Какво представляват водните кестени и как могат да бъдат включени в менюто ви?

Водните кестени са вкусни, здравословни и подходящи за тези, които са на безглутенова диета. Ще ви кажем как да се възползвате от техните хранителни вещества в следващите редове.
Какво представляват водните кестени и как могат да бъдат включени в менюто ви?
Maria Patricia Pinero Corredor

Написано и проверено от диетолог Maria Patricia Pinero Corredor.

Последна актуализация: 10 декември, 2022

Trapa е ботаническият род, представляващ водни кестени, два вида плаващи растения, чиито потопени стъбла растат на дълбочина от около 5 метра. T. natans и T. bicornis произхождат от Индия, Азия и Китай. Водните кестени се отглеждат в езера, оризови полета, езера и плитки блата.

Плодовете им са защитени от чашелистчетата на цвета, които образуват здрави и твърди шипове, подобни на глава на бик. Те съхраняват вътре семе с високо съдържание на нишесте.

Кралската ботаническа градина в Мадрид ги описва като сладки и брашнени, използвани като суровина в Източна Азия за приготвяне на бисквитки, адаптирани млека за кърмачета, брашна и като идеален заместител в диети без глутен.

Искате ли да научите повече за този любопитен плод? Присъединете се към нас, за да научите всичко, което трябва да знаете за водните кестени!

Произходът и историята на водните кестени

Името произлиза от латинското trappa, което означава „трънлив капан“, поради бодлите на плодовете му, които наподобяват древна бойна машина. През 2 век пр.н.е., по време на династията Джоу в Китай, водните кестени вече се появяват в религиозни церемонии.

През 1694 г. са част от китайски медицински хербарий, а през 1880 г. се разпространяват като декоративно растение в Европа. По-късно се използват като част от диетата ни до началото на 20 век. Въпреки това почти са изчезнали, особено в Испания.

В Съединените щати пристигат през 1874 г., а в някои от региони се смятат за плевел, като например в Австралия и Нов Южен Уелс.

Хранителните стойности на водните кестени

Министерството на земеделието на Съединените щати установи стойностите на макронутриентите на водния кестен в грамове на 100 грама плод. Индийският отдел по фармация публикува витамините и минералите в милиграми:

 • Вода: 74 %
 • Протеини: 1.43 %
 • Нишесте: 15,71%
 • Фибри: 5,7%
 • Мазнини: 0,1%
 • Общо захари: 2,86 %
 • Енергия: 64 калории
 • Бета-каротин: 60 микрограма %
 • Калий: 5,22 милиграма
 • Фосфор: 6,77 милиграма %
 • Желязо: 200 милиграма на килограм
 • Цинк: 600 милиграма на килограм
 • Манган: 430 милиграма на килограм

Плодовете на водния кестен не съдържат мазнини или холестерол, а протеинът се съдържа в ниски количества. Хранителното вещество, което се откроява най-много, е нишестето, използвано за производството на брашна и като сгъстител.

Преглед на фибрите подчертава тяхната полза за намаляване на риска от хронични заболявания, като сърдечно-съдови заболявания, диабет и затлъстяване. Водните кестени са добър източник и на цинк, манган, желязо и калий.

Според Испанската фондация за хранене, тези микроелементи са полезни за метаболизма и имунната система като коадюванти на ензими. Те участват и в мускулната контракция.

Витамин А се намира под формата на бета-каротин, който според публикуваните доклади е от съществено значение за нощното виждане, растежа, развитието и имунната функция.

водните кестени
Тъй като не съдържат глутен, видовете брашна, получени от водните кестени, са подходящи при целиакия.

Ползите за здравето от водните кестени

Водните кестени осигуряват множество ползи за здравето. Част от тях систематизираме в този раздел.

Антиоксидантите във водните кестени

Списанието Molecules публикува, че водните кестени съдържат група полифеноли, като ферулова киселина, галокатехин галат, епикатехин галат и катехин галат, които действат като мощни антиоксиданти.

In vitro лабораторни тестове, докладвани от списание Journal of Food Science, д-р Патриша Ерера коментира, че свободните радикали активират оксидативния стрес и увеличават риска от дегенеративни заболявания, като атеросклероза, диабет тип 2 и дори някои видове рак.

Те са идеални за нискокалорични диети

Водните кестени не съдържат мазнини и това значително намалява приема на калории. Порция от 70 грама осигурява само 45 калории.

Освен това Rolls и други автори заключават, че храните с високи нива на вода са по-ефективни за намаляване на енергийния прием. Тези кестени съдържат повече от 70% влага, което осигурява голям обем и ситост.

