Зъбният нерв и зъбобол: причини и лечение

Зъбоболът е досадно и дразнещо усещане, което може да възникне поради увреждане на зъбния нерв. Разберете защо се появява и как да го лекувате тук.
Зъбният нерв и зъбобол: причини и лечение

Последна актуализация: 02 август, 2022

Неприятният зъбобол може да се дължи на увреждане на зъбния нерв. Онова досадно и раздразнително усещане, което може да ни накара да се отчайваме и да ни отнеме съня, възниква в най-дълбоката част на зъба.

Зъбите са образувани от твърди тъкани, които се намират във външната област на короната и корена. Вътре, в центъра на зъбите, се намира пулпата, която познаваме като зъбен нерв. Тази мека област, която има нервни окончания и кръвоносни съдове, е отговорна за зъбобола.

Когато пулпата се възпали или зарази, човек ще почувства чувствителност или болка в зъбите си. Ето защо е необходимо да получите лечение възможно най-скоро и да разрешите ситуацията. Това се дължи не само на дискомфорта и промяната в качеството на живот на страдащия, но и поради възможността за развитие на опасни усложнения.

Има няколко фактора, които могат да доведат до увреждане на зъбния нерв, причиняващо зъбобол. В тази статия ще ви разкажем за най-честите причини и възможните лечения, които могат да разрешат тази досадна ситуация.

Зъбният нерв: Отговорен за зъбобол

Както вече споменахме, това, което познаваме разговорно като зъбен нерв, е това, което анатомично съответства на пулпата на зъба. Това е меката тъкан, намираща се в най-вътрешната част на зъбите.

Състои се от област от съединителна тъкан, съдържаща специализирани клетки, кръвоносни съдове и нервни окончания. Последните са отговорни за болезнените усещания, които изпитваме в зъбите, когато има проблем.

Зъбната пулпа се съдържа и следователно е заобиколена от твърди стени. Нервът е заобиколен от дентин и след това от емайла в короната, последван от цимент в зъбния корен. Най-здравите тъкани защитават вътрешната област на зъбите.

Вътре в дентина има хиляди микротубули, които го свързват с пулпата. По този начин, както ще ви кажем по-късно в тази статия, когато дентинът е незащитен и открит, нервните окончания вътре в зъба могат да бъдат стимулирани от външни фактори и да причинят болка.

Как се появява зъбобол?

При здрави зъби емайлът и дентинът защитават зъбната пулпа и по този начин предотвратяват дискомфорта. Въпреки това, когато тези външни слоеве са засегнати от различни промени, зъбният нерв е компрометиран и се появява зъбобол.

Разрушаването на емайла от удари, кариеси, износване или ерозия оставя дентина оголен. Наличието на микроскопични тубули вътре в дентина е отговорно за факта, че някои външни фактори могат да стимулират зъбния нерв и да причинят чувствителност и зъбобол. Някои химични вещества, температурни промени и дори налягане могат да доведат до това неприятно усещане.

Ако разрушаването е по-голямо и включва дентина, бактериите достигат до пулпата или ак вредните стимули се удължават с течение на времето, пулпата ще реагира с възпалителен процес. Това, което познаваме като пулпит.

Както при всички случаи на възпаление, повишената васкуларизация и ексудатите водят до тенденция към подуване на тъканта. Въпреки това, тъй като пулпата е затворена в твърда кухина, тя не може да направи това. Така вътре в зъба се генерира силен натиск. Това причинява зъбобол и прогресира до инфекция на зъбния нерв.

Инфекцията на зъбния нерв води до смъртта на пулпата и образуването на гной. Тези отпадни вещества също оказват натиск върху твърдите тъкани и причиняват болка. Те дори могат да се разпространят в други близки сектори, образувайки зъбни абсцеси.

Анатомия на зъба.
Пулпата на зъба е в най-вътрешния слой на елемента и инфекциите на това място могат да бъдат много болезнени.

