6 средства срещу киселинен рефлукс

· 03.03.2016
Пригответе чай от 1 чаена лъжица пресен джинджифил и 1 чаша кипнала вода и консумирайте преди всяко хранене

Киселинният рефлукс е често срещан здравословен проблем в съвременния свят. Познат е още като гастроезофагеален рефлукс или пептична язва. Този проблем се проявява, когато стомашните киселини се връщат към гърлото. Това провокира усещане за парене, което понякога е с такъв интензитет, че пациентите го бъркат с сърдечен удар. Хората, които страдат от киселинен рефлукс, също така изпитват други неприятни ефекти в различни зони на тялото. Парещото усещане и киселините почти винаги провокират нарушения на съня и хъркане, астма, диспепсия, лош дъх, възпаление на хранопровода, язви, а в най-тежките случаи могат да доведат до развитието на рак на хранопровода.

Когато става дума за киселинен рефлукс, важно е да внесете промени в начина на хранене. По този начин ефикасно ще се борите с проблема и съпровождащите го симптоми. Ограничете консумацията на преработени храни и на продукти, съдържащи много захар, кофеин, алкохол, мазнини и т.н. На тяхно място препоръчваме да увеличите консумацията на плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, особено такива, богати на фибри.

Ако киселинният рефлукс се проявява често и предизвиква различни проблеми (които вече споменахме), възможно е някое от следващите домашни средства да се окаже ценен съюзник. Всяко едно от тях предпазва от появата на киселини, парене и други симптоми, а при наличието на киселинен рефлукс редуцира неприятните усещания.

Сок от алое вера

aloe vera

Сокът от алое вера притежава редица полезни свойства, които подобряват здравето по много начини. Едно от тези свойства е силата му да лекува възпаленията, като по този начин се редуцират симптомите на киселинния рефлукс. Препоръчваме да консумирате поне 1/2 чаша сок от алое вера преди хранене. Не забравяйте, че този сок оказва лаксативен ефект.

Чист ябълков оцет

Чистият ябълков оцет е друго популярно средство, което облекчава състояние като киселинния рефлукс. За целта разтворете 1 супена лъжица чист ябълков оцет в чаша вода. Изпийте я при появата на първия симптом на киселинен рефлукс.

Сода бикарбонат

soda bikarbonat

Содата бикарбонат е много евтина съставка и природно средство, което препоръчваме да използвате с цел регулиране на киселинността на тялото. Разтворете 1 чаена лъжица сода бикарбонат в чаша вода. Изпийте я.

Женско биле

Женското биле действа като защитен гел, защото създава тънък слой в стомаха. То е отлично средство за редуциране на симптомите на киселинен рефлукс, а също така и като профилактика. Препоръчваме да го консумирате под формата на чай или екстракт.

Джинджифил

naryazan dzhindzhifil

Много са изследванията, които сочат, че джинджифиловият корен защитава стомаха, блокирайки киселините и потискайки вредната за човешкото здраве бактерия Helicobacter pylori. Всъщност този натурален продукт може да бъде до 8 пъти по-ефикасен от лансопрол – лекарство, което предпазва от появата на язви. За да се преборите с киселинния рефлукс, пригответе чай от 1 чаена лъжица пресен джинджифил и 1 чаша кипнала вода. Изчакайте 5 минути. Консумирайте чая преди всяко хранене.

Глутамин

Глутаминът представлява аминокиселина, която се използва за лечение на стомашно-чревни проблеми, провокирани от бактерията Helicobacter pylori. Макар че тялото на човека го произвежда по естествен път, можете да си го набавите посредством храни като говеждо и пилешко месо, риба, яйца, млечни продукти и някои плодове и зеленчуци (магданоз, спанак и др.).

Други важни съвети в борбата с киселинния рефлукс

В допълнение към някое от гореописаните домашни средства, можете да обърнете внимание на няколко ключови препоръки, които ще са от помощ в борбата с киселинния рефлукс:

  • Отделяйте достатъчно време, за да дъвчете храната. По този начин не натоварвате стомаха и понижавате риска от възпаление.
  • Желателно е последното хранене за деня да бъде леко и – по възможност – поне 3 часа преди лягане.
  • Избягвайте храните, които са кисели и дразнят стомаха.
  • Когато започвате да се храните, избягвайте да посягате първо към храните, богати на нишесте. В най-добрия случай стартирайте със зеленчуци или месо, а картофите и хляба оставете за накрая.
  • Ако страдате от затлъстяване, важно е да започнете да контролирате теглото си посредством адекватна диета, защото многобройни изследванията сочат, че затлъстяването затруднява функционирането на сфинктера в долната част на хранопровода. Излишните килограми го поддържат затворен, а това води до киселинен рефлукс.
  • Избягвайте неумерената консумация на алкохолни напитки, защото те действат раздразващо и предразполагат към киселинен рефлукс.