Пало Санто: Ползите и употребата на "Свещеното дърво"

Пало санто или свещеното дърво се използва за духовни и терапевтични цели. Какви са предимствата му? Как се използва? Разберете тук!
Пало Санто: Ползите и употребата на "Свещеното дърво"
Leidy Mora Molina

Прегледано и одобрено от медицинска сестра Leidy Mora Molina.

Написано от Maria Jimena Freytes

Последна актуализация: 11 октомври, 2022

Пало санто или „свещеното дърво“ е елемент, който се използва за енергийни, релаксиращи и медицински цели от векове. Научното му име е Bursera Graveolens и това е тамян, чиито свойства го поставят сред любимите аромати на тези, които искат да се възползват от неговия ефект.

Ароматът му е несъмнен; сладък, силен и с нотка на цитрус, който изпълва пространството, в което се намира. В днешната статия ще говорим за това духовно дърво, неговия произход, предимствата и употребата му. Как можете да го включите в рутината си? Нека да разгледаме подробно!

Пало санто: Откъде идва?

Родом от Америка, palo santo се среща в страни като Перу, Мексико и Коста Рика, наред с други. Според древните легенди на инките, то е било използвано в ритуали за духовна връзка с предците. Смятало се също, че привлича късмет и отблъсква негативните енергии, вярване, което е разпространено и днес.

От друга страна, използването на palo santo също се свързва с вечен брак в свещени церемонии. По един или друг начин неговият аромат и дим имат положителни конотации, които се предават от поколение на поколение.

Пало Санто
Palo santo често се използва за предпазване от лоши енергии в дома.

Какви са предимствата на Пало санто?

Популярната литература свързва употребата на palo santo с различни положителни ефекти. По-специално, често се използва за пречистване на околната среда и преобразуване на енергията. Нека разгледаме по-отблизо някои от тях.

 • Palo santo може да помогне за отблъскване на негативните енергии. Често се случва да усетим средата около нас по-тежка, пълна с „лоши вибрации“, и просто искаме да намерим начин да я пречистим. В този случай пало санто почиства околната среда и привлича положителни енергии.
 • Има противовъзпалителни свойства. Всъщност palo santo отделя масло, за което е доказано, че намалява възпалението, наред с други терапевтични свойства.
 • Облекчава нервното напрежение. В съответствие с предишната точка, това дърво притежава способността да намалява нивата на стрес и тревожност.
 • Palo santo е идеално за медитация. Благодарение на гореспоменатите свойства, това дърво се използва широко в медитацията, йогата и рейки сесиите, тъй като помага за отпускане на ума. По същия начин неговият аромат е любим, когато става въпрос за ароматерапия.

Пало санто: Различни начини за използване

Това дърво може да се използва по много различни начини. Често се изгаря или се използва етеричното му масло. Има обаче и такива, които го използват в запарки.

Как да запалите Пало санто

Преди всичко си струва да изясним, че palo santo често се предлага в магазините за здравословни храни и се предлага под формата на чипс или малки парченца. Тъй като това е устойчив вид дърво, обикновено ще отнеме малко време, за да се запали.

 • Вземете едно от парчетата, запалете го върху другите и го завъртете, докато се образува жарава. След около 30 секунди загасете пламъка и го поставете в подходящ съд.
 • Не се приближавайте твърде много, за да усетите аромата му, защото може не само да се изгорите, но димът може да раздразни дихателните ви пътища. Бъдете търпеливи. След секунди ароматът му ще е изпълнил цялата стая.

Що се отнася до дима, той трябва да е бял или сив. Ако забележите, че е черен, това може да означава, че дървото е отсечено твърде рано, за да бъде продадено.

Ако това, което търсите, е начин за пречистване на околната среда, тогава трябва да поставите или да минете с контейнера, съдържащ palo santo във всички части на къщата. В идеалния случай прозорците трябва да останат затворени, така че димът да може да проникне във всеки ъгъл на къщата, като по този начин елиминира лошата енергия.

Внимавайте обаче да не стоите в стая, пълна с дим (дори и от пало санто), защото това е вредно за вашето здраве. След известно време трябва да проветрите стаите.

Потпури

В този случай ви предлагаме да потърсите стърготини от това дърво, за да направите попури. Можете да ги поставите в торбички от тюл, за да оставите аромата им да излиза. Те не трябва да се палят, а просто се поставят в килери и други помещения в къщата, за да осигурят приятен аромат.

Етерично масло

Маслото от това дърво запазва целия си цитрусов аромат с лека сладост. Понякога се прилага за масажи и за подпомагане на процеса на релаксация. Ако това е вашето намерение, просто трябва да се уверите, че маслото, което купувате, е подходящо за директно нанасяне върху кожата.

Често трябва да се смеси с друго проводящо масло като масло от жожоба или бадем. В този случай се консултирайте с магазина, който го разпространява.

Друга употреба на това масло е в дифузьорите. Просто поставете няколко капки в дифузера и добавете вода.

palo santo: как да го използваме
Етеричното масло от пало санто често се използва в процедури за масаж и ароматерапия.

Пало Санто: Свещеното дърво

Накратко, palo santo е дърво, ценено заради своята енергийна и ароматна сила. Часто е от фолклора на много различни традиции. Важното е, че излъчва приятен аромат, който също е чудесен приятел на релаксацията. И така, ще го опитате ли?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Yautibug Naula, W. A., & Zambrano Sánchez, K. L. (2019). Extración de aceite esencial del árbol de palo santo (Bursera Graveolens) y su aplicación culinaria(Bachelor’s thesis, Universidad de Guayaquil. Facultad de Ingeniería Química).
 • Acuña, O., & Torres, A. (2010). Aprovechamiento de las propiedades funcionales del jengibre (zingiber officinale) en la elaboración de condimento en polvo, infusión filtrante y aromatizante para quema directa.
 • Cañarte-Vélez, C. R., & Ponce-Párraga, K. Y. (2021). Viabilidad técnica en la extracción de aceites esenciales en la hoja de palo santo (Bursera Graveolens). Dominio de las Ciencias7(1), 124-137.
 • Eugenio Hurtado, M. T. (2014). La producción del aceite e incienso del palo santo o (bursera graveolens) en el cantón Puerto López, provincia de Manabí(Doctoral dissertation, Universidad de Guayaquil Facultad de Ciencias Económicas).
 • Vélez, C. R. C., & Párraga, K. Y. P. (2021). Viabilidad técnica en la extracción de aceites esenciales en la hoja de palo santo (Bursera Graveolens). Dominio de las Ciencias7(1), 26.
 • Escobar Cardona, O., & Rodríguez Guzmán, J. R. (1993). Las maderas en Colombia. 32. Caoba. Palo santo.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.