Видове пулпит

Трябва да знаете, че има два вида пулпит: обратим и необратим. Това е важно по време на диагнозата, тъй като ще определи терапията, която вашият зъболекар ще препоръча.

Обратимият пулпит е този, при който възпалението е леко и пулпата остава достатъчно здрава, за да бъде спасена. С подходящите лечения може да се поддържа жизнеността на зъба.

От друга страна, необратим пулпит е този, при който възпалението е много силно, болката е интензивна и продължителна. Следователно пулпата не може да бъде запазена. Този тип състояние може да прогресира до инфекция на нерва и да причини зъбни абсцеси.

Причини

Вече ви казахме, че зъбоболът често се причинява от увреждане на зъбния нерв. Въпреки това, има няколко ситуации, които могат да доведат до увреждане на пулпата. Ето някои от тях:

 • Кухини: Това е загуба на емайл и дентин, която разкрива най-дълбоката област на зъба. В този случай бактерии, термични и химични промени дразнят, възпаляват и инфектират пулпата.
 • Травма: Удар в зъба може да го счупи, оставяйки дентина или дори пулпата оголена. Травмата може да нарани и съдовия сноп на зъба. Без кръвоснабдяване, нервът става некротичен и по-податлив на инфекции.
 • Износване и разкъсване на зъбите: Някои вредни навици могат да изхабят защитния слой на емайла и да разкрият подлежащия дентин. Бруксизмът е най-очевидният пример. Честото хапане на предмети също може да причини този вид нараняване.
 • Гингивит и пародонтоза: Бактериите, които причиняват лезии в поддържащите тъкани на зъбите, могат да достигнат до областта на пулпата през пародонта. Това причинява възпаление и инфекция на зъбния нерв и зъбобол. В тези случаи е необходимо да се лекуват и двете състояния.
 • Рецесия на венците: Ако венците са разположени в по-апикална област, те оставят част от корена оголена и това причинява нараняване на зъба. Гингивалната тъкан може да бъде прибрана от гингивит или чрез много травматично миене на зъбите.
 • Пломби: Поставянето на нова пломба може да причини чувствителност и зъбобол. Дълбокото почистване и използването на определени химикали по време на третирането дразнят пулпата. Старите и големи пломби могат да се влошат с течение на времето и да имат течове, чрез които бактерии и външни агенти засягат зъбния нерв.
 • Ерозия: Това е загуба на емайл поради действието на химически вещества. Газираните напитки, киселинните храни и използването на продукти за избелване на зъбите могат да причинят този вид увреждане.

Характеристики на зъбобол поради увреждане на зъбния нерв

Когато причината за зъбобола е в зъбния нерв, интензивността на дискомфорта ще варира в зависимост от състоянието, което го причинява. Чувствителността, причинена от обратим пулпит, не е същата като болката, породена от необратим процес или инфекция.

В стадия, в който увреждането на пулпата е все още леко, болката обикновено е остра и временна. Често пациентите съобщават за чувствителност, когато ядат нещо студено, горещо или сладко.

Ако пулпитът не се лекува навреме, възпалението продължава и причинява по-интензивна, пулсираща и постоянна излъчваща болка. Тогава човекът често съобщава, че дискомфортът се засилва в легнало положение и при горещи храни; напротив, студът може да облекчи ситуацията.

Когато нервът се инфектира и се генерира периапикален абсцес, болката се увеличава при ухапване и докосване на зоната близо до зъба. В устата може да се появи и подуване и зачервяване на венците и близките зони. В тези случаи може да се появят и треска, подути лимфни възли, лош дъх и лош вкус в устата.

Диагноза

Когато човек има зъбобол, най-добрата идея е незабавно да отидете на зъболекар. Специалистът ще извърши серия от прегледи и тестове, които ще му позволят да разбере какъв е проблемът. Въз основа на това той може да избере подходящата терапия.

