5 стъпки за намиране на емоционално равновесие

Едно по-добро разбиране на реалността около нас ни помага и за по-бързата адаптация към обстоятелствата.
5 стъпки за намиране на емоционално равновесие

Последна актуализация: 02 февруари, 2019

Емоционалната стабилност се създава в спокойна атмосфера. Също така се регулира от вътрешната ни хармония. Не е никак лесно да стигнем до този момент. Все пак има някои лесни стратегии, които можем да използваме, за да постигнем емоционално равновесие.

Ние знаем, че емоционалната стабилност е синоним на благосъстояние. Тя е тясно свързана с физическото ви здраве и самочувствието ви.

Понякога се случват невероятни неща след като я постигнем. Ние най-накрая успяваме да присъстваме напълно в настоящият момент и сякаш нищо не може да унищожи нашето самочувствие. Усещането е като за пълен самоконтрол.

Ако помислим по-сериозно върху това какво представлява общуването, можем да се изненадаме. Всъщност то се състои от шум и скорост.

Под шум имаме предвид изискванията, които нашето общество налага. Учат ни, че трябва да бъдем най-продуктивният работник, най-добрата дъщеря, най-добрият баща, най-добрата сестра или най-добрият съсед.

Външният натиск може да ни отдалечи от човека, който в действителност сме. Той може да ни отдалечи и от нещата, които ни правят уникални. Всичко това изтощава и дори можем да стигнем до момент, в който нашето емоционално равновесие излиза извън релси.

Добре е да намерим място за покой. Възможно е да постигнем хармония между нашите нужди и външния натиск. Трябва да намерим този фин емоционален баланс, където, в края на краищата, да е мястото, на което ще сме много по-щастливи и свободни.

Предлагаме ви да наблегнете върху това, докато четете тази статия.

Философията на самураят за намиране на емоционално равновесие

Възможно е  заглавието на тази секция да е привлякло вниманието ви. В крайна сметка, първото нещо, за което се сещате, да не е връзката между самурай и психология.

Въпреки това, Бушидо философията е по-вдъхновяваща от обикновена тренировка. За това си заслужава да знаете повече за Бушидо.

В интерес на истината можем да подчертаем една интересна гледна точка. Книги като Обучението на самурайският ум (Training the Samurai Mind: A Bushido Sourcebook) от Томас Клиъри са на разположение в книжарниците навсякъде.

В тази книга авторът разказва през какво преминават самураите, за да успокоят съзнанието си. Чрез успокояването на съзнанието си и намиране на емоционално равновесие, те са в състояние да победят враговете си.

В действителност, Бушидо е философия, която обобщава стратегии за личностно израстване. Toва на което Бушидо набляга, привлича безброй хора.

В тази статия искаме да споделим 5 основни стратегии, които ще ви помогнат да намерите своя емоционален баланс.

Философия за намиране на емоционално равновесие

1. Трябва да надмогнете страховете си.

Никога не трябва да оставяте вашите страхове да ви сломят. За да намерим емоционален баланс, трябва да имаме добро разбиране за реалността.

  • Нуждата от това да превъзмогнем нашите страхове е ясна. Това означава, че трябва да изградим ясна представа за света около нас. Трябва да поемем контрол над ситуацията.
  • В момента, в който се оставите на страховете си, те ще ви завлекат по-надълбоко.

Например, какво ще се случи, ако нямате работа? За много от нас това би било много сложна, едва ли не, опустошителна  ситуация.

Би било много лесно да загубите самоконтрол. Ако това се случи, може да си кажете, че  “няма решение за този проблем” или, че “завинаги ще остана в това положение“. Трябва да бъдете внимателни с тези мисли.

Не забравяйте, поставяйте се над вашите страхове. По този начин ще може да задържите контрола над ситуацията. Когато направите това, нещата, от които се опасявате, губят власт над вас.

2. Приемете, че сте смъртен

Самураите приемат смъртта си. Те разбират, че рано или късно всеки си отива от този свят. Това е част от Бушидо.

  • Не трябва да стигаме до крайности. Но трябва да приемем, че сме смъртни. В крайна сметка е важно да приемем, че животът не е лесен. Понякога губиш някои неща, а друг път трябва да оставиш нещата сами да си тръгнат.
  • Гледайки от мрачната страна ни помага да да бъдем реалисти. Правейки това също ни помага да успокоим ума си. По този начин ние можем да преминем към емоционално равновесие.

3. Работете върху вашата решителност

Ние трябва да бъдем активни участници в живота си, а не само зрители. Трябва да се научим да вземаме решения за самите себе си. Ако не го направим, ще поставим под риск самочувствието, емоциите, достойнството и ценностите с и .

Трябва да развием самоувереността си. По този начин можем да бъдем генерали, а не просто пехотинци на бойното поле в съзнанието си.

Решителност и емоционално равновесие

4. Умът ви е най-добрият ви съюзник

Най-добрият съюзник на самурая е умът. В края на краищата само със спокоен ум можеш да победиш враговете си.

  • Има много врагове на балансираният ум. Сред тях са стрес, съмнение и страх, които са най-големите противници. Те отвличат ума ни от нещата върху, които трябва да сме съсредоточени.
  • За да тренираме умовете си, ние трябва да отделяме време за себе си всеки ден.
  • Тишината, медитацията и грижите за нашите нужди са много важни. Опитайте се да си отделяте един или два часа всеки ден, за да работите над тези неща. Това ще ви помогне да достигнете до по-спокоен ум.

Прочетете още: 5 увреждащи ума навици

5. Пазете вашите ценности, принципи и цели ясни

Достигане до емоционално равновесие

Всеки трябва да се събужда всеки ден с проект или цел в ума си. Понякога тя може да бъде толкова проста като “Искам и заслужавам да бъда щастлив.”

Точно както самураите имат Бушидо код, ние трябва да имаме свой собствен набор от ценности.

  • Ако имате цел и знаете какво искате, нищо не може да ви спре. Когато знаеш къде отиваш имаш и съмишленици. Психологическото и емоционалното равновесие са много значими за постигането на целта ни.

Изпробвайте това на практика още днес!


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.