Открийте прости трикове, за да запазите тиганите като нови

· 26.03.2017
Имате стар картоф в кухнята и не знаете какво да го правите? В комбинация с едра сол ще направи чудеса!

Тиганите са може би най-добрите ви приятели в кухнята, но редовната им употреба може малко по малко да ги увреди.

Храните изгарят и се залепват, тавите се драскат, и всичко това се отразява на качеството на храната, която приготвяте.

Няма значение, ако те са изработени от глина, керамика, тефлон или чугун. Всички тигани имат срок на годност в зависимост от начина, по който ги използвате и как се грижете за тях.

Също така трябва да помните, че ако тиганите са силно повредени, могат да изпускат токсини в храната, която готвите.

Важно е да им обърнете внимание докато ги използвате, но винаги е полезно да знаете няколко трика, които може да използвате, за да ги поддържате в добра форма.

Не е голям проблем, ако малко сос загори или забележите след варене на ориз, че част от него е залепнал.

С добро почистване и адекватна грижа може да съхраните тиганите да изглеждат като нови. Сега ще ви обясним.

Тиганите като нови със сол и картофи

Това може да изненада много от вас, но за да почистите изгорен тиган всичко, което ви е нужно е сол и картофи.

Говорили сме и преди за многото приложения на солта за почистване на домакински уреди. Това е един невероятен продукт.

Освен че е евтина, тя е в състояние да премахне праха и влагата, докато дезинфектира и подновява различни видове повърхности.

Когато става въпрос за картофи и почистване на съдове, това не е случайно. Картофите, когато се комбинират със сол, действат като отлични „ексфолианти“, способни за подновяване на повърхността на самите съдове. Мазнината се почиства и всичко остава чисто.

Препоръчваме: 7 съвета за почистване на твърди повърхности

Обърнете внимание на това, което трябва да направите.

Какво ви е нужно?

  • 1 супена лъжица груба сол (12 гр.)
  • 1 чаена лъжичка масло (5 гр.)
  • 1 картоф

Какво да направим?

  • Най-напред изберете картоф (такъв, който започва да „остарява“ в шкафа) и го нарежете наполовина.
  • Избършете тавата, за да отстраните храната или соса и добавете супена лъжица едра сол.
  • Сега, с помощта на ½ картоф започнете да търкате по цялата повърхност на съда с кръгови движения.
  • След това изплакнете съда или тигана и оставете да изсъхне.
  • Накрая използвайте чаена лъжичка зехтин за предпазване на повърхността до следващата му употреба. Този трик винаги действа!

Как да почистите чугунен тиган

Експертите в готвенето ни казват, че колкото повече използвате чугунения тиган, толкова по-вкусна ще става храната.

Продължителната употреба обаче в крайна сметка ще накара храната да започне да се залепва. Дори по-лошо, това е вид прибор, за който почистването със сапун и вода обикновено няма да върши работа.

Влагата, останала в съда след обикновеното миене премахва обичайния вкус на храната.

Ще споделим един добър трик за почистване на благородния чугунен тиган, който използвате за любимите си ястия.

Вижте и: 11 трика в кухнята

Какво ви е нужно?

  • фолио
  • 1 супена лъжица сол (12 гр.)

Какво да направим?

  • Процедурата е подобна на предишната с картофа. Този път фолиото ще ви помогне да поставите по-голяма сила на повърхността на съда, без да я увредите по никакъв начин.
  • Просто почистете повърхността с помощта на фолиото и солта за няколко минути, докато не се покрият напълно. Накрая изплакнете тигана и премахнете всички следи от солта.

Резултатите са невероятни.

Почистете тиганите с оцет и сода за хляб

Това е един стар класически трик. Както знаете, когато става дума за почистване на жилища, както оцета, така и содата за хляб са основни елементи.

Те могат да дезинфекцират, премахват мазнини, мръсотия и сода за хляб, дори помагат за абсорбиране на влагата.

Обърнете внимание на това как изпълнявате този прост трик.

Какво ви е нужно?

  • 1 супена лъжица сода (10 гр.)
  • 2 супени лъжици бял оцет (20 мл.)
  • 1 чаша топла вода (200 мл.)

Какво да направим?

  • Първото нещо, което трябва да направите, е да загреете чаша вода. Количеството, което използвате, ще зависи от размера на тигана.
  • След като е горещ, изсипете я в тенджерата, последвано от 2 супени лъжици бял оцет. Оставете да престои 5 минути.
  • През това време премахнете малко от водата, като оставяте по-малко от половината.
  • След това добавете содата и използвайте четка, за да изтъркате най-упоритите мазнини.
  • Накрая излейте мръсната вода и содата и измийте тигана както обикновено със сапун и вода.

Ще видите, че ще стане перфектно чист.

В заключение, не забравяйте, че ако тавите и тиганите са силно загорели или увредени, най-добре да се отървете от тях и си купите нови.

В противен случай рискувате да прехвърляте токсини и други опасни елементи към храната, която готвите.