Зъболекарят ще прегледа зъбите, за да определи вида на състоянието, което засяга зъба. Той/тя също ще направи една или повече рентгенови снимки.

Освен това в тези случаи е обичайно да се извърши тест за чувствителност на зъбите. Състои се от прилагане на горещи и студени стимули към зъба, за да се наблюдава неговата реакция.

Перкусия се извършва върху зъбите с помощта на лек, тъп инструмент, като дръжка на огледало. Короната на засегнатия елемент се потупва хоризонтално и вертикално.

Лечение на зъбобол поради проблеми със зъбния нерв

При лечение на зъбния нерв поради зъбобол, диагнозата е основна. Избраното лечение зависи от състоянието на пулпата и тежестта на процеса.

Пълнежи и защита на пулпата

Ако зъбоболът е причинен от кухини или обикновена фрактура и зъбният нерв е здрав, най-честото решение е пломбата. Състои се в почистване на болното място и след това запълване на кухината с пломба. По този начин дентинът и пулпата вече няма да имат контакт с външната страна.

В случаите, когато възпалението е леко и увреждането е обратимо, в дълбоките зони могат да се използват специални материали, които да подпомогнат възстановяването на пулпата.

Зъболекарят ще процедира по същия начин, както при пломбирането, премахването на кухините и почистването на болното място. След това, преди обтурация, те поставят лечебни вещества, които благоприятстват възстановяването на нервите.

Ако пулпата не е била оголена, обикновено се извършва индиректна защита на пулпата, като се поставя специална пломба върху дълбокия дентин. След това останалата част от кухината се запълва с временен материал или с пломба, в зависимост от случая.

В случаи на травма, ако има малка и асептична експозиция на пулпата, може да се извърши директна защита на пулпата. В този случай пастата се поставя директно върху нерва. Тогава зъболекарят вероятно ще продължи точно като при индиректната техника.

Ендодонтия

Ако увреждането на зъбния нерв е по-тежко, ще е необходимо ендодонтско лечение. Тоест ще е необходимо да се използват процедури, които почистват вътрешната област на зъбите.

Като цяло ендодонтията се състои в извличане на увредения нерв, почистване на зоната и запечатването му със специални материали. Техниките варират в зависимост от вида на увреждането, независимо дали става дума за временен или постоянен зъб, а в последния случай дали е напълно оформен или не.

Така при деца могат да се извършват пулпотомия или пулпектомия. Зъболекарят ще ги напълни със специални пасти, които могат да се абсорбират от постоянните зъби, когато се развият.

В случаи на увредени постоянни зъби, които не са завършили развитието на своите корени, зъболекарят може да използва лечение с апикоформиране. Вътрешността на зъбите ще бъде почистена и периодично запълнена с пасти, които стимулират затварянето на корена. Друга алтернатива е реваскуларизацията, която се опитва да регенерира некротичната пулпа, така че да може да завърши образуването на корена.

И накрая, при възрастни с напълно развити зъби, процедурата е класическото лечение на кореновите канали. Зъболекарят премахва увредения нерв, почиства и дезинфекцира вътрешността на зъба и го запълва с биосъвместим материал, който запечатва кухината.

Ендодонция.
Ендодонтско лечение или лечението на коренови канали може да изисква серия от процедури за завършване на работата по зъба.

Не пропускайте и: 6 причини за зъбобол

Екзодонтия

Ако зъбът е силно разрушен и не може да бъде реконструиран или инфекцията е много тежка, зъболекарят може да реши да извади зъба. В този случай след екзодонтията ще е необходимо да се възстанови функцията и естетиката на устата с протеза или имплант.

Как да облекчим болката

Най-добрият начин да премахнете зъбобол, причинен от увреждане на зъбния нерв, е да отидете на зъболекар. Освен лечението, което професионалистът счита за подходящо, има някои други незабавни мерки, които биха помогнали.

