Плазма, богата на растежни фактори: Приложения в оралното здраве

Чрез използването на плазма, богата на растежни фактори при стоматологичното лечение, се грижим за оралното здраве. Казваме ви кога и за какво се използва тази терапия.
Плазма, богата на растежни фактори: Приложения в оралното здраве

Последна актуализация: 03 септември, 2022

Използването на плазма, богата на растежни фактори (PRGF), придобива известност в областта на оралното здраве. Използването на тази течност за лечение на зъбите подобрява резултатите и ускорява възстановяването.

Много хора обаче не знаят какво представлява тази иновативна терапия, въпреки че все повече зъболекари я предлагат на своите пациенти.

Тук ще ви разкажем подробно как и защо плазмата се използва в оралното здраве и какви са нейните предимства. Прочетете и открийте тази нова терапия.

Какво представлява въпросната плазма, богата на растежни фактори и как действа?

Когато тялото ни претърпи рана или нараняване, тъканите започват процес на възстановяване. В този процес се освобождават редица протеини, известни като “растежни фактори”. Те стимулират естественото заздравяване и регенерация на увредената зона.

Плазмата е основният компонент на кръвта. И въпреки че е течна по природа, съдържа твърди компоненти, които могат да бъдат разделени и използвани със специални техники.

Използването на плазма, богата на растежни фактори, е техника, която изолира протеините, отговорни за регенерацията на тъканите, от собствената плазма на пациента. За целта се взема кръвна проба, която след това се обработва, като се отделят компонентите, отговорни за възстановяването на тъканите.

Тези протеини или растежни фактори се намират в тромбоцитите. Като ги изолирате, можете да ги подготвите да се възползвате от способността им да възстановяват увредените тъкани.

Веднъж изолиран, полученият продукт се прилага върху областта на раната, за да се ускори и насърчи нейното възстановяване. Това засилва самовъзстановителните свойства на организма.

Плазмата, богата на растежни фактори, се счита за най-съвременна технология в областта на регенеративната медицина. И това е автоложна алтернатива, т.е. взета от собственото тяло на пациента. Това намалява риска от странични ефекти, като отхвърляне или възпаление.

Използването на плазма, богата на растежни фактори, не само придоби популярност в областта на оралното здраве. Използва се и в други области на медицината като сърдечни, съдови, пластични и дерматологични операции. Използва се и за подпомагане на възстановяването от спортни травми и при ортопедични операции.

Основни приложения на тази плазма за оралното здраве

Оралното здраве е една от многото области, където плазмата, богата на растежни фактори, е от полза. Допълването на денталното лечение с тази техника ви позволява да подобрите и ускорите възстановяването на интервенираните тъкани.

Тромбоцити
Тромбоцитите са клетъчни фрагменти, които циркулират в кръвта и носят растежни фактори.

Това са стоматологичните процедури, които се възползват от използването на плазма, богата на растежни фактори:

Зъбни импланти

При поставяне на зъбен имплант е необходима хирургична интервенция. Венеца и костта се пробиват, за да се постави винтът в костта. След това върху тази приставка се поставят изкуствените зъби.

Ако лечебният процес на тази интервенция се провали, лечението е неуспешно. Новият зъб ще падне и пациентът ще изпита дискомфорт. Следователно, правилното възстановяване на тъканите е от основно значение, за да може имплантът да изпълнява своята функция.

Използването на богата на растежни фактори плазма благоприятства заздравяването и възстановяването на оперираната зона. Помага на раната да се затвори правилно, за по-кратко време.

Това не само подобрява остеоинтеграцията и качеството на костната маса, но също така насърчава устойчивостта на импланта. Освен това намалява възпалението и следоперативния дискомфорт, както и риска от усложнения.

Съкращаването на времето за възстановяване на тъканите е особено важно при лечението на зъбни импланти. Това позволява окончателната протеза да бъде поставена върху винтовете много по-рано, 2 или 3 месеца след операцията.

