Бракът ви е приключил: Как да разберете със сигурност?

Прекратяването на брака е трудно решение. Това е момент, с който никоя двойка не иска да се сблъска и затова е трудно да го знаем със сигурност. Има обаче някои признаци, които не трябва да пренебрегвате, когато взимате решението да прекратите връзката си.
Бракът ви е приключил: Как да разберете със сигурност?
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 27 декември, 2022

Трудно и обезкуражаващо е да осъзнаете, че бракът ви е приключил и че няма решение за проблемите. В крайна сметка мислите да прекратите това, което някога е било източник на мечти за щастие. Надявали сте се, че това ще трае вечно.

Има много начини и формули за спасяване на брака. Въпреки това, има моменти, когато е най-добре да приемете реалността: не сте един за друг. Колкото и да е трудно, това означава, че е време да тръгнете по отделни пътища и да продължите напред.

Около 50% от двойките, които се женят за първи път, завършват разведени, сочат статистиките за развода. Причините варират от финансови проблеми до сексуални несъвместимости. И все пак всичко води до същия тъжен край: развод.

Бракът ви е приключил: как да разберете, че няма спасение?

Бракът ви е приключил: двойка мъж и жена, обърнати с гръб един към друг

Във всеки брак има възходи и падения. Разбира се, идеята за раздяла идва на ум само когато има конфликти. Когато обаче някои други аспекти се подобрят, подобни мисли изглеждат не на място. По този начин понякога е трудно да разберем дали проблемът е сериозен или има решение.

Дълбоко в себе си, никой не иска да бъде този, който предлага да се развали една връзка. Никой от патньорите не иска да носи отговорността за нещо толкова болезнено. Много последствия произтичат от такова решение, като се започне с разделението на материалните неща, които една двойка може да е създала заедно. Това включва също така да решите как да прекарвате времето с децата си (ако имат такива). Също така, трябва да се уверите, че децата са здрави, защитени и щастливи преди всичко друго.

Във всяка връзка има лоши моменти, така че е нормално. Въпреки това, когато те са постоянни, идеята за развод започва да се оформя.

Ако това ви звучи познато, Шели Уорън, брачен терапевт, препоръчва няколко действия, преди да го направите.

Бракът ви е приключил: консултирайте се с брачен консултант

  • Отидете на семейна терапия
  • Говорете с партньора си за нуждите и притесненията, свързани с вашите отношения.
  • Прекарайте повече време заедно и сами.
  • Признайте собствените си грешки и се опитайте да ги избягвате.
  • Осъзнайте, че вашият партньор може да греши.

Има обаче моменти, когато сигналите са ясни. Те показват, че няма основателна причина да останете заедно.

Бракът ви е приключил: непреодолими ситуации

Ръка, показваща знак за стоп

1. Бракът ви е приключил, ако има насилие

Ако се чувствате по някакъв начин малтретирани, било то физически или вербално, не бива да продължавате с брака. Може би не го знаете, но насилственото поведение не отшумява, щом започне.

Ако във вашата връзка има някаква форма на насилие, трябва да я прекратите, за ваше здраве и безопасност.

2. Бракът ви е приключил, ако имате токсични взаимоотношения

Вредните или токсични връзки понякога е трудно да се разпознаят. Това е така, защото вредите понякога са много фини. По този начин, ако чувствате презрение от страна на партньора, словесно насилие, липса на съпричастност, постоянна критика и липса на внимание, тогава може да сте в токсична връзка.

3. Липсата на честност е знак, че няма спасение за вашия брак

Доверието е в основата на добрите отношения.

Когато се изневери, тогава доверието излиза от вратата. По същия начин изневярата е знак за малък интерес към изграждането на здрави отношения.

Да, можете да простите и да го преодолеете, стига да не се случи отново. Ако обаче сте заобиколени от лъжи, тогава трябва да помислите дали ще се чувствате сигурни, ако се доверите на партньора си в бъдеще.

4. Пристрастеност

Дори и с любов и съпричастност, пристрастяващите поведения ще навредят рано или късно. Това е така, защото зависимостите често са по-силни от всичко друго.

Последствията са несъизмерими. Така че, потърсете консултация, ако това е така при вас.

По-малко забележими знаци, че няма решение за вашият брак

Има и други обстоятелства, при които пътят напред не е твърде ясен. В тези случаи може да почувствате, че разводът е неизбежен, но съмненията ви няма да ви позволят да действате напред.

Ако е така, можете да потърсите някои знаци, които да ви покажат, че може би вашият брак трябва да приключи.

5. Липса на уважение

Мъж и жена, които се карат

Взаимното уважение е основата на всяка връзка. В противен случай не можете да имате дълготрайна връзка.

Когато единият партньор загуби уважение към другия, връзката става много сложна. Ако един от партньорите презира другия и чувства, че той е под него, чувствата му никога няма да се променят.

Джон Готман, един от най-признатите психолози, смята, че липсата на уважение е един от „Четиримата конници”.

6. Копнеете за предишния си самостоятелен живот

Ако постоянно си мислите, че ще бъдете по-добре сами или си представяте, че сте с друг човек в бъдеще, тогава това е знак, че положението не е добро.

Следователно, това е знак, че трябва да прекратите брака си.

7. Постоянни конфликти

Разликите са нормални при браковете. В крайна сметка, да живеем заедно е много трудно.

Но когато има любов, има и толерантност. Ако всеки разговор, който започвате завършва със спор, то тогава толерантността е изчезнала. Възможно е дори да имате нуждата да освободите някакъв вътрешен гняв един срещу друг. Очевидно, това е лошо за всяка връзка.

8. Постоянна критика

Мъж и жена спорят

В зависимост това с кого раговаряте, конструктивната критика може да бъде положително нещо. Обаче, когато е разрушителна, критиката се превръща в порочен кръг, който често води до разпад на връзката.

Ако не виждате нищо добро в партньора си или обратното, това е защото критиката надделяла над отношенията ви.

Конструктивната критика може да бъде ценна, стига да виждате и положителната страна. Но когато критиката е порочна, много други неща също се разрушават.

9. Постоянно обвиняване

Предполага се, че грешките се споделят във всяка връзка. Когато обаче вашият партньор ви обвинава за всичко, тогава вероятно ви е много ядосан. Това е форма на презрение и трябва да го обсъдите с брачен консултант.

Може би може да се поправи, но ако продължава, вероятно е време да прекратите брака.

10. Липса на физически контакт

Сексуалният контакт и физическата близост са важна част от една връзка. Всъщност, без тези неща връзката не е пълна. Ако в допълнение към някои от тези други симптоми няма признак на привързаност, като целувка и прегръдка, това може да означава, че интересът е изчезнал.

Важно е обаче да запомните, че не става въпрос за „използване“ на другия партньор за секс. Трябва да искате да правите секс със съпруга/съпругата си и те трябва да искат. Ако това не е така, тогава е време да се сложи край на връзката.

Не се предавайте бързо

Не забравяйте да проучите подробно всички възможни пътища, ако все още искате да запазите връзката си.

Имайте предвид обаче, че има някои неща, които не бива да търпите. Независимо от всичко, брачните консултации са подходящ курс на действие.

Обаче, ако продължавате да страдате и това състояние не се подобри, то тогава е време да вземете окончателно решение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.