6 причини да пиете топла вода на празен стомах

Според експерти, най-добре е да започнете деня си с чаша топла вода с лимон или чай.
6 причини да пиете топла вода на празен стомах

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 26 август, 2022

Много от нас са развили добрия навик за започване на деня с чаша прясна вода, вкусен чай или кафе като се събудим. Когато избираме вода, почти винаги предпочитаме да я пием студена, защото е освежаваща. Въпреки това, най-добре е всъщност да се пие топла вода на празен стомах, тъй като това предлага най-много ползи за здравето.

Пиенето на топла вода на празен стомах ежедневно благоприятства храносмилателната система и стимулира отстраняването на токсините, които влияят върху имунната система.

Според експерти, най-добре е да започнете деня си с чаша топла вода с лимон или чай. Това намалява активността на свободните радикали в организма и осигурява защитна бариера срещу много болести.

Въпреки, че топла вода не е особено вкусна, съществуват много причини да започнете да я приемате по този начин, или само като вода или с лимон или като чай.

В  тази статия ще ви дадем 6 причини да започнете да пиете топла вода на празен стомах.

Подобрява храносмилането

Чаша топла вода на празен стомах може да пречисти тялото ви от токсините, които се отразяват на здравето ви. Водата и други течности стимулират храносмилателната система, което помага на тялото за по-добро храносмилане и елиминиране на храни.

Студената вода след хранене може да доведе до повече вреди, отколкото ползи. Пиенето на студена вода втвърдява маслата и мазнините в храната, която сте приели, което прави трудно храносмилането и води до създаването на мастни натрупвания.

Специалистите препоръчват замяната на чаша студена вода с гореща вода.

Пиенето на топла вода сутрин предотвратява запек

Консумацията на топла вода сутрин предотвратява запека и подуването на стомаха

Много от храните, които консумираме ежедневно са трудни за храносмилане и поради това много хора страдат от бавен чревен транзит.

Това състояние, известно също като запек, предизвиква затруднения при премахване на отпадъци от тялото, подуване на корема, болка и дискомфорт.

Пиенето на топла или гореща вода може да помогне за подобряване на чревните движения и да се пребори със запека.

Чрез стимулиране на храносмилането, този здравословен навик е от жизненоважно значение за премахване на остатъците.

Чудесно средство за ежедневните болки

Чаша топла или гореща вода понякога може да е най-доброто средство за облекчаване на менструални болки и главоболие.

Топлината има успокояващ ефект върху организма, като помага за отпускане на коремните мускули и облекчаване на схващания и спазми.

Според някои изследвания, пиенето на топла вода стимулира кръвообращението, което я прави идеална за лечение на мускулни крампи.

Помага за намаляване на теглото

Консумацията на топла вода сутрин помага за намаляване на теглото

Много от вас вече знаят, че пиенето на топла вода на празен стомах е идеално средство за намаляване на теглото. Това е вярно; горещата вода повишава телесната температура и обмяната на веществата.

Когато се стигне до това, се стимулира изгарянето на мазнините.

Пиенето на топла вода подобрява функцията на стомашно-чревния тракт и бъбреците. В идеалния случай, трябва да пиете топла вода с лимон.

Подобрява кръвообращението

Пиенето на чаша топла вода стимулира премахването на мастни натрупвания от тялото, които засягат нервната система.

Благодарение на това свойство, е възможно да се елиминират токсините, циркулиращи в организма, да се подобри кръвообращението и кръвта да се пречисти.

Топлата вода помага за отпускане на мускулите и стимулиране притока на кръв.

Предотвратява преждевременното стареене

Консумацията на топла вода сутрин предотвратява преждевременното стареене

Този лесен за спазване навик помага за предотвратяване на преждевременното стареене и неговите симптоми. Когато тялото ни натрупва токсини, то става податливо на болести и стареене.

За щастие, чаша топлата вода сутрин стимулира детоксикацията и предпазва от много и различни заболявания.

В допълнение, пиенето на топла вода е идеално за възстановяване на клетките на кожата и нейната еластичност.

При всички случаи, ползите са повече, когато се приема с лимон или под формата на чай.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martínez Álvarez, J. R., Villarino Marín, A. L., Polanco Allué, I., Iglesias Rosado, C., Gil Gregorio, P., Ramos Cordero, P., … Legido Arce, J. C. (2008). Recomendaciones de bebida e hidratación para la población Española. Nutricion Clinica y Dietetica Hospitalaria.

  • Ruiz, J., Mesa, J., Mula, F., Gutiérrez, Á., & Castillo, M. (2002). Hidratación y rendimiento : pautas para una elusión efectiva de la des hidratación por ejercicio. Revista Científica De Educación Física.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.