Пет полезни упражнения при болка в коленете

Посъветвайте се с лекар дали има някаква причина, която би ви попречила да правите тези упражнения.
Пет полезни упражнения при болка в коленете

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 26 август, 2022

Винаги сме подчертавали важността на физическата активност. Със сигурност сте чували и чели много по темата. Когато страдате от болка в коленете спортуването не е много приятно. Затова е важно да откриете кои са най-полезните упражнения при болка в коленете.

Разбира се можете да решите да не се занимавате с нищо. Но така само ще влошите физическото си състояние . Освен това болката в коленете може да се засили.

Истината е, че болката в коленете може да окаже влияние върху ежедневния ви живот, ако не се погрижите за нея навреме.

Тя може да започне като временна болка или поради някоя по-сериозна травма. Запомнете, че винаги трябва да й обърнете внимание още със самото й появяване.

В тази статия искаме да си поговорим за няколко полезни упражнения при болка в коленете.

1.Вървене

Вървенето не е силно натоварваща дейност, която рядко оказва негативно влияние върху ставите. Започнахме с него, защото е най-лесното и практично упражнение при болка в коленете.

То не само ви помага да останете в добро физическо състояние. Освен това ви помага да си набавите витамин D, като излезете да се разходите навън на свеж въздух. Най-хубавото е, че ще ви помогне да овладеете болката.

 • Най-добре е да започнете да вървите върху равни, твърди повърхности.

Въпреки че се препоръчва да вървите по 30 минути дневно, можете да разделите това време на по-кратки разходки.

Това е съвет, който не трябва да пренебрегвате, ако страдате от силна болка или коленете започват да ви болят няколко минути след началото на разходката.

Ако мислите, че краката ви са по-силни можете да увеличите продължителността и натовареността на разходката.

2.Каране на колело

Карането на колело не е силно натоварваща дейност. То ви дава възможност да избирате между карането на стационарно колело вкъщи и на класическото колело навън.

Повтарящите се движения, които правите върху колелото действат върху хрущялите на коленете. Освен това оказват влияние и върху мускулите поддържащи движението на ставите.

Ако мислите, че карането на колело единствено увеличава болката, не се тревожете. То не оказва натиск върху коленете ви.

Но трябва да започнете да карате колело с умерена скорост. И постепенно да ставате по-бързи.

Опитвайте се да карате колело три – четири пъти седмично в продължение на 25-30 минути. Така ще повишите издръжливостта на краката си и ще подобрите работата на сърцето си.

3.Плуване и водна гимнастика при болка в коленете

Друго полезно упражнение при болка в коленете е плуването и водната гимнастика.

Тази физическа активност не натоварва коленете ви. Освен това е най-добрият вариант, ако имате травма и не можете да практикувате друг спорт.

Причината за това е, че водата поема теглото на тялото ви. Така можете да правите серии с упражнения във водата, за да увеличите издържливостта и гъвкавостта си. Освен това няма да напрягате коленете си.

Така ще можете да подскачате, да се обръщате и завъртате, без да изпитвате болка.

Този вид упражнения са идеални за хората с артрит, остеопороза и фибромиалгия.

4.Елиптична машина

Идеята за вървенето не ви допада, защото то не представлява предизвикателство за вас? В този случай може би е добре да помислите за използването на елиптична машина.

Ще използвате същата сила както при вървенето. Затова няма да нараните коленете си. Но можете да променяте скоростта на вървене и наклона, за да направите упражнението по-интересно.

 • Ако искате да направите краката си по-силни и да подобрите работата на сърцето си тогава това е идеалното упражнение за вас.
 • Започнете с 15 – 20 минути дневно, докато краката ви привикнат с движението.
 • Когато краката ви укрепнат можете да повишите скоростта и времетраенето на упражнението.

5.Йога и пилатес

Последните две полезни упражнения при болка в коленете са йогата и пилатесът.

Тези две ненатоварващи упражнения са лесни за изпълнение. Просто трябва да се уверите, че имате достатъчно свободно място, за да ги правите.

И йогата и пилатесът ви позволяват да:

 • Коригирате стойката си
 • Увеличите издръжливостта на мускулите си
 • Отслабнете
 • Укрепите тялото си
 • Успокоите ума си

Добре е първите няколко пъти да правите упражненията заедно с професионалист. Позите са лесни. Но въпреки това можете да си навлечете болка в гърба, ако ни ги изпълнявате правилно.

Важно

След като вече знаете с кои упражнения можете да облекчите болката в коленете запомнете:

 • Не се претоварвайте. Започнете с 15 – 20 минути три пъти седмично.
 • Добре е винаги да бъдете наблюдавани от професионалист.
 • Посъветвайте се с лекар дали има някаква причина, която би ви попречила да правите тези упражнения. Ако имате сериозна травма може би лекарят ви ще ви посъветва да отложите заниманията с някои от тези упражнения.
 • Носете удобни обувки. Не е добре да излизате с нови обувки навън на дълга разходка – може да ви направят пришки. Същевременно старите ви обувки може да са прекалено износени. Можете да се подхлъзнете и нараните.

Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • A. Peña Ayala, J. Fernández- López. Prevalencia y factores de riesgo de la osteoartritis. Reumatología Clínica. 2007
 • S. Mallorques. Artrosis de rodilla. Jama. 2003
 • V. Paus, P. Del Compare. Ligamento cruzado posterior. Semiología y clasificación. Asoc. Arg. Ortop. y Traumatol. 2009

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.