6 начина за справяне с живота, когато се чувствате претоварени

Ако се чувствате претоварени от случващото ви се в живота, отделете си минутка, за да помислите върху целите си и да се подготвите да ги преследвате и изпълните.
6 начина за справяне с живота, когато се чувствате претоварени
Bernardo Peña

Прегледано и одобрено от психолог Bernardo Peña.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 15 ноември, 2022

Животът не е лесен. Дори когато всичко уж върви по мед и масло, пак можете да преминавате през периоди, в които се чувствате претоварени.

Важното е да не се оставяте песимизмът да ви завладее. Нормално е, дори полезно, да сте тъжни, ядосани или депресирани. Но не е нормално това да продължава дълго време.

Днес искаме да ви предложим няколко начина за справяне с тези моменти, за да можете да продължите напред. Ще видите, че не става дума за вълшебни формули, а по-скоро за малки промени в поведението.

1.Бъдете благородни

Проявете благородство, ако се чувствате претоварени.
Вече знаете, че когато се чувствате претоварени мислите ви се въртят около това какво губите или какво нямате. А благородството е храна за душата.

Вместо постоянно да мислите как все нямате достатъчно време или пари или за проблемите си вкъщи, намерете начин да помогнете на някого.

Съветваме ви да дадете нещо на напълно непознат човек. Не е необходимо да му давате много пари. Всъщност, въобще не става дума за даване на пари. Може би просто ще помогнете на някого с носенето на тежките чанти с покупки или да пресече улицата. Подайте ръка на такъв човек!

Помощта към тези хора ще ви покаже, че дори животът ви да е прекалено забързан и претоварен, винаги можете да направите нещо за някой друг.

Чувството, което ще ви даде тази помощ, е прекрасно.

2.Седнете и наблюдавайте хората

Един от най-големите проблеми, когато се чувствате претоварени в живота е, че се затваряте в себе си и мислите единствено за собствените си проблеми. Следващия път, когато се почувствате така отидете в парка или седнете в кафене с много хора.

Седнете и наблюдавайте хората. Запомнете – наблюдавайте ги, не гледайте. С други думи отделете си минутка, наблюдавайте някого и си представете що за човек е. Вгледайте се в лицето на този човек и помислете какъв е живота му.

Това упражнение ще ви помогне да се пренесете и да живеете в настоящето, да запомните как децата често се усмихват и да видите какво ги прави щастливи. Ще наблюдавате и хора, които са тъжни или ядосани, ще станете свидетели на неприятни ситуации, в които нищо не можете да направите.

Не е необходимо да говорите с някого или да се опитвате да решавате проблеми. Това чисто наблюдателно упражнение ще ви помогне да опознаете границите си, но и преимуществата си.

3.Отидете си у дома и си починете, ако се чувствате претоварени

 

Отидете си у дома и си починете, ако се чувствате претоварени

Всичко ви идва в повече напоследък? Връзката ви не върви добре и постоянно се конфронтирате с партньора си? Имате проблеми със семейството си? Ако е така просто направете крачка встрани.

Това не е бягство. Просто имате нужда да сте сами, за да контролирате настроението си. Колкото по-дълго се задържите в някоя от гореописаните ситуации, толкова е по-голяма вероятността някой да каже нещо, което не е искал.

Отидете си у дома, направете си чаша кафе или чай, починете си, дремнете или се поглезете с ароматна вана. По-късно ще можете да анализирате случилото се и да видите какво реално става. За момента просто оставете нещата да се уталожат.

Ще видите, че на следващия ден нещата няма да са толкова неприятни и ще можете да вземете по-добро решение.

4.Обичайте себе си

 дори да сте претоварени има причини, заради които трябва да се обичате

Чувствате се претоварени, защото връзката ви не върви добре? А може би ви се струва, че приятелите ви изведнъж са решили, че не сте достатъчно добър за тях? Всичко е наред. В края на краищата вие сами трябва да се обичате.

Дайте си минута, в която съзнателно да изразите любовта към самите себе си. Създайте си полезни навици:

  • Водете си дневник с благодарности, в който ежедневно да пишете по едно или две неща, които ви правят специални, както и причини, заради които трябва да се обичате.
  • Всяка седмица отделяйте време само за себе си и се поглезете с масаж или любимото си хоби.
  • Всяка вечер, преди да си легнете, се поглеждайте в огледалото и си казвайте двете вълшебни думички: “Обичам те.”

Липсата на любов към самите вас може да ви накара да приемете ситуации и условия, които ще ви наранят. Не позволявайте това да се случва.

5.Образовайте се

Понякога се чувствате претоварени от ситуации, с които не знаете как да се справите. Например винаги в края на месеца имате дългове, без значение колко упорито сте се трудили или отново са ви пропуснали при поредното повишение в службата.

В ситуации като тези е важно да прецените кои ваши качества или емоции са довели до проблема. Не правете грешката да си мислите, че знаете всичко.

Вместо това потърсете начин да придобиете качествата, които ви липсват.

Те зависят от това, което ви е необходимо:

  • Часове по лично финансиране, ако не знаете как да управлявате парите си.
  • Няколко урока за усвояване на качество, необходимо ви, за да се развивате на работа.
  • Посещения при психотерапевт за откриване и решаване на емоционалните проблеми,  които ви задържат във връзки, които ви нараняват.

Запомнете,че няма магическо решение и че понякога трябва да спрете и да научите нещо. След като сторите това ще ви е много по-лесно да продължите напред.

6.Вдъхновявайте се

Открийте място в дома си, пълно с положителна енергия. Лесно е да се почувствате претоварени и да изгубите посоката си, когато не отделяте време за благодарности и вдъхновение.

Искате да пътувате до Азия? Искате да спечелите достатъчно пари, за да си купите къщата на мечтите си? Ако не сте избрали вярната посока, ще се изгубите в процеса на преследване и постигане на целите си.

Направете си тетрадка или открийте място в дома си, където да поставяте снимки, цитати и всичко друго, което ще ви напомня кой е верния път за вас.

Така, когато се чувствате претоварени и все едно, че губите нишката в живота си, ще отивате там и ще откривате подредени идеите, плановете и заниманията си.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.