Ползите от ледената вода за краката

Ще ви бъде доста трудно да потопите краката си в ледена вода, но когато видите всички предимства, които предлага процедурата, няма да искате да пропуснете този домашен лек.
Ползите от ледената вода за краката
Maricela Jiménez López

Прегледано и одобрено от лекар Maricela Jiménez López.

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 03 януари, 2023

Краката ви са тази част от тялото, която изпитва най-много стрес и умора. Източната медицина обаче прави крачка напред. Предупреждава ни, че стъпалата на краката съдържат голям брой нервни окончания, които са свързани с останалата част от тялото ви. Това означава, че те са един вид врата към вашето благополучие, която не трябва да пренебрегвате. Източната медицина препоръчва използването на ледена вода като лечение.

Краката са чудесен начин за достъп до имунната ви система. Както знаете, тя отговаря за защитата ви от външни заплахи, както и от вътрешни проблеми.

В този смисъл кисненето на краката в ледена вода е удобен начин за борба с всяка атака.

Ползите от излагането на ледена вода

Ледената вода върху краката може да има големи ползи за вашето здраве

Без съмнение вече знаете как действат ваксините. Вирусът или болестта се въвежда в тялото ви, за да може да се развие щит, който ще ви попречи да се заразите с тях в бъдеще.

Следвайки това разсъждение, има смисъл да използвате студена вода, за да подготвите краката си за зимата. Тя стимулира притока на кръв чрез съдови контракции, които улесняват циркулацията на кръвта в тялото.

Краката ви страдат най-вече от този вид проблем; докато за кръвта е лесно да тече надолу към краката ви, обратният процес е по-сложен. Гравитацията е ключът в тази ситуация.

Ето защо банята с ледена вода за краката ви може да осигури голямо подобрение на кръвоносната ви система, като задвижи кръвта до сърцето.

Все пак най-добре е да правите процедурата внимателно. По този начин можете да се възползвате от всичките й предимства и да елиминирате възможността за усложнения.

Бани с ледена вода за краката

Крака в ледена вода

Лечението, което ще обсъдим, е предвидено да продължи 15 дни. Най-добре е да го правите вечер, за да може тялото ви да се отпусне и да поеме всички ползи.

Няма нужда да отделяте много време: всичко, което трябва да направите, е да накиснете краката си за 15 секунди.

Какво ви е необходимо?

  • Кофа или дълбок съд, достатъчно голям за стъпалата ви и достатъчно дълбок, за да ги потопите напълно в ледената вода
  • Вода
  • Около 18 кубчета лед

Какво трябва да направите?

  • След като сте подготвили всичко, изчакайте водата да се охлади добре. Потопете краката си в ледената вода, докато се покрият напълно.
  • През първите няколко секунди ще изпитате известна болка, но не се притеснявайте – крайниците ви бързо ще се затоплят във водата.

Това се дължи на закона на термодинамиката: по-топлото тяло осигурява топлина на по-студеното, докато достигнат същата температура. След 15 секунди извадете краката си от ваната.

Както споменахме, тази проста процедура ще насити по-добре тялото ви с кислород. В резултат на това вашите мускули, кости и органи ще получат храната, от която се нуждаят.

В същото време вие се защитавате от атаката на микроби и бактерии, които са във въздуха и чакат да ви хванат неподготвени.

Накисването на краката в ледена вода служи и като лек

Укрепете имунната система с това лечение

Досега видяхме, че това е инструмент, който ви помага да предотвратите бъдещи проблеми. Въпреки това помага ако страдате от настинка или грип.

Ако имате едно от тези заболявания, повтаряйте същата процедура в продължение на четири часа.

В допълнение към бързото понижаване на температурата, имунната ви система ще реагира със сила срещу инфекцията или микробите. Вашето заболяване ще изчезне в рамките на няколко дни, а с него и дискомфортът, който причинява.

В този случай е добра идея да редувате бани на краката със студена и гореща вода, за да подобрите елиминирането на токсините и други вредни елементи.

С тази комбинация ще ободрите тялото си през леда и след това ще изхвърлите всички останали токсини. Както можете да видите, идеята, че трябва да избягвате водата, когато сте болни, не е съвсем вярна.

Това е прост и евтин начин да предотвратите състояния, които застрашават ежедневните ви дейности. Освен това ви помага да си починете и да отпуснете краката си, за да посрещнете следващия ден със свежа енергия.

Това ще ви помогне да се отпуснете. Освен това ще отделите време и за себе си.

Искате ли да опитате?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Block JE. Cold and compression in the management of musculoskeletal injuries and orthopedic operative procedures: a narrative review. Open Access J Sports Med. 2010;1:105–113. Published 2010 Jul 7.
  • Mac Auley, D. C. (2001). Ice therapy: how good is the evidence? International Journal of Sports Medicine.
  • Mooventhan A, Nivethitha L. Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. N Am J Med Sci. 2014;6(5):199–209. doi:10.4103/1947-2714.132935
  • White GE, Wells GD. Cold-water immersion and other forms of cryotherapy: physiological changes potentially affecting recovery from high-intensity exercise. Extrem Physiol Med. 2013;2(1):26. Published 2013 Sep 1. doi:10.1186/2046-7648-2-26

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.