Как да засадите и да се грижите за лалета

За да се грижите за лалета, трябва да обръщате внимание на метеорологичните условия, поливането и торенето. Ще ви дадем няколко страхотни съвета в следващите редове.
Как да засадите и да се грижите за лалета

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 23 февруари, 2023

За да отглеждате лалета, е важно да се грижите за тях от засаждането. Това цвете се откроява сред най-често засажданите за разкрасяване на градини и формиране на специални букети в интериорната декорация.

Видът се откроява с различни цветове, на които придават специфични значения. Например жълтото е свързано с приятелство и радост; лилавото е свързано с успех; червеното предизвиква страст, а бялото – мир. Сините тонове се генерират от изкуствена пигментация и се считат за символ на спокойствие.

Лесно е да отидете при цветаря и да поръчате аранжировка от лалета, но ако искате те да красят зелените площи на къщата ви, добре е да знаете тайните на здравословното и красиво отглеждане на лалета.

Лалета: Цвете с интересни черти

Преглед на Waste Magazine посочва, че това цвете, чийто род е Tulipa, се култивира под множество видове по целия свят, показвайки разнообразие от форми и цветове.

Луковиците се засаждат през есента и цъфтят през пролетта. Въпреки че обикновено са с височина 20 сантиметра, някои лалета могат да имат стъбла, които достигат 60 сантиметра.

Листата приличат на плоско копие, а венчелистчетата растат навътре, в кълбовиден вид. Комбинацията от нюанси на венчелистчетата е една от основните атракции, защото не винаги цветът е един, а има оцветяване или преливане на цветове.

Lys, папагал, ботаническо лале и Дарвин са често срещани видове лалета.

луковици на лалета
Есента е идеалното време за засаждане на луковиците, точно преди застудяване.

Обърнете внимание на детайлите, когато засаждате лалета

Има две основни съображения при засаждане на лалета: едното от тях е свързано с времето. Строго погледнато, трябва да ги засадите преди първата слана за годината; в противен случай студът ще унищожи луковиците.

За предпочитане е да се възползвате от средните месеци на есента, така че периодът на покой, причинен от ниските температури, да не навреди на цъфтежа.

Другият момент е свързан с екземплярите. Важно е да избирате луковици с тънка обвивка, но все още устойчиви на допир. Изхвърлете тези, които не изглеждат здрави или са изсъхнали.

Засадете ги с универсален субстрат, в саксия или в самата почва на дълбочина от 8 сантиметра. След това идва щателната грижа.

Съвети за грижа за лалета

След като засадите лалета, е време да изчакате 3 до 4 месеца, за да поникнат цветята. Въпреки че пъпките издържат около 3 седмици преди да увяхнат, струва си да изчакате толкова дълго, за да оцените тази естествена красота.

Нека да разгледаме грижите, които изисква една градина с лалета.

Добра светлина

Посадете лалетата на места, където получават слънчева светлина, но ако средата е много топла, най-добре е да потърсите сенчести места. Освен това е важно луковиците да се засаждат с широката част към дъното, за да не растат с главата надолу и да се подхранват добре.

Премерено поливане

Умереността е ключова при поливането, за да се предотврати преовлажняване и удавяне на растението. Проверете субстрата, преди да налеете вода в саксията, за да проверите дали наистина има нужда от нея.

Както в саксиите, така и в градинската почва е по-добре да използвате лейка, защото маркучите изливат по-силна и агресивна струя към луковиците.

Хидратирането на тези цветя е 2 до 3 пъти седмично, когато са на закрито. Навън поливането не е необходимо, стига да вали често. Във всеки случай субстратът трябва да се поддържа леко влажен.

Спазвайте времето на торене

Торенето на лалетата трябва да се извършва веднъж годишно, в средата на есенното засаждане. Това е правилната техника, така че с развитието на корените луковицата да получава хранителните вещества, които ще я направят силна и здрава.

Не забравяйте да поставите тор със забавено действие върху горния слой на почвата, така че малко по малко да отделя хранителни вещества.

Универсалният тор е широко препоръчван, но вермикомпостирането или вермикомпостирането е еднакво приемливо, поради ролята си на био контролер срещу различни вредители, според есе, публикувано в Revista Mexicana de Ciencias Agrícolas.

В тази връзка Acta Zoológica Mexicana съобщава за многобройни проучвания за ползата от хумуса от червеи за растежа на растителни видове, тъй като това е механизъм, който стимулира осигуряването на хранителни вещества, подобрява субстрата и осигурява благоприятни микроорганизми в производството на фитохормонални вещества.

Навременно почистване

Не откъсвайте венчелистчетата при първите признаци на увяхване. Отложете почистването, докато листата и стъблото пожълтеят; това означава най-малко 5 седмици. Предимство е, че изкопавате луковиците, почиствате ги, съхранявате ги на хладно място и ги засаждате следващата есен.

За да се грижите за лалетата, трябва да ги посадите правилно

Редиците с лалета са поразителни! Въпреки това, това фино присъствие е възможно, стига да поставите всяка луковица на 5 до 10 сантиметра една от друга, когато ги засаждате. Целта е да им се даде достатъчно място за правилно порастване.

Защита от болести

Според публикация на университета в Илинойс, лалетата понякога са засегнати от гъба, наречена Botrytis, и вирус, известен като “мозайка”.

Fusarium или кореново гниене е друга патология, която уврежда лалетата. За да се излекува растението, е необходимо да се изключат гнили и плесенясали луковици, в допълнение към прилагането на ботанически дезинфектанти.

От своя страна, бюлетинът на Instituto de Investigaciones Agropecuarias споменава, че факторите, които предразполагат растението към заболяване, трябва да бъдат сведени до минимум, например следните:

  • Наводнени почви
  • Неадекватен дренаж
  • Малко въздух и ниска порьозност
  • Наранявания, причинени от хора и микроорганизми

Честите симптоми на болно цвете могат да бъдат видими чрез малформации, цветови вариации и липса на жизненост.

поливане на вашата градина
Изберете внимателно вида напояване, тъй като много мощните струи могат да повредят растението .

Какво да направите, за да се грижите за отглежданите във вода лалета

Някои видове лалета могат да се отглеждат във вода. Тези случаи изискват различен тип грижа. Най-важното е да имате широк стъклен съд, да поставите камъчета на дъното на буркана и върху тях луковиците.

Напълнете контейнера до височина, която позволява контакт само на корените с течността и го занесете на място, където получава слънце и въздух. До третата седмица луковиците ще се спукат и стъблата ще започнат да поникват. По време на процеса редовно сменяйте водата.

Правилната грижа за лалетата помага да се възползвате от техните свойства

Освен че са красиви, тези цветя имат свойства, свързани с медицински проблеми. Следването на правилните указания за засаждане и грижа за лалета е необходимо, за да им се насладите правилно.

Институтът по екология посочва, че сокът, извлечен чрез изстискване на венчелистчетата на един от видовете, помага за облекчаване на кожния дискомфорт, причинен от морбили; те добавят, че лалето е мощно антимикробно средство срещу афти. Това цвете дори се препоръчва като съставка в средства за лечение на тонзилит и диария.

По същия начин неговите химични съединения са свързани с грижата за кожата и предотвратяването на косопад. Необходими са повече изследвания по темата, но на лалетата се приписват и качества на афродизиак.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.