Избавете се от тези 6 вида негативни хора

Понякога хората около нас могат да ни нараняват, дори без да го осъзнават и да ни е трудно да ги подминем. Опитайте се бързо да разберете, че те ви вредят и създайте и спазвайте дистанция.
Избавете се от тези 6 вида негативни хора

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

Лесно можете да се окажете заобиколени от негативни хора, които не са най-подходящата компания за вас.

Поради тази причина винаги трябва да отделяте време и да помислите дали определени хора си заслужават да бъдат част от живота ви.

Със сигурност около вас има и хора, които ви помагат и подкрепят; които ви ценят и оказват позитивно влияние в живота ви.

И въпреки това реалността често ни сблъсква с персони, които трябва да избягваме, за да можем да продължим напред и да направим живота си по-добър.

Ще ви разкажем за някои от видовете негативни хора, които е добре да отбягвате.

1. Негативните критици

Нормално е да бъдете критикувани от време на време, както в положителен, така и в отрицателен аспект. Въпреки това едни от хората, които трябва да избягвате, са тези, които винаги намират причина да ви критикуват за начина, по който действате, за това какво правите и казвате.

Когато някой не се чувства щастлив в собствения си живот, никога няма да бъде удовлетворен от това, което има и ще възприема постъпките си като пълен провал. Тези хора несъзнателно се опитват да ви принизят до нивото си.

Разбивайки собственото си самочувствие и увереност, за тези хора  е невъзможно да продължат напред и да постигнат целите си. Критиците често са жестоки и не се вълнуват дали ще ви наранят.

2. Манипулаторите

видове негативни хора - манипулаторите правят и невъзможното, за да ви оплетат

Друга група хора, от които винаги трябва да стоите на разстояние, е тази на манипулаторите, но понякога е трудно да ги разпознаете.

Причината е, че те са невероятно умели при използването на всякакви видове номера, за да постигнат това, което искат.

Обикновено избягват по-напрегнатите ситуации, които биха разкрили намеренията им. Те просто се опитват да манипулират емоциите ви, за да ви накарат да се почувствате виновни или да се обвинявате за определено нещо.

Още по-лесно става за тях, ако сте мила и чувствителна личност, защото за тях вие ще сте с по-слаб характер.

Тези хора ви пречат да постигнете собствените си цели, защото вечно ви занимават с техните проблеми. Трябва да избягвате тези хора веднага щом ги разпознаете, или най-малкото да спазвате безопасна дистанция.

3.Лъжците

Всеки ден можем да бъдем подведени, но ако някой системно ви лъже, то със сигурност не ви уважава и не го е грижа за вас.

Трябва да избягвате този вид хора, преди да са ви наранили, тъй като често те имат проблеми с определяне на силата и влиянието, което оказват лъжите им върху останалите.

В действителност повечето от тях дори не осъзнават, че лъжат.

Не се чувствайте виновни, че ги избягвате и сте решили да ги изхвърлите от живота си. В края на краищата, за тях е лесно да изопачат действителността, а въвличайки ви в лъжите си могат да ви създадат проблеми.

4. Песимистите

Песимизмът е състояние на духа, което може да оцвети всяка една ситуация, независимо каква е, в черни краски, а всички възможни пътища и решения винаги завършват с лош край.

Песимистите са негативни хора, които, за ваше добро, трябва да избягвате. Те виждат лошата страна на всичко.

Винаги са на мнение, че е най-добре да се махнат оттук, а това със сигурност ще окаже отрицателно въздействие на начина ви на мислене и емоциите ви.

А най-лошото е, че през повечето време точно песимистът е причина за случващите се неприятни ситуации.

Независимо от хилядите решения, които ще му предложите, песимистът винаги ще намери нещо лошо и отрицателно. Да общувате с такива хора е повече от изтощително.

5. Скъперниците

видове негативни хора - скъперниците се нуждаят от вас, само докато има някаква полза

Скъперничеството е един от най-големите недостатъци, които можем да имаме. Стиснатите хора винаги намират причина да не дадат нещо – и тук не говорим само за материални или финансови средства.

Те просто нямат намерение и желание да помагат на останалите. Те не са егоисти; често скъперничеството бива бъркано с егоизма.

Това са хора, които винаги се нуждаят от помощ от другите и търсят начини за облагодетелстване във всяка ситуация.

Стиснатите хора са приятелите, които обичат да излизат с вас, но когато дойде ред за плащане на сметката, винаги успяват да намерят начин и да не платят.

6. Клюкарите

Последната група негативни хора, които трябва да избягвате. е тази на клюкарите.

Фактът, че обичат да говорят за другите означава, че те самите не се чувстват уверени в себе си. Тези хора не знаят как да се разграничат от спекулациите и недоразуменията.

Клюкарите могат да наранят много хора, ако не внимават.

Да бъдеш в компанията на човек, които обича да клюкарства оказва негативно влияние на начина, по който останалите хора ви възприемат. Дори може да ви създаде проблеми и ненужни врагове.

Избягването на клюкарите ще ви гарантира и спокойствие, че няма да ви обсъждат с останалите зад гърба ви.

Искате да научите повече? Прочетете и: Критика: щастливите хора не клюкарят за другите

Внимавайте и се оглеждайте за негативни хора

Освен шестте вида негативни хора, за които ви разказахме, има и много други, които могат да ви наранят, ако не внимавате. Наблягаме на това, че те могат да ви навредят и ще трябва да ги извадите от живота си.

Ако се разпознаете в някоя от изброените групи хора с определено поведение, сега е вашият шанс да направите нещо за себе си и за хората около вас.

Променете поведението си сега и няма да рискувате, че добрите и ценностни хора в живота ви ще ви напуснат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Gillespie, D. (2017). Taming Toxic People: The Science of Identifying and Dealing with Psychopaths at Work & at Home. Macmillan Publishers Aus..
  • Cantopher, T. (2017). Toxic People: Dealing With Dysfunctional Relationships. Hachette UK.
  • Sterne, N. (2016). How to Handle Toxic People Who Ruin Your Project. Women in Higher Education, 25(1), 8-10.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.