Сънят на детето: как да научите детето да спи през нощта

Нормално е за едно бебе да спи сравнително леко през първите месеци от живота. Обаче, има неща, които можете да направите за да му помогнете да спи по-добре. Разберете кои са те, като прочетете тази статия.
Сънят на детето: как да научите детето да спи през нощта

Написано от Thady Carabaño

Последна актуализация: 26 август, 2022

Бихте ли искали да научите повече за сънят на детето? Не е реалистично да очаквате едно бебе да спи през цялата нощ. Едно бебе, което се буди няколко пъти през нощта, е напълно нормално. Много родители биха искали детето им да спи през нощта, но дори и възрастните не правят така.

Цикълът на съня при възрастните не им позволява да спят през нощта, но след събуждане те продължават да спят. Едно бебе може да прекара 17 часа на ден в сън, което включва периоди на събуждане. Няма как да ги научите да спят добре. Те са чудесни в спането!

Сънят на детето: какво трябва да знаем?

Сънят на детето: една млада жена се е надвесила над детско креватче, в което спи бебе

Сънят на детето е естествен процес, както при всички хора. В мозъка на новороденото, циклите на съня продължават от 2 до 3 часа. Въпросът е, че когато бебетата се събудят им е трудно вече да заспят и започват да плачат.

През 9-те месеца, когато са били в матката, бебетата са прекарали голяма част от времето в сън. Те са редували това с хранене чрез пъпната връв. Когато са се събуждали, те са чували ударите на сърцето и гласа на майката, и са заспивали отново. Когато се раждат, бебетата буквално се събуждат.

Новородените се будят, плачат, ядат и заспиват отново. Това е начинът, по който прекарват деня си. Ако бебетата се кърмят, млякото се преработва за около 20 минути. Ако се хранят с изкуствено мляко за бебета, ще  отнеме 2 часа за да се преработи. След това, те се будят отново и цикъла започва отново.

Сънят на детето: спеше добре, но вече не спи

През първите два месеца от живота на бебето, сънят е спокоен, но след третия или четвъртия месец става по-лек. Тогава бебето се буди повече пъти през нощта. Много майки обвиняват себе си за това, че не са научили бебетата си да спят добре. Всъщност този модел на сън е нормален за всички бебета, които съзряват в циклите си на сън.

На 8-месечна възраст, сънят на бебето е достигнал до всички фази (четирите фрази на бавен сън и една фаза на бърз сън). На 3-годишна възраст, сънят е като при възрастните, с изключение на това, че все още няма дълги периоди от време, през които възрастните спят. Едва на 5 или 6 години детето е преодоляло всички трудности в съня през нощта.

Сънят на детето: как да го научите да спи през нощта?

Сънят на детето: едно спящо бебе с плюшено мече

Нормално е родителите да си задават въпроса дали се справят добре, дали нещо ненормално се случва, ако тяхното бебе не спи и плаче. Обаче, атмосферата, заредена с притеснение, тревожност и напрежение, е най-лошата ситуация за насърчаване на бебето да спи през нощта, без да се събужда.

Има методи на Фебер и Естивил, които препоръчват детето да плаче, докато се успокои. Като резултат, след толкова много плач, детето ще заспи от умора, защото чака някой да го утеши. Ще трябва да решите дали тази идея е добра за вас и вашето дете.

Според д-р Роза Хове, автор на Сън без сълзи, ако позволите на бебето да плаче, това ще му причини емоционален шок. Така се променят хормоните, регулиращи емоциите и бебето се научава, че няма смисъл да се мръщи, защото майката няма да отговори на сигнала.

Педиатърът, Карлос Гонзалез е автор на книги като Целувай ме много. Как да отгледаме детето с любов. Той обяснява когато едно бебе се събужда и плаче за майка си, се надява, че тя ще го утеши. Ако майката го направи, то се научава да получава отговор на своите молби.

Въпреки това, авторът съветва родителите да ограничават контактите с децата си и да не се чувстват принудени да ги утешават, тъй като това ги разглезва. Напълно нормално е за децата да се събуждат през нощта и да искат да бъдат подържани от майка си, за да заспят отново.

Как да помогнете на детето да заспи?

След много събуждания през нощта, вие сте уморени. Следователно, искате нещо, което да помогне на вас и на вашето дете. Знаем, че не е лесно да запазите спокойствие. Но, ако сте съгласни с етичното отглеждане на децата, знаете, че разрешаването на бебето да плаче, не е избор.

Основната препоръка е да бъдете търпеливи , докато вашето бебе порасне малко и започне да регулира своите периоди на сън. Дори ако чуете за някакъв метод, функциониращ за определено бебе, това бебе не е задължително да е същото като вашето дете. Ежедневният опит, ще ви помогне да разберете кое е най-доброто и за двама ви.

Съвети за добър сън

Установяването на даден режим помага на детето да получи спокойствието, от което се нуждае преди сън. Ето някои съвети за това:

  • Изкъпете бебето преди лягане
  • Избягвайте да поставяте играчки и ярки мобилни телефони в детското креватче или леглото, тъй като те ще го държат будно.
  • Ако детето е над 2 години и гледа телевизия или играе с таблет, употребата не трябва да е повече от един час на ден.
  • Когато едно бебе се чувства много уморено, може трудно да заспи. Поради това, дрямката е ценно средство.
  • Ако бебето не харесва тъмното или се страхува от тъмното, оставете го да спи на приглушена светлина.
  • Избягвайте да се разстройвате, не използвайте ограничения или наказания, за да го накарате да заспи. Свързването на съня с наказание не е добра идея.
  • Имайте ритуал за лягане. Можете да изпеете приспивна песничка, да прочетете приказка или да поговорите малко.
Снимка на млада майка и бебе

Стилът и методите за отглеждане на детето, които една майка избира, е нейно собствено решение. Въпреки това, считаме, че е важно да се уважават периодите и особеностите на всяко дете. В същото време, е задължително да разберете, че формулата, работеща за едно бебе, не е задължително да помага на друго.

Вашето бебе няма винаги да е бебе. Нощите умора за родителите са част от порастването на бебето и съзряването. Имайте търпение, много скоро бебето ще порасне. Това, което е проблем днес, ще бъде зад гърба ви утре. В бъдеще ще имате повече време за почивка.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.