Ново проучване показва два различни щама на коронавируса

Едно ново проучване от университета в Пекин доказва, че има два различни щама на коронавируса и че единият от тях е по-силен от другия. Обаче, европейските учени имат съмнения относно тези потвърждения и дори са помолили китайските учени да преразгледат твърденията си.
Ново проучване показва два различни щама на коронавируса

Последна актуализация: 29 април, 2020

Ново проучване от университета в Пекин доказва съществуването на два различни щама на коронавируса. Хиан Лу, професор по биоинформатика в гореспоменатия университет, проведе проучването, което е публикувано в журнала National Science Review . Според проучването, един от тези щамове е по-силен от другия.  

Обаче, европейските учени имат своите съмнения относно резултатите и Световната здравна организация (СЗО) настояват да се постъпи внимателно спрямо откритията.

Два различни щама на коронавируса

Според публикацията, това скорошно проучване включва 103 генетични проби. Резултатите доказали съществуването на два щама, обозначени като S и L .  30% от пробите доказали тип S, а 70% съответстват на тип L.

Китайските учени, провели това ново изследване, характеризирали тип L като най-агресивния щам, който се разпространява много по-бързо. Същевременно, тип S е по-стар щам, съществуващ при хората от години. Обаче, този щам никога не е предизвиквал тревоги, имайки предвид леките му симптоми.

Два различни щама на коронавируса: Новото проучване в Китай

Новото проучване е направено в университета в Пекин и институт Pasteur в Шанхай. Подчертава се факта, че коронавируса от тип S е в предшестващата генетична форма или, с други думи, първоначалния вирус. Като имаме мутации, естествен отбор, рекомбинации, се получава тип L . Този тип (L) се е срещал по-често в началните етапи от избухването в Китай.

Учените обясняват, че честотата, с която се появява тип L, поне в Китай, намалява. Въпреки това, според наличните данни, от общо 103 проби, 27 са от случаи, които са от Ухан (Китай). 96% от тях се оказват положителни за тип L, а само 4% се оказват положителни за тип S.

Същевременно, 73 оставащи проби от проучването идват от случаи, които са от места различни от Китай. В този случай, преобладването е различно. Докато 61,1% съответстват на тип L, 38,4 процента съответстват на тип S.

Това би доказало, че тип L , по-агресивния щам, се е разпространил с по-малка сила извън Китай. Според учените, това може да бъде поради строгите мерки за контрол и предотвратяване, наложени в страната. Изглежда също възможно това, че произтича от факта, че по-слабо селективно налягане е приложено върху щама тип S.

Два различни щама на коронавируса: снимка на коронавирус

Два щама от коронавирус COVID-19 са открити в едно наскоро публикувано проучване.

Два различни щама на коронавируса: Нуждата от нови проучвания

Досега, има само хипотези във връзка със същността и развитието на двата вида коронавирус. Поради тази причина, новото проучване стига до извода, като се твърди, че са нужни повече проучвания върху проблема. Учените уточняват, че само комбинацията на геномни данни с епидемиологична информация и медицинските данни за COVID-19 могат да дадат достоверни отговори.

Доктор Хосе Антонио Перез Молина твърди, че появата на различни щамове е нормална за този вид микроогранизми. Перез Молина е специалист по инфекциозни болести в болницата Рамон и Кахал в Мадрид и член на испанското общество по инфекциозни болести и клинична микробиология (SEIMC).

Това проучване също изяснява, че е нормално за най-малко патогенните вируси да станат по-разпространени. Това е така, защото те успяват да си намерят място сред населението. Същевременно, това, което се случва, е това, че тези вируси имат голяма способност да се разпространяват, но са по-малко опасни.

Учени изследват коронавируса

Изучаването на щамовете на коронавируса трябва да продължи за да се получат по-конкретни резултати.

Научни противоречия във връзка с щамовете на коронавируса

Някои учени изпитват начина, по който са възприети резултатите от това ново проучване. Доктор Изабел Сола посочва, че в проучването липсва важна информация, за да се заключи, че единия от щамовете е по-заразен от другия. Сола е директор на лабораторията на коронавирус в националния център по биотехнология в Испания, който е част от националния испански съвет по проучванията.

Същевременно, д-р Оскар А. Маклийн от университета от Глазгоу, Обединеното кралство посочва, че към днешна дата, съществуват 111 мутации от този вид вирус. Той добавя, че новото китайско проучване показва два различни щама и липса на знания за тях от методологичните ограничения. Той посочва малкия размер на пробите като основния недостатък.

Маклийн и екипа му дори стигат по-далеч. Те помолили китайските учени да оттеглят заключенията си, тъй като те ще предизвикат още по-голямо объркване. Световната здравна организация (СЗО) предупреждава за преиначаването на тези открития. Още повече, това, което СЗО потвърждава, е това, че двата щама, в основата си, са един и същ вирус.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.