Трудността да продължите след раздялата

Не се страхувайте от промяната, а се пригответе за нова страница от голямата книга, наречена ЖИВОТ
Трудността да продължите след раздялата

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Понякога не можем да спрем да мислим за бившия ни независимо от причините, довели до раздялата.

Болката и страданието ще зависят в голяма степен от това колко дълго сте били заедно. Раздялата е по-лесна за преодоляване, ако сте имали връзка само за няколко месеца, за разлика, ако сте били заедно години. Когато една връзка приключи и двамата партньори скърбят.

Както и да е, важно е да знаем как да обърнем нова страница, въпреки че понякога не можем да направим това поради други проблеми.

 

Оставете го, за да продължите

Да продължиш напред след раздялата не е толкова лесно

Защо е толкова трудно да се отделим от нашия бивш? Толкова много ли го обичаме?

Връзката завършва по причини,с които и двамата партньори са наясно. Но понякога е трудно да продължите, защото вярвате, че все още сте влюбени.

Понякога може би дори сте се насилили да дадете на връзката ново начало. За съжаление проблемите, с които сте се сблъсквали в отношенията преди изплуват отново и остават нерешени.

Това води до друга раздяла, която е по-лоша и по-болезнена от първата.

По-долу бихме искали да споделим с вас някои причини, поради които може да не успявате да се освободите от бившия след раздялата.

1. Емоционална зависимост

Има много хора, които страдат от емоционална зависимост, което е неспособността да живееш без да имаш връзка. Понякога това е резултат от емоционални липси, които сте имали в детството.

Поради емоционалната зависимост не можем да се отделим от нашия партньор. Дори и да нямаме друг човек, ние заменяме празнината, която е останала с нещо друго. Следователно, ако сме зависими хора, тогава се опитваме никога да не бъдем сами.

Ако страдате от този проблем, тогава не осъзнавате, че не обичате партньора си. Просто имате нужда от него.

2. Не обичате да губите

Раздялата понякога е единственият възможен вариант

Нека си го кажем. Никой не обича да губи, поне повечето хора. Това означава, че раздялата не е част от вашите планове.

В допълнение, тази идея е подсилена с понятието за романтична любов. Когато връзката свърши, вярваме, че животът е свършил, всичко просто спира и нищо не може да последва.

Помислете дали наистина сте наранен или дали само мислите, че боли. Понякога, когато не виждаме ситуацията с перспектива, нашите емоции и чувства се объркват.

Не искам да го оставя, защото го обичам или защото се чувствам наранен?

3. Оставете вашата комфортна зона

Много хора могат да объркат неспособността да не напускат бившия поради страх от самотата, но това отива много по-далеч. Страхуваме се да загубим това удобно състояние, в което сме били, защото промяната винаги ни е плашила.

Представете си това. Живели сте с партньора си от дълго време и отхвърляте мисълта да промените всичко това. Смятате, че се чувствате безопасно, като отхвърляте тази промяна, защото се страхувате, че всичко ще се влоши, ако го оставите.

Понякога страховете ни са напълно неоснователни.

В много случаи сме завлечени и принудени да напуснем зоната ни на комфорт. Това не ни харесва, но когато нямаме възможност да откажем, няма друга алтернатива.

Не се страхувайте от промяната. Не забравяйте, че е най-добре да поемете друг път, ако връзката ви се обърка.

Раздялата означава и промяна

Много пъти може да не искаме да се откажем от бившия, защото не се чувстваме комфортно с живот без човек, който е бил до нас толкова дълго време. Това се нарича егоизъм.

Трябва да се научим да го оставим, защото само тогава можем да продължим напред. Също така правим голяма грешка в нашето възприятие на романтичната любов: ние вярваме, че няма живот извън нашия партньор.

Раздялата не означава, че животът е свършил

Просто, че една глава е затворена. Но от кога има книги само с една глава?

Започнете да обръщате страниците и продължете да пишете книгата на живота си. Все още има много преживявания, които ви очакват.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.