Това лечение позволява на пациента да възстанови усмивката си по бърз и стабилен начин. Във времена, когато външният вид  е толкова важен, да не се налага да чакате дълго за възстановяване на зъбите е голямо предимство.

В процедурите за имплантиране плазмата, богата на растежни фактори, може да се използва по два начина:

 1. Прилага се директно върху костните и лигавичните тъкани по време на операция.
 2. Извършване на обработка на повърхността на имплантите с плазма.

Загуба на алвеоларна кост

Загубата на зъби и липсата на подходяща рехабилитация водят до загуба на дебелината и височината на костта, която съдържа зъбите. Липсата на стимулация в областта причинява костна резорбция.

В резултат на това височината на челюстта намалява. Това се отразява на физиономията на лицето и здравето на останалите зъби и темпорамандибуларната става (TMJ).

Освен това загубата на кост възпрепятства рехабилитационните лечения, както за поставяне на импланти, така и за поставяне на протези. Без кост няма опора за протези.

Използването на плазма с растежни фактори помага за възстановяване на загубената костна дебелина.

Пародонтология и плазма богата на растежни фактори

Хората, които имат пиорея или пародонтоза, страдат от разрушаване на тъканите, които поддържат зъбите. Увреждането възниква в резултат на възпалителен и инфекциозен процес, който се развива дълбоко във венеца.

Загубата на венеца, пародонталния лигамент и алвеоларната кост води до липса на фиксиране на зъбите. Без достатъчна опора е обичайно зъбите да се движат и дори да излизат.

Използването на плазма, богата на растежни фактори в пародонталните лечения, помага на увредените тъкани да се възстановят. Прилагането на този продукт насърчава регенерацията на костите и заздравяването на венците.

Екстракции и орални операции

Ваденето на зъб винаги е крайна мярка. Първо се правят опити за запазване на естествените зъби, но понякога това не е възможно.

В случаите, когато екстракцията на зъб е неизбежна, използването на плазма, богата на растежни фактори, може да осигури редица ползи. Поставянето на продукта в оперираната зона благоприятства и ускорява възстановяването на тъканите, намалява дискомфорта, възпалението и болката.

Това е особено полезно в случаи на екстракции при пациенти със загуба на костна маса, пародонтални дефекти или които носят зъбни импланти. Също така помага много след отстраняване на кисти и инфекциозни процеси, както и за лечение на орални и синусови връзки.

Ендодонтия

Регенеративната ендодонтия е област от стоматологията, която започва да се развива. Използването на плазма, богата на растежни фактори в тази област на оралното здраве, все още изисква допълнително проучване.

Резултатите от досегашните изследвания обаче са обещаващи. Използването на плазма би било полезно в случаи на външни резорбции, дентална реимплантация, директна защита на пулпата и реваскуларизации, които благоприятстват апикалното затваряне.

Предимства от използването на плазма, богата на растежни фактори в оралното здраве

Вече споменахме, че използването на плазма, богата на растежни фактори, осигурява множество ползи за оралното здраве. Най-важните са изброени по-долу:

 • Подобрява регенерацията и заздравяването на лигавиците и меките тъкани
 • Намалява следоперативното кървене
 • Намалява възпалението и болката след операция
 • Ускорява следоперативния процес на възстановяване
 • Насърчава костната регенерация
 • Тя е биосъвместима: Това е продукт, произхождащ от собственото тяло на пациента.
 • Рисковете от странични ефекти са минимални.
 • Намалява риска от инфекции и следоперативни усложнения.
 • Получава се лесно, без дискомфорт и с много малко кръв.
 • Тъй като е автоложна, тоест произхождаща от самия пациент, не е необходимо да се ходи при донори или кръвни банки. И няма проблеми със съвместимостта или отхвърлянето.
 • Възстановява костната маса в челюстите, което прави възможно поставянето на импланти там, където това не е било възможно преди.
Плазма, богата на растежни фактори.
Богатата на растежни фактори плазма има много приложения в областта на естетичната медицина.

Как се извършва интервенцията?