Те помагат за контролиране на кръвното налягане

Тези малки плодове съдържат добро количество калий, минерал, участващ в контрола на течностите в клетките и функционалността на мускулите.

Преглед в Advances in Nutrition подчертава връзката на калия с намаляването на кръвното налягане и намаления риск от сърдечно-съдови заболявания. Затова се препоръчва да се ядат храни, богати на този минерал.

Могат да бъдат добавки при лечение на рак

Някои лабораторни изследвания успяха да потиснат растежа на тумори и да причинят смъртта на раковите клетки. Това е в отговор на феруловата киселина.

Това е най-високата концентрация на антиоксиданти във водните кестени. Други подобни резултати са наблюдавани при in vitro анализи на рак на кожата, белите дробове, костните клетки и рак на щитовидната жлеза.

Преглед по тази тема свързва растежа и разпространението на раковите клетки със свободните радикали. Така че, когато антиоксидантите ги неутрализират, те могат да ограничат растежа на рака.

Засега обаче имаме само лабораторни резултати ин витро. Следователно са необходими проучвания върху реални пациенти с рак, за да се дадат точни препоръки относно тези антиоксиданти. В никакъв случай водните кестени не са онкологично лечение от първа линия.

водни кестени
Ниската им калоричност ги прави подходящи за енергийно ограничаващи диети с цел отслабване.

Как могат да се приготвят водни кестени?

Водните кестени могат да бъдат приготвени по много начини. Могат да се консумират сурови, като предястие, пържени, на скара, захаросани, мариновани или дори варени. Както и да решите да ги консумирате, те са истински деликатес. Можете също така да ги купите пресни или консервирани на азиатските пазари.

Ако ги предпочитате пресни, трябва да ги измиете и обелите, преди да се насладите на хрупкавостта на семките. Според някои автори това се дължи на техните антиоксиданти. Когато се варят или пържат, те запазват хрупкавата си текстура, подобна на ябълките. Когато са нарязани на кубчета, филийки или настъргани, те могат да бъдат част от омлети, салати, къри, чоп суи и сосове.

Като практична алтернатива водните кестени се приготвят и като брашно самостоятелно или смесени с царевично, пшенично или картофено брашно. Те се използват за приготвяне на хляб, безглутенови сладкиши, бисквити и хрупкави бутер сладкиши, наред с други неща. Можете да ги съхранявате в хладилник или фризер.

Синг и Дейвид ни показват вкусна рецепта за пудинг с водни кестени. На 1 литър пълномаслено мляко, след като заври и престои, добавете 200 грама брашно от водни кестени, 300 грама мед и 20 грама какао на прах. Сместа се вари 6 минути, докато се постигне желаната консистенция. Пудингът се сервира студен.

Какво да запомните за водните кестени

Водните кестени са водни плодове, богати на нишесте, фибри, витамин А и минерали. Техните антиоксиданти могат да предотвратят някои заболявания, свързани с оксидативния клетъчен стрес, причинен от свободните радикали. Въпреки че са необходими повече изследвания за ефекта им върху хората.

Освен това в кулинарията са подходящи за нискокалорични и безглутенови диети. Можете да се насладите на техните хранителни и здравословни ползи като ги консумирате пресни, консервирани или под формата на брашно.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Adkar,P., Dongare,A.,   Ambavade, S., and Bhaskar, V. Trapa bispinosa Roxb.: A Review on Nutritional and Pharmacological Aspects.  Advances in Pharmacological Sciences. 2014, Volume 2104, 1-13 pages.
 • Cirujano, S., Meco A., García P., Chirino,  M. Flora acuática española. Hidrófitos vasculares. Real Jardín Botánico. CSIC. Madrid. 2014, 1-321 páginas.
 • Anderson JW, Baird P, Davis RH Jr, Ferreri S, Knudtson M, Koraym A, Waters V, Williams CL. Health benefits of dietary fiber. Nutr Rev. 2009 Apr;67(4):188-205.
 • You, Y., Duan, X., Wei, X., Su, X., Zhao, M., Sun, J., Jiang, Y. (2007). Identification of Major Phenolic Compounds of Chinese Water Chestnut and their Antioxidant Activity. Molecules, 12(4), 842–852.
 • Gupta RK, Patel AK, Shah N, Chaudhary AK, Jha UK, Yadav UC, Gupta PK, Pakuwal U. Oxidative stress and antioxidants in disease and cancer: a review. Asian Pac J Cancer Prev. 2014;15(11):4405-9.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.