Научете повече за начина, по който куркумата се бори с рака

Лекарите потвърждават, че подправката е забележителна като превантивно лечение на болестта. Въпреки това тя се бори с рака и помага на страдащите от тежкото заболяване.
Научете повече за начина, по който куркумата се бори с рака

Последна актуализация: 26 януари, 2019

Познавате ярко жълтия и силен цвят на тази подправка и отличителния вкус, който придава на храната. Знаете ли обаче, че куркумата се бори с рака?

Днес ще ви разкажем за някои интересни проучвания за свойствата на куркумина, активното вещество на подправката.

Куркумата, древно лечебно средство

Куркумата, древно лечебно средство

Куркумата се извлича от растението Curcuma longa, което произхожда от Индия. Хората в Индия използват тази подправка в продължение на стотици години, за да придадат вкус на храната. Сега можете я откриете във всички видове храна по целия свят.

Освен това е известна със своите лечебни свойства. Различни научни изследвания подчертават едно специално качество: способността й да се бори с рака.

Въпреки това, тя също така има способността да предпазва черния дроб от множество заболявания и състояния, които могат да засегнат този най-важен орган, особено от цироза. Това е така, защото куркумата е противовъзпалително.

Статия в списанието Frontiers разкрива, че подправката има много лечебни свойства. Тя е антимикробна, антиоксидантна и антивирусна. В допълнение дори помага за лечение на дегенеративни заболявания като болестта на Алцхаймер.

Куркумин: антитуморната сила

Проучванията показват, че куркуминът блокира развитието на рака

Постоянната консумация на куркума може да ви помогне да предотвратите рака.

Едно от нещата, които тази невероятна подправка прави във вашето тяло, е да предотврати хронично възпаление и увреждане на ДНК. Ако това не е достатъчно, тя също така намалява потенциалните проблеми в клетките ви.

Проучванията показват, че куркуминът блокира развитието на рака. Въпреки това учените все още не знаят дозата, която трябва да приемате. Някои лекари казват, че трябва да бъде 3.6 грама на ден, за да унищожи раковите клетки, да прекъсне процесите на болестта и да предотврати разпространението им.

Според новите открития подправката има уникална способност да предотвратява инвазията и разпространението на раковите клетки. В допълнение, тя също така активира протеините за естествено блокиране на болестта и предотвратява образуването на тумори. Следователно тези, които вече са диагностицирани с рак, могат да използват куркумата за предотвратяване на метастази.

Предварителното лечение с куркумин подобрява ефективността на химиотерапията или радиацията, особено при рак на яйчниците или черния дроб.

Група от пациенти с напреднал рак на панкреаса е получавала лечение с 400 mg куркумин на ден като допълнение към медицинското лечение. Техните тумори са се свили значително и е нямало признаци на токсичност от консумирането на подправката.

Куркумата се бори и с рака на гърдата

Куркумата се бори с рака на гърдата.

Американското дружество по рака публикува няколко проучвания за това опасно заболяване. Куркумата е една от “суперзвездите” в изследванията, където се бори с рака на гърдата.

Изследователите обясняват, че куркуминът има способността да повлияе на процес, наречен апоптоза. По принцип това означава, че раковите клетки се саморазрушават, когато средата, в която се намират, не е идеална за растеж.

Механизмът на куркумата е доста сложен, защото се състои от моментални молекулярни реакции. Можем да го обобщим по следния начин: “Ако възпалението намалее, ракът се подобрява.”

Лекарите потвърждават, че подправката е забележителна като превантивно лечение на болестта. Въпреки това тя се бори с рака и помага на страдащите от тежкото заболяване. Това е така, защото защитава и предпазва тялото при лечението.

Как мога да се възползвам от предимствата на куркумата?

Има много видове рецепти, чрез които можете да използвате с този подправка. Те не са само много вкусни, но и чудесен начин да консумирате куркумин за предотвратяване на болестта.

Няколко варианти са:

Ориз

Ориз с куркума

Това е един от най-добрите примери за индийска храна. Обърнете внимание обаче, че препоръчваме басмати и полусварен ориз, тъй като те са по-питателни и лесно смилаеми.

След като го сварите, добавете чаена лъжичка куркума. Може също така да добавите кориандър и черен пипер.

Яйца

Можете да подправите пържени или бъркани яйца с малко зехтин и щипка сол, малко черен пипер и куркума.

Боб

Пикантната леща е много разпространена в Индия. След като е сготвена, смесете с кокосово масло, черен пипер и куркума. Това също е подходящо за нахут или друг боб.

Чайове

Пригответе освежаващ студен чай за горещите дни с куркума. След това добавете мед или лимонов сок и няколко кубчета лед. Ако желаете, добавете и черен пипер.

Смутита

Смути с куркума, банан и ананас

Всичко, от което се нуждаете е банан, мед, лимон и куркума и ще имате вкусно, питателно смути. В допълнение, опитайте да добавите кокосово мляко и настърган джинджифил.

Златно мляко

Тази напитка се приготвя с паста от куркума, вода и бадемово масло. След това го комбинирайте с мляко (бадемовото мляко е най-подходящото), мед и канела. Пийте преди лягане и за да облекчите болки в мускулите и ставите.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Aratanechemuge, Y., Komiya, T. A. K. A. S. H. I., Moteki, H. I. R. O. Y. U. K. I., Katsuzaki, H. I. R. O. T. A. K. A., Imai, K. U. N. I. O., & Hibasami, H. I. R. O. S. H. I. G. E. (2002). Selective induction of apoptosis by ar-turmerone isolated from turmeric (Curcuma longa L) in two human leukemia cell lines, but not in human stomach cancer cell line. International journal of molecular medicine9(5), 481-484.
  • Chen, X., Pei, L., Zhong, Z., Guo, J., Zhang, Q., & Wang, Y. (2011). Anti-tumor potential of ethanol extract of Curcuma phaeocaulis Valeton against breast cancer cells. Phytomedicine18(14), 1238-1243.
  • Shankar, S., & Srivastava, R. K. (2007). Bax and Bak genes are essential for maximum apoptotic response by curcumin, a polyphenolic compound and cancer chemopreventive agent derived from turmeric, Curcuma longa. Carcinogenesis28(6), 1277-1286.
  • Schaffer, M., Schaffer, P. M., Zidan, J., & Sela, G. B. (2011). Curcuma as a functional food in the control of cancer and inflammation. Current Opinion in Clinical Nutrition & Metabolic Care14(6), 588-597.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.