Как да използваме солта като козметично средство

При използването на сол при лицеви процедури за красота, внимавайте тя да не попадне в очите ви, защото това може да предизвика дразнене.
Как да използваме солта като козметично средство
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Може да се изненадате от многото приложения и ползи на солта, които можете да добавите към вашите ежедневни козметични процедури. Факт е, че не сме чували много за солта в рекламите, въпреки това тя има много скрити ползи при използването си, за които кожата ви ще бъде благодарна. В тази статия, ще ви разкрием всички неща, които солта може да направи за кожата ви и как да я използвате за фантастични процедури за красота!

Свойства на солта, които могат да подобрят външния ви вид

Както споменахме по-горе, солта има голямо разнообразие от приложения, които могат да подобрят нашите козметични процедури, особено когато се използва върху кожата.

Като скраб

След къпане и докато кожата е все още мокра, поръсете малко сол върху ръцете си и след това внимателно я втрийте в ръцете и краката. Масажът със сол ще помогне за премахването на мъртвите клетки на кожата и подобряване на кръвообращението.

Като тоник за лице

Използване на солта като козметично средство

Можете също да опитате следния трик за намаляване появата на мазна кожа. Сложете малко топла вода в спрей бутилка и добавете една супена лъжица морска сол. Разтворете солта и се уверете преди това, че не е твърде гореща. Пръснете малко върху лицето си и избягвате зоната около очите. След това внимателно подсушете с кърпа с леки потупвания.

Подпухнали очи

Смесете една супена лъжица морска сол в съд с топла вода. Потопете памучен плат във водата, легнете и сложете кърпата върху очите си. Останете така в продължение на поне 10 минути. Не отваряйте очите си, за да избегнете дразнене. Изплакнете добре със студена вода.

За баня за крака

Използване на солта за краката

След дълъг работен ден, винаги се прибираме вкъщи с уморени крака – солта може да бъде решение на умората и болки в петите. Всичко, което трябва да направите е да добавите три или четири супени лъжици сол в топла вода. Накиснете краката в банята, докато температурата на водата се охлади.

За премахване на пърхот

Солта е страхотно средство, когато става въпрос за борба с мръсотия и мазнина. За това лечение, ви препоръчваме да огледате скалпа си внимателно, за да се уверите, че нямате някакви малки рани или ожулвания. След това вземете солницата под душа с вас. Преди да измиете с шампоан косата си, поръсете малко сол на главата си и я масажирайте внимателно в скалпа. Важно е да сте внимателни, така че солта да не нарани скалпа и да предизвика малки рани. Те могат да бъдат много болезнени.

Премахване на лак за коса

Солта може да бъде полезна вечерите, когато откриете, че имате много спрей или други продукти върху косата си. Смесете една чаша английска сол в един литър вода и чаша лимонов сок и оставете за 24 часа. На следващия ден, разнесете течността в косата, докато тя стане напълно суха. Оставете да престои в продължение на 20 минути и след това измийте, както обикновено.

Нещо “по-изтънчено”

Терапия с уиски и сол

Това лечение се приготвя с морска сол, уиски, кокосово и палмово масло и пшеница. То помага за подобряване на тонуса на кожата и поддържане на здрава и гладка коса. Това е особено полезно за мъжете, въпреки че жените също го използват.

Терапия със сол и шампанско

Това лечение се приготвя с планинска сол, шампанско (или пенливо вино) и кокосово и палмово масло. Можете да добавите кедрови аромати за стимулиране на кръвообращението и премахване на целулита, както и решаване на проблеми със задържане на течности. То спомага за възстановяването на тъканите на кожата, намаляване на признаците на стареене.

Сол и винотерапия

Това е отличен антиоксидант, и подобно на терапията с шампанско и сол, е чудесно средство за предотвратяване на преждевременното стареене. Тази терапия също така спомага за възстановяването на тъканите и укрепва сърдечно-съдовата система. Приготвя се от планински соли, червено вино и кокосово и палмово масло.

Надяваме се, че сте се харесали тази статия за това как да направите процедури за красота със сол!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bathing in a magnesium-rich Dead Sea salt solution improves skin barrier function, enhances skin hydration, and reduces inflammation in atopic dry skin. Proksch E, Nissen HP, Bremgartner M, Urquhart C. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15689218
  • About Epsom salts. (MgSO4·7H2O) (n.d.). epsomsaltcouncil.org/wp-content/uploads/2015/10/universal_health_institute_about_epsom_salt.pdf
  • Scientific evidence of the therapeutic effects of dead sea treatments: a systematic review. Katz U, Shoenfeld Y, Zakin V, Sherer Y, Sukenik S. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22503590

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.