Получаването на плазма, богата на растежни фактори, за извършване на интервенция за орално здраве е доста лесно. Следните стъпки могат да бъдат подчертани в процеса:

 1. Извличане на кръв от пациента. Това се извършва по същия начин, както при проба за кръвен тест. Малко количество е достатъчно.
 2. Изолиране на тромбоцити. Това се постига чрез центрофугиране на кръвната проба на висока скорост.
 3. Отделяне на плазмата, богата на растежни фактори. С антикоагулант, за директна употреба.
 4. Създаване на автоложна фибринова мембрана. Това е друг начин за манипулиране на продукта. Добавя се калциев хлорид, за да се получи фибринов съсирек, богат на растежни фактори.

Тази техника трябва да се извършва от квалифициран персонал. Спазването на строгите стандарти за биобезопасност и наличието на съответните одобрения от здравните власти са от съществено значение за извършването на тази процедура.

След като се получи плазмата или фибриновата мрежа, тя се поставя в устната област, която ще се третира. Тоест в близост до имплантите или там, където е извършено изваждането на зъбите. Нейното присъствие ще насърчи заздравяването и възстановяването на тъканите.

Плазмата, богата на растежни фактори, е допълнителна помощ в оралното здраве

Всеки пациент с добро орално и общо здраве може да има достъп до използването на плазма, богата на растежни фактори. И може да се прилага във всяка възраст: при деца, юноши и възрастни.

Тази техника е особено полезна при пушачи или пациенти с диабет, при които заздравяването е нарушено. Склонността на тези хора да страдат от инфекции или да не се възстановяват раните им може да се коригира чрез прилагане на плазма.

И както ви казахме, получаването й е лесно, бързо и удобно. С малка проба кръв е възможно да помогнете на тъканите на устата да се регенерират и възстановят. Освен това, тъй като това е продукт, получен от собственото тяло на пациента, не носи никакъв риск.

В заключение, използването на плазма, богата на растежни фактори, носи ползи за оралното здраве. Така устата ви може да изглежда красива и здрава!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Kundu, R., & Rathee, M. (2014). Effect of platelet-rich-plasma (PRP) and implant surface topography on implant stability and bone. Journal of clinical and diagnostic research: JCDR, 8(6), ZC26.
 • Sánchez‐Ilárduya, M. B., Trouche, E., Tejero, R., Orive, G., Reviakine, I., & Anitua, E. (2013). Time‐dependent release of growth factors from implant surfaces treated with plasma rich in growth factors. Journal of Biomedical Materials Research Part A, 101(5), 1478-1488.
 • Cisneros, H. L. R., Rozas, H. A. R., Rozas, H. A. R., & Cisneros, H. L. R. Plasma Rico en Plaquetas y su aplicación en la odontología: revisión de literatura.
 • Bravo, E., & Oliva, P. (2013). Efectividad del plasma rico en plaquetas en la cicatrización de implantes dentales: una revisión sistemática. International journal of odontostomatology7(1), 87-92.
 • Eduardo A. Anitua; Enhancement of Osseointegration by Generating a Dynamic Implant Surface. J Oral Implantol 1 April 2006; 32 (2): 72–76. doi: https://doi.org/10.1563/736.1
 • Dos Santos, E. A. (2020). PLASMA RICO EN PLAQUETAS EN LA REGENERACIÓN ÓSEA DE ALVÉOLOS DENTARIOS POST-EXODONCIA. Salud & Vida Sipanense7(1), 45-55.
 • Peña-Sisto, M. (2022). Evolución de defectos óseos periodontales tratados con plasma rico en plaquetas. Revista de Ciencias Médicas de Pinar del Río26(3), 5220.
 • Cumming, A. (2021). Does the use of plasma rich in growth factors (PRGF) produce benefits for patients with chronic periodontal disease in non-surgical treatment?. BDJ Team8(8), 16-17.
 • Navarrete Vidal, I. G. (2021). Plasma rico en plaquetas para el cierre de la comunicación bucosinusal (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Coniberti, M. E. (2020). Endodoncia regenerativa (Doctoral dissertation, Universidad Nacional de Cuyo. Facultad de Odontología).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.