5 неща, които трябва да знаете за автоимунните болести

Въпреки, че е трудно да се живее с тях, тези болести са и причина да живеем един по-различен и пълноценен живот, да се грижим по-добре за себе си и да се борим за качеството си на живот и достойнството си.
5 неща, които трябва да знаете за автоимунните болести
Valeria Sabater

Написано и проверено от психолог Valeria Sabater.

Последна актуализация: 16 май, 2023

Въпреки,че автоимунните болести се считат за хронични, хората с такава диагноза не бива да губят надежда. Има много начини, които ще ви помогнат да ги разберете и ще подобрят живота ви.

По-голямата част от автоимунните болести все още са загадка за медицината. И днес нямаме обяснение защо имунната система атакува собствените си клетки, като понякога дори ги разрушава.

Заболявания като множествената склероза, болестта на Крон и ревматоидния артрит са само част от тези сериозни болести.

В много случаи генетичното предразположение се счита за предопределящо да се появят, но съществена роля играят и редица фактори на околната среда.

Хората, живеещи ежедневно с тези болести, констатират, че качеството им на живот е намаляло драстично.

Тези болести са смятани за хронични, но могат да засегнат която и да е част на тялото и различни комбинации от органи.  Пример за това е  лупусът.

В тази статия ще поговорим за 5-те неща, които трябва да знаете за имунната си система, за да я опознаете по-добре.

Ако страдате от някое от тези заболявания или имате болен близък, не се страхувайте от това да узнаете нещо ново, както и медицински съвети, които ще подобрят живота ви.

1.Причини за автоимунните заболявания

Най-важно е да знаете, че гените играят първостепенна роля при тези заболявания. Счита се, че взаимодействието между околната среда и някои гени е предопределящо за появата на тези състояния. Добрата новина е, че това съотношение не е 100%.

Тази теория е базирана на чревната пропускливост.  Аномалията на тези органи позволява преминаването на някои антигени през червата към кръвта.

В отговор имунната система се променя и предизвиква приемането им като “клетки-врагове ”  от някои органи,  които ги атакуват и водят до разрушаването им.

Открийте и : Л ечение с мед и чесън за черния дроб

Причини за автоимунните заболявания

2.Все повече заболявания се свързват с имунната система

Фактът, че учените диагностицират все повече алергии, не означава, че ще се повяват и повече хора, страдащи от тях.

Това означава, че съществуват по-добри начини за идентифициране на болестите.  Свикнали сме да ги определяме просто като алергии или други състояния. Ето и някои други неща, довели до промяна на разбиранията ни за тези болести:

 • Днес ясно осъзнаваме, че тези болести представляват сериозен здравословен проблем.  Трябва да се дава гласност на тези пациенти, за да могат да получават подкрепа от обществото.
 • Сега науката ни осигурява по-добри начини за опознаване на автоимунните болести.  Изучават се проявите и симптомите свързани с различни групи хронични болести.
 • Много деца получават точна ранна диагноза и така се започва своевременно лечение на автоимунните заболявания .

3.Видове автоимунни болести

Можем да разделим тези заболявания в две отделни категории:

 • Системни болести, които атакуват не само един, а множество органи, както се случва при болните от цьолиакия и амиотрофична латерална склероза.
 • Локализирани синдроми: Обичайно засягат само една тъкан.  Тази тъкан може да е дерматологична, хематологична или ендокринна. Към тази група заболявания спадат тиреоидит на Хашимото и колит.

4.Лечение на автоимунните болести

Както вече споменахме, за по-голямата част от тези заболявания не съществува лечение.  Тези болести все още не са достатъчно добре изследвани, а при съмнение трябва да потърсим помощ от специалист.

Препоръчваме ви да прочетете и: Болест на Крон: симптоми и лечение

Ето защо е важно да научите повече за тези болести и как да подхождате при такива състояния:

 • Да облекчите симптомите с подходяща терапия.
 • Да запазите органите и функционирането им, включително на червата, черния дроб и кожата.  От първостепенно значение е да се борите за запазване на здравето и качеството си на живот, доколкото е възможно.
 • Опитвайте нови терапии и следете медицинските постижения, открития и стратегии.

5.Запомнете, че не сте сами

Групите за помощ са много важни в случаи с автоимунни болести

Животът с лупус или множествена склероза не е лесен както за пациента, така и за семейството му. Ето какво не бива да забравяте:

 • За да се справите с тези трудни лични обстоятелства, е необходимо да подхождате към болестта по различни начини.
 • Освен това медицинското лечение трябва задължително да включва и психо-социална терапия. Трябва да знаете, че не сте сами, а има много групи за помощ, които ще ви разберат и подкрепят.
 • Групите за помощ са много важни в такива случаи. Те ни помагат да опознаем и разберем болестта по-добре. Тези групи ви помагат да откриете нови възможности и случаи като вашия. И освен всичко това, те ви помагат да сте в час с иновациите и терапиите.

Въпреки, че е трудно да се живее с тях, тези болести са и причина да живеем един по-различен и пълноценен живот, да се грижим по-добре за себе си и да се борим за качеството си на живот и достойнството си. Запомнете, че не сте сами.

Медицината продължава да се грижи за вас и да се опита да ви предложи най-доброто решение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Casals, M. R. (2005). Enfermedades autoinmunes sistémicas y reumatológicas. Elsevier España.
 • Roitt, I. M., Brostoff, J., & Male, D. K. (1994). Inmunología (No. 574.29 ROIi 3a. ed). Ediciones Científicas y Técnicas.
 • Sánchez Segura, M., González García, R. M., Marsán Suárez, V., & Macías Abraham, C. (2006). Asociación entre el estrés y las enfermedades infecciosas, autoinmunes, neoplásicas y cardiovasculares. Revista Cubana de Hematología, Inmunología y Hemoterapia, 22(3), 0-0.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.