Как да премахнете микробите и мъртвата кожа по ходилата

Страдате ли от разранени, сърбящи, миришещи и сухи ходила? Това лесно натурално средство може да ви помогне както да отстраните мъртвата кожа, така и да се отървете от микробите и да запазите ходилата си красиви и здрави.
Как да премахнете микробите и мъртвата кожа по ходилата

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Ходилата са опората на тялото, а кожата по ходилата изисква специално отношение.

Въпреки този факт, те са една от зоните на тялото, за които обикновено забравяме да полагаме необходимите грижи.

Ходилата са тази част от тялото, която е постоянно изложена на натоварвания от страна на пода, по който се движат, чорапите и обувките, които обуваме, както и влиянието на климатичните условия. По тази причина те често са сухи, получават гъбични инфекции и претърпяват други промени, засягащи здравето ви.

Най-притеснителното е, че ден след ден тези промени стават все по-забележими. Те могат да причинят болка, твърда и напукана кожа и други неприятни симптоми.

За щастие, не е необходимо да харчите много пари за скъпи лечения, за да третирате ходилата си. Съществуват 100% натурални съставки, които поддържат кожата на ходилата ви здрава без да струват състояние.

Ето защо в тази статия искаме да ви представим лесен трик за третиране на ходилата. Освен че ще ви помогне да се отървете от микробите, той ще направи кожата ви гладка и ще премахне мазолите. 

Как да премахнете микробите и мъртвите кожни клетки по ходилата си?

премахнете мъртвите клетки от кожата по ходилата

В действителност, козметичната индустрия произвежда множество продукти за грижа за ходилата. Обикновено те подобряват кожата на краката, като намаляват инфекциите, причинени от гъбички и бактерии. 

Въпреки това, винаги са съществували натурални съставки, оказващи сходния ефект. По-важното е, че при тях не се налага употреба на силни химикали.

Невероятният ябълков оцет. Този продукт може да се намери в почти всеки дом и има приложение както в кулинарията, така и в медицината.

Този вид оцет се приготвя чрез ферментация на натурален ябълков сок. Той е естествено лечебно средство с антисептични, противовъзпалителни и противогъбични свойства. Може да се възползвате от тези свойства както чрез вътрешна, така и чрез външна употреба.

ябълков оцет за кожата по ходилата

От десетилетия ябълковият оцет се използва като естествен съюзник в грижата за ходила и ноктите. Това се дължи на отличните му дезинфекциращи способности, които спомагат за премахването на мъртвите клетки.

Някои хора предпочитат белия оцет. Установено е обаче, че ябълковият оцет също притежава удивителни лечебни качества.

Например, редовната му употреба може да спомогне за редуциране на гъбичните инфекции. Това намалява сухотата и сърбежа, причинени от инфекциите.

Също така ябълковият оцет е чудесен натурален релаксант. Той спомага да се намали напрежението в ходилата, причинено от носенето на обувки на висок ток или от дългия работен ден на крак.

Освен това притежава естествени омекотяващи свойства, които намаляват появата на мъртви кожни клетки, мазоли и други несъвършенства, засягащи вида на ходилата ви.

Също така този оцет неутрализира миризмите, благодарение на киселинната си природа. Това негово качество е от голяма помощ за хората, страдащи от лоша миризма на краката и прекомерно изпотяване.

В действителност този продукт съдържа значителни количества оцетна киселина. Тя допринася за премахване на бръчките и напуканата кожа. Също така ускорява заздравяването на повърхностните наранявания.

И накрая, най-хубавото от всичко е, че ябълковият оцет дава на ходилата ви допълнителната влажност, от която се нуждаят.

Как да приготвите това средство с оцет за третиране на кожата по ходилата

поддържайте красива кожата по ходилата

Съществуват множество начини да се възползвате от качествата на ябълковия оцет. Това важи и за обгрижването на ходилата ви.

Преди всичко е важно да отбележим, че не бива да го прилагате директно върху кожата. Това се дължи на някои агресивни съединения в състава му. За да получите най-добри резултати от него, трябва винаги да го разреждате с вода.

Най-лесният начин да го използвате е като накиснете ходилата си във вана с оцет за 20 минути. Може да допълните ваната със соли и етерични масла.

Съставки

Инструкции

Загрейте водата до температура, поносима за кожата по ходилата ви. След това добавете ябълковия оцет и разбъркайте.

Изсипете сместа в малка ваничка или леген. Прибавете капките етерично масло.

Седнете на удобно място и накиснете ходилата си във ваничката за 20 до 30 минути.

Ако желаете, добавете супената лъжица хлебна сода, за да повишите ексфолиращите свойства на ваната.

Правете процедурата всяка вечер в продължение на един месец, за да възстановите напълно вида и състоянието на ходилата си.

Имайте предвид следното

Ефектите от това натурално средство могат да варират при различните хора. Това е така, защото съставките действат по различен начин на всеки тип кожа.

Няма да постигнете желаните резултати за една нощ. Трябва да използвате това лечебно средство редовно, за да забележите разликата.

Обикновено ябълковият оцет не причинява странични ефекти. Въпреки това ви препоръчваме да го изпробвате частично, преди да го приложите напълно.

За да имате здрави, нежни и красиви ходила, е най-добре да допълните това лечение с други козметични продукти. Можете ежедневно да прилагате натурален хидратиращ крем.

Изпробвахте ли го вече?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Asbati, M., A. Bell Smythe, and E. Cavallera. “Onicomicosis por hongos no dematofitos: Estudio retrospectivo en 4 años.” Revista de la Sociedad Venezolana de Microbiología 22.2 (2002): 147-152.
  • Hidalgo Filipovich, Rosario, et al. “Beneficios de La Manzana (Malus Domestica) en la Salud.” Revista de Investigación e Información en Salud 11 (2016): 58.
  • Rivadeneira Cabrera, Soraya Carolina. Prevención de las enfermedades de los pies en la población anciana: guía para cuidadores. BS thesis. QUITO/PUCE/2010, 2010.
  • Viladot, A., R. Arandes, and X. Vilanova. “Clínica y tratamiento de las enfermedades de los pies.” Barcelona: Científica Médica(1989).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.