic follow-up study, 1971-1992. Jama, 283(18), 2404-2410.
  • Johnson, R. J., Nakagawa, T., Sanchez-Lozada, L. G., Shafiu, M., Sundaram, S., Le, M., … & Lanaspa, M. A. (2013). Sugar, uric acid, and the etiology of diabetes and obesity. Diabetes, 62(10), 3307-3315.
  • Juraschek, S. P., Miller III, E. R., & Gelber, A. C. (2011). Effect of oral vitamin C supplementation on serum uric acid: a meta‐analysis of randomized controlled trials. Arthritis care & research, 63(9), 1295-1306.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.