Подходът Weight Watchers: какво представлява, предимствата и недостатъците

Какво представлява диетата Weight Watchers? Чували ли сте за нея? Още по темата днес!
Подходът Weight Watchers: какво представлява, предимствата и недостатъците

Последна актуализация: 07 юни, 2023

Диетата Weight Watchers има за цел да насърчи загубата на тегло, но по възможно най-здравословния начин. Говорим за подход, който може да доведе до намаляване на телесната маса с около един килограм на седмица, нещо, което на пръв поглед не изглежда пресилено.

Това е един от протоколите, които много известни личности са приложили и който им е позволил да постигнат добри резултати. Въпреки това, преди да започнем, трябва да споменем, че е също толкова важно да отслабнете, колкото и да поддържате теглото си с течение на времето.

Повечето диети се провалят, защото не влияят на навиците и защото не генерират добро придържане в средносрочен план. В крайна сметка ще се появи разочарование и с него последващ йо-йо ефект. По-добре е да търсите по-малко бърз напредък във времето, но който е последователен и стабилен.

Какво представлява диетата Weight Watchers?

Както споменахме, диетата Weight Watchers има за цел да предизвика положителни промени в състоянието на телесния състав. За да направи това, тя се фокусира върху консумацията на постни и пресни храни, с малко обработка.

Отдава голямо значение на протеините, които са ключови елементи за предотвратяване на загуба на мускули и развитие на сложни патологии като саркопения. Това се доказва от изследване, публикувано в списание BioMed Research International .

От друга страна, предлага да се ядат зеленчуци ежедневно, както и плодове. Тези храни съдържат редица основни микроелемента и фитохимикали, които помагат за неутрализиране образуването на свободни радикали и натрупването им в тъканите.

Доказано е, че този ефект е ключов за предотвратяване появата на заболявания, които засягат здравето, като сърдечно-съдови заболявания и рак.

Също така е важно да се постигне достатъчен прием на качествени мазнини. Те се намират в храни като мазна риба, необработен зехтин, ядки и авокадо. Тъй като са ненаситени, те помагат за модулиране на възпалението във вътрешната среда.

Препоръчва се да се даде приоритет преди всичко на омега-3 мазнините, тъй като предпазват от промени в хомеостазата, както се посочва в проучване, публикувано в Biomedicine & Pharmacotherapy .

Какво представлява диетата Weight Watchers?
Диетата Weight Watchers предлага план за хранене, базиран на пресни и постни храни .

Смятаме, че може да ви е интересно да прочетете и: Тоник с лимон и куркума за отслабване

Храни, които трябва да се избягват

Този подход е посветен на избягването на преработени храни, подсладени напитки и по-специално сладки или сладкиши. Всички съдържат високи концентрации на прости захари, които влияят негативно върху функционирането на метаболизма.

Редовната консумация на тези продукти се свързва с повишена честота на диабет тип 2, който върви ръка за ръка със затлъстяването. От друга страна, повечето ултрапреработени храни са източник на трансмастни киселини. За разлика от цис мастните киселини, те имат възпалителни свойства.

Те засягат ефективността на имунната система и могат да насърчат неуспехите в клетъчната репликация или митохондриалните процеси. Ето защо е изключително важно да се намали възможно най-много присъствието им в диетата.

Във всеки случай е препоръчително да ограничите приема на всички тези храни, без да ги премахвате напълно. Да речем, че спазването на указанието се търси чрез разнообразие, без да се забранява и без да се предизвиква безпокойство у хората, които го следват.

Също така, изготвянето на самото меню ще се определя от аспекти като възраст, пол и цели за отслабване на човека.

Преработени храни
Този диетичен модел предлага избягване на консумацията на ултра-преработени храни, доколкото е възможно.

Само диетата не е достатъчна

Въпреки горното, трябва да се отбележи, че промяната на диетата не е достатъчна, за да отслабнете. Също така ще бъде от решаващо значение насърчаването на редовните физически упражнения. В противен случай в много случаи очакваните резултати няма да бъдат постигнати.

Това е така, защото мускулите са най-метаболитно активната тъкан. Ако не присъства в тялото в достатъчни количества, ще бъде почти невъзможно да се установи енергиен дефицит, който да позволи на мазнините да се окисляват.

Сред видовете дейности, които могат да се извършват, трябва да се даде приоритет на силовата работа и високоинтензивната интервална работа. Именно тя причинява най-големи положителни промени в състоянието на телесния състав.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: Най-добрите нискокалорични сокове за отслабване

Weight Watchers подход, механизъм за отслабване

Накратко, подходът Weight Watchers предлага здравословна алтернатива за отслабване, базирана на консумацията на прясна храна. Въпреки че не е обсъдено по-горе, важно е също така да избягвате алкохолните напитки. Те са източник на празни калории и създават здравословни проблеми.

В заключение, имайте предвид, че някои хора не могат да отслабнат ефективно поради генетични проблеми или проблеми, свързани с микробиотата. Затова не се отчайвайте.

Затлъстяването и наднорменото тегло са сложни здравословни проблеми, които трябва да бъдат лекувани по продължителен начин във времето. Добрата новина е, че науката прави все повече открития в това отношение, предлагайки ефективни подходи.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Martone AM, Marzetti E, Calvani R, et al. Exercise and Protein Intake: A Synergistic Approach against Sarcopenia. Biomed Res Int. 2017;2017:2672435. doi:10.1155/2017/2672435
  • Neha K, Haider MR, Pathak A, Yar MS. Medicinal prospects of antioxidants: A review. Eur J Med Chem. 2019;178:687-704. doi:10.1016/j.ejmech.2019.06.010
  • Simopoulos AP. The importance of the ratio of omega-6/omega-3 essential fatty acids. Biomed Pharmacother. 2002;56(8):365-379. doi:10.1016/s0753-3322(02)00253-6

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.