7 съвета за почистване на твърди повърхности

Паста от сода за хляб и лимонов сок премахва петната от кухненски плотове и дрехите
7 съвета за почистване на твърди повърхности

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Почистването на дома може да стане наистина досадно, ако не познавате някои добри формули за почистване на твърди повърхности.

Съществуват много продукти на пазара, които могат да направят тази работа по-лесна, тъй като се формулират с други съставки, които премахват всякакъв вид вещества от почти всяка повърхност. Въпреки това, по-голяма част от тях са много скъпи и са произведени с разяждащи химикали, които могат да бъдат вредни за здравето и за околната среда.

Поради тази причина екологични почистващи продукти са препоръчвани от известно време насам. Те използват естествени съставки с характеристики, които премахват почти всякакъв вид замърсявания от твърди материали за почистване.

Днес ще споделим 7 съвети и формули, които ще оставят твърдите повърхности без никакви петна. Не ги пропускайте!

Чисти кухненски прибори

Почистване на твърди повърхности: кухненски прибори и съдове

Тенджерите и други метални прибори често се замърсяват и окисляват с времето и постоянната употреба.

За да ги предпазите от петна или от изхвърляне, пригответе смес от сода за хляб и водороден пероксид и натъркайте мръсните съдове и прибори с гъба. Ще се изненадате от резултатите!

Почистете пералната машина

Въпреки, че функцията й е да пере дрехи, пералната машина натрупва мръсотия с течение на времето, което може да попречи на правилното им почистване.

За да не се превърне това в проблем, редовно добавяйте смес от сода за хляб и оцет в цикъла на пране.

Премахване на мазни петна

Премахване на мазни петна по твърдите повърхности

Мазнините често остават върху повърхностите и изискват формула за добро почистване, за да ги отстраните.

За да почистите този вид петна по дрехите, пригответе смес от сода за хляб и лимон и разтъркайте с четка.

Ако петната са върху тапицерия, използвайте хартиена кърпа, за да абсорбирате мазнината, след това поръсете с талк или царевично нишесте. Оставете да действа за ½ час и след това почистете с прахосмукачка.

Прозорци и дограма

Тези места на дома са склонни да натрупват прах и мръсотия, които, ако не ги елиминирате, могат да причинят алергии освен замърсяването на повърхностите.

За да ги почистите добре, смесете малко сода за хляб с оцет и използвайте четка или кърпа, за да премахнете мръсотията.

Петна по дървени повърхности

Почистване на дървени повърхности

За петна върху дървени повърхности като врати, мебели и подове, нищо не действа по-добре от пастата за зъби.

Единственото нещо, което трябва да направите е да разтъркате малко паста за зъби върху повърхността, която искате да почистите. След 30 минути разтъркайте с четка или мокра гъба.

Почистете микровълновата

Трябва да почиствате редовно този уред. Той има тенденция да натрупва мазнини и остатъци от храна, което може да се отрази неблагоприятно върху здравето.

За да оставите микровълновата без петна, напълнете контейнер с 2 чаши вода и 1 супена лъжица оцет. Загрейте го в микровълновата на висока температура в продължение на 3-4 минути, така че водата да се изпари. Изчакайте около 10 минути, преди да отворите вратата, така че парата да може да достигне до всяко кътче на печката.

Внимателно отстранете контейнера, след което почистете стените на микровълновата с помощта на гъба и малко сода за хляб.

Накрая избършете стените с чиста, влажна кърпа.

Дезинфекцирайте кухненски плотове

Почистване на твърди повърхности: плотове

Тази повърхност изисква почистване и дезинфекция по няколко пъти всеки ден, тъй като тя може да натрупа много бактерии, остатъци от храна и мазнини, които може да изложат здравето на риск и да привлекат вредители.

За да направите тази задача по-лесна и да убиете микроорганизмите, смесете оцет, вода и лимонов сок и нанесете с мокра кърпа. Уверете се, че сте достигнали всеки сантиметър от тази повърхност.

Ако мръсотията е полепнала здраво или наистина е трудно да се премахне, пригответе паста със сода за хляб и лимонов сок. След това натъркайте повърхността, докато остане без петна.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.