Поддържането на правилна устна хигиена и избягването на сладки, много студени и горещи храни е добра стратегия за избягване на дискомфорт.

Специалистът може да посочи употребата на противовъзпалителни лекарства за облекчаване на болката и симптомите на пулпит. Освен това, в случай на инфекция, ще са необходими антибиотици, за да се излекува проблема и да се успокоят симптомите. Изплакването с топла солена вода също често е полезно.

При възрастни пациенти дренажът е много разпространена дентална практика, особено при спешни консултации. Състои се в анестезиране на пациента и правене на кухина в зъба, докато се стигне до нерва. По този начин може да се облекчи натискът, причинен от възпаление или инфекция.

Важно е да не се самолекувате и да не оставяте времето да минава с този тип проблеми с устата. Инфекциите могат да се разпространят в други части на тялото и да доведат до сериозни усложнения като ангина на Лудвиг или септицемия.

Предотвратете увреждане на зъбните нерви и зъбобол

Увреждането на зъбния нерв и възникващият зъбобол могат да бъдат предотвратени с прости превантивни мерки. Поддържането на подходяща хигиена на устната кухина чрез правилно миене и използване на паста за зъби с флуор и конец за зъби всеки ден ще предотврати много от често срещаните проблеми, които могат да унищожат зъбите ви.

Балансираното хранене, защитата на зъбите при спортуване и използването на шини, ако страдате от бруксизъм, също са от изключително значение. И накрая, не на последно място, не забравяйте прегледите и професионалните почиствания при вашия зъболекар на всеки 6 месеца. С този прост навик ще можете да се насладите на усмивката си и да предотвратите дискомфорта в устата си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Simancas-Escorcia, V. H. (2019). Fisiopatología de los odontoblastos: una revisión. Duazary16(3), 87-103.
 • Alva, M. A. C., Santos, A. A. C., & Moreira, A. C. (2018). Sensibilidad dentaria: causas y tratamiento. Revista Mexicana de Estomatología5(1), 65-67.
 • Valladarez Olvera, E. N. (2021). Sensibilidad dental post-tratamiento aclarante: revisión sistemática.
 • Belén, E., & Medina, G. (2020). Factores asociados a la sensibilidad dental en procedimientos de aclaramiento vital (Bachelor’s thesis, Universidad Nacional de Chimborazo).
 • Pérez Ruiz, A. O., Roseñada Cepero, R., Grau León, I., & González Ramos, R. M. (2005). Interpretación fisiopatológica de los diferentes estadios de una pulpitis. Revista Cubana de Estomatología42(2), 0-0.
 • Muñiz López, K. I. (2021). Protectores pulpares directos e indirectos (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Montoya Chalen, K. V. (2021). Materiales biocerámicos como protección pulpar (Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad Piloto de Odontología).
 • Centeno, J. E. O., & Hernández, D. G. (2020). Pulpotomia o Pulpectomia: Éxito clínico y radiográfico en dientes temporales. Revista de Salud Pública24(3), 8-17.
 • Cabrera Merlo, A. (2021). Apicoformación con plasma rico en plaquetas: reporte de un caso.
 • Yáñez Pérez, E. (2020). Tratamiento en dientes con ápice inmaduro. Revascularización vs apicoformación.
 • Troilo, L., Kohan, M., Chinen, M., & Santángelo, G. V. (2020). Nuevas tendencias en técnicas de apicoformación utilizando biomateriales. In IV Jornadas de Actualización en Prácticas Odontológicas Integradas PPS-SEPOI (La Plata, 7 de julio de 2020).
 • Martínez-González, J. M., & Dorado, C. B. (2019). Tratamiento de las infecciones odontógenas. Donado. Cirugía bucal: Patología y técnica, 293.
 • Sorrel Medina, G. F. (2018). Drenaje en endodoncia: revisión sistemática (Doctoral dissertation, Universidad del Desarrollo. Facultad de Ciencias de la Salud).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.