10 невероятни начина за използване на лимоните

Нарежете цитруса наполовина и поставете половините върху китките, за да облекчите мигрената
10 невероятни начина за използване на лимоните

Последна актуализация: 18 февруари, 2019

Лимоните са невероятен плод, който винаги трябва да имате у дома – не само като източник на храна, но и като лечебно средство, и решение за много ежедневни проблеми.

В днешната статия искаме да споделим с вас 10 изненадващи, евтини и ефикасни начини да се възползвате от лимоните.

Нека да погледнем заедно!

1. Достъпна детоксикация

лимоните имат важни прочистващи свойства и елеминират токсините

Лимоните имат важни прочистващи свойства, което означава, че могат да ви помогнат да елиминирате токсините, които се натрупват в организма и в крайна сметка може да доведат до хронични заболявания и болести.

Пиенето на вода с лимон всеки ден, особено на празен стомах е един от най-добрите начини за прочистване на тялото и да избягвате проблеми като запек, киселини в стомаха, камъни в бъбреците, високо кръвно налягане и др.

2. Борба с анемията

Хората, които страдат от анемия трябва да са наясно, че витамин С се съдържа в лимоните и може да подобрят способността на организма да обработва желязото, което присъства на храната, която ядем.

Ето защо трябва да свикнете с подправянето на ястия с лимонов сок.

3. Изсветляване на кожата

с помощта на лимоните можете да изсветлите кожата си, ако имате петна

Лимоновият сок е мощен избелващ агент, който може да помогне за предотвратяване и премахване на петна по кожата, както и да изсветли местата, които може да потъмнеят с времето като подмишници или ноктите.

Всичко, което трябва да направите е да натриете ½ лимон върху областите, които искате да изсветлите веднъж на ден, докато постигнете желаните резултати.

4. Домакински почистващ препарат

Свършили са ви домакинските продукти за почистване, или просто искате да използвате по-естествени алтернативи у дома? Лимоните са сред най-ефикасните възможности, които имате, заедно с оцета и содата за хляб.

Този цитрусов плод е мощен лек за смазване, който също така елиминира бактериите и микробите, поглъща миризмите, и дори възстановява яркостта на дрехите. Трябва просто да го добавите към пералната машина с обичайния перилен препарат.

5. Не забравяйте обелките!

Имате ли органични лимони у дома?

Ако сте сигурни, че никакви пестициди не са били използвани по време на тяхното отглеждане, трябва да сте наясно, че може да използвате лимоновата кора, която е много по-богата на хранителни вещества, отколкото самия плод.

Препоръчваме ви да го настържете и замразите. По този начин винаги можете да го добавите към всички сосове, винегрет или сладкиши, които се нуждаят от допълнителна нотка на вкус.

6. Лимонови кубчета

Ако ви е трудно да пиете вода или искате напитките ви да имат леко кисел вкус, може да приготвите ледени кубчета с помощта на лимонов сок вместо вода. По този начин винаги ще ги имате под ръка за сокове, газирани напитки, чайове и др.

Може да ги направите още по-оригинални, ако добавите нещо към тях като например пресни листа от мента, боровинки или малко парче лимонова кора.

7. Натурален антидепресант

Лимоните както и всички цитрусови плодове имат свойства на антидепресант, които могат да подобрят настроението и предотвратяват състояния на тъга, обезкуражаване и носталгия.

Ето защо ви препоръчваме да имате изобилие от тях у дома. Може да ги отглеждате вътре, в овощни градинки, да приготвите лимонада, и да ароматизирате дома с помощта на лимоновата кора.

Може да използвате кората, за да добавите естествен аромат в различни помещения.

8. Лечебна гаргара

лимоните са едно от най-добрите лечебни средства за гърлото

Когато гърлото започне да ви боли или да ви дразни, лимоните са едно от най-добрите лечебни средства.

Просто изстискайте малко лимонов сок в топла вода и добавете други съставки по желание като прополис или пчелен мед.

Тези гаргари са най-ефикасни, ако ги повтаряте няколко пъти на ден.

9. Кажете сбогом на мигрената

Има едно древно лечебно средство за облекчаване на мигрената, с което трябва да поставите нарязан наполовина лимон върху всяка китка за 10 минути.

Може да използвате лейкопласт, за да закрепите двете половини.

Лечебните свойства на лимона ще достигнат кръвта през порите на кожата.

10. Незабавно антисептично средство

Ако трябва да дезинфекцирате рана или да почистите повърхността й, просто използвайте лимонов сок.

За деликатните части на тялото препоръчваме да го разреждате във вода най-напред, за да не изгори кожата.

Това е бързо и евтино средство, което може да използвате навсякъде, където трябва да дезинфекцирате нещо бързо.

И така, какво чакате още? Излезте и си купете органични лимони и опитайте това страхотно лечебно средство!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Ruiz-Sánchez, M. C., Domingo, R., Savé, R., Biel, C., & Torrecillas, A. (1997). Effects of water stress and rewatering on leaf water relations of lemon plants. Biologia Plantarum39(4), 623.
  • Cardero Reyes, Y., Sarmiento González, R., & Selva Capdesuñer, A. (2009). Importancia del consumo de hierro y vitamina C para la prevención de anemia ferropénica. Medisan13(6), 0-0.
  • Cerutti, M., & Neumayer, F. (2004). Introducción a la obtención de aceite esencial de limón. Invenio7(12).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.