Успокойте коликите на бебето с тези четири домашни лечебни средства

Не оставяйте малките на тишина, а се опитайте да създадете релаксираща атмосфера около тях със звуци, напомнящи им за утробата
Успокойте коликите на бебето с тези четири домашни лечебни средства

Написано от Ángela Aragón

Последна актуализация: 26 август, 2022

Всеки, който е имал бебе знае, че коликите са едно от най-потискащите преживявания. При тях бебетата плачат с часове, въпреки че всичко изглежда наред.

Те нямат треска, памперсът им е сух, току-що са яли, но въпреки това продължават да плачат. И не можете да направите нищо, освен да се питате какво не е наред с тях.

Стресът е огромен, дори смятате, че не сте добър родител. Мислите си “Аз съм възрастният тук, не трябва ли да контролирам ситуацията и да предпазя детето си от всички болести?”

Ако четете това, вероятно сте преживели тази сцена повече от един път. Но знаете ли какво? Точната причина за коликите не е известна.

Всъщност те са определени като повтарящи се дълготрайни епизоди на плач през седмицата, без очевиден произход.

Едно проучване обаче показва, че процент от децата имат по-висока чувствителност към този проблем, отколкото други.

Истината е, че това изглежда логично, ако престанем да мислим за това. Представете си спокойствието, че сте в утробата и обръщате внимание на това, което се случва около вас.

Представете си контраста на тъмнина и светлина, сърцето на майката, шума и непрекъснатото удовлетворение и глад … Този контраст предизвиква безпокойство при бебетата, което се проявява само по начина, по който знаят как да се изразяват: плач.

Ето защо е от съществено значение да им помогнем да се отпуснат.

Успокоете коликите на бебето си с 4 домашни средства

1. Чай от лайка

коликите се лекуват с чай от лайка

Лайката съдържа вещество, наречено глицин, което има релаксиращи ефекти. В допълнение, всички негови компоненти са много нежни, така че бебето може да я пие без никакви проблеми.

 • Ако обаче имате някакви съмнения, можете да навлажнете биберона с чая, преди бебето ви да започне го пие директно.
 • Ако то го понася добре, може да отпие глътка от него от бутилката.
 • Ако всичко продължава да е наред, бебето може да пие по-често този чай.

Освен това бебетата често имат газове и това лечебно средство ще помогне и за този проблем.

2. Създайте спокойна атмосфера

създайте спокойна среда, за да успокоите коликите

Можете да създадете спокойна атмосфера, за да успокоите коликите, както и да ги предотвратите. Използвайте слаба светлина около бебето и му дайте нещо приятно, което да държи.

Може дори да използвате записи, които възпроизвеждат звуците, когато е в утробата.

Така бебето ще почувства, че е на безопасно място, точно както когато е било там, където всичко е спокойно, където не е нужно да се стреми да постигне нищо. Стресът му ще намалее и това ще го накара да спре да плаче.

 • Ако предпочитате, можете да се възползвате от друга релаксираща музика като например Моцарт или други композитори. Най-важното е, че не трябва да оставяте бебето си на тишина.
 • Не забравяйте, че то не е познавало мълчанието, докато не е дошло на този свят. Всъщност това е една от причините, поради които е толкова трудно за бебетата да спят сами.

3. Люлейте го

люлеенето на бебето помога за премахване на коликите

Друг начин да пренесете символично детето си на това безопасно място, на което е свикнало, е да го люлеете напред и назад с главата му върху гърдите ви.

 • Това движение ще го пренесе в първия му дом, тъй като той много прилича на онова, което изпитва, когато майка му ходи.
 • Също така, когато ухото му стои близо до сърцето ви ще им позволи да чуе ритъма, който го е придружавал в утробата, което е чудесно средство за успокояване на бебето ви.

4. Топла водна баня

Тук отново говорим за възпроизвеждане на средата на матката. Там бебетата са заобиколени от амниотична течност. Ето защо чувството на плаваемост ги утешава много.

Можете също така да използвате записите, за които говорихме по-рано тук. Всъщност, ако съчетаете тези две мерки, средата на вашето бебе е почти идентична с тази, която то желае.

Моментът на излизането на бял свят е доста травматичен за бебетата. Например, това е първият път, когато са си взели дъх предвид факта, че никога не са се нуждаели от това в утробата.

Това е първият им път. Ето защо не е изненадващо, че някои много чувствителни деца приемат живота за враждебно място, което ги изтощава.

Въпреки че винаги сме до тях, за да им помогнем да свикнат с новите им обкръжения, е толкова трудно, колкото и приземяването на пустинен остров за нас.

Разликата е, че възрастните имат думи да се изразяват, а бебетата плачат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Johnson, JD; Cocker, K; Chang, E (1 October 2015). “Infantile Colic: Recognition and Treatment”. American Family Physician92 (7): 577–82
 • Barr, RG (1998). “Colic and crying syndromes in infants”. Pediatrics102 (5 Suppl E): 1282–6
 • Sung, V. (2018). Infantile colic. Australian Prescriber41(4), 105–110. https://doi.org/10.18773/AUSTPRESCR.2018.033
 • Srivastava JK, Shankar E, Gupta S. Chamomile: A herbal medicine of the past with bright future. Mol Med Rep. 2010;3(6):895–901. doi:10.3892/mmr.2010.377
 • Lam TML, Chan PC, Goh LH. Approach to infantile colic in primary care. Singapore Med J. 2019;60(1):12–16. doi:10.11622/smedj.2019004

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.