Промени в хранителните ви навици на 30, 40, 50 и 60 години

Адаптирайте хранителните си навици към нуждите на всяко едно десетилетие, за да избегнете както свръхтеглото, така и дефицита на хранителни вещества
Промени в хранителните ви навици на 30, 40, 50 и 60 години
Elisa Morales Lupayante

Прегледано и одобрено от педагог по физическо възпитание и диетолог Elisa Morales Lupayante.

Написано от Okairy Zuñiga

Последна актуализация: 25 август, 2022

През всеки етап от вашия живот тялото ви преминава през серия от промени, с които трябва да се справите.

Една от най-често срещаните е в начина ви на хранене, който с времето започва да се изменя.

Това се случва в резултат на взаимодействието на хормоните, безсъние, стрес или от промяна в ежедневните навици.

Не е лесно да ги избегнете напълно, но по-долу са описани как биха се променили хранителните ви навици и апетит през следващите години.

Ще научите че не сте единствените, които преминават през такъв период – в повечето случаи това е нещо напълно нормално.

Промени в хранителните навици през 30-те години

Промени в храненето на 30 години

Да станеш на 30 години е събитие, което рядко остава незабелязано.

Когато навлезете в това десетилетие, ще се сблъскате с две крайни състояния: неконтролируемо желание да изядете всичко, което ви се изпречи пред очите или тотална липса на апетит.

Хормона на стреса (кортизол) може да ви доведе до някоя от двете крайности. Благодарение на неговото увеличаване и намаляване, дължащо се на менструалния цикъл, се създават тези резки промени в апетита.

Около 35-те си години обикновено наблюдавате рязка промяна във вашето тегло

Липсата на витамини и други важни хранителни вещества може да събуди у вас желание да ядете повече шоколад, бонбони и солени храни. Ако не внимавате и не умеете да се контролирате, ще покачите теглото си. В същото време,  нездравословното хранене ще създаде дефицит на магнезий и калций в тялото ви.

Това е и най-често времето, в което жените избират да заченат или пък ги тревожат мисли за остаряването, карайки ги да изяждат повече храна.

Истината е, че не е задължително да ядете много, оправдавайки се с бебето. Бременността не трябва да е извинение за поглъщането на повече храна. Важното е да приемате здравословни продукти, богати на калций, желязо и витамини.

Тялото ви е достатъчно силно, за да изхрани и бебето.

Не забравяйте да прочетете и: 6 редки последствия от тревожността

Когато навършите 40 години

Достигането до тази възраст създава много промени както във физиката, така и във психиката ви. Трябва да осъзнаете, че няма как да тежите толкова, колкото сте били на 20.

Независимо от досегашния ви хранителен режим, трябва да започнете да ядете повече плодове и зеленчуци, да пиете мляко, както и да спрете вредната храна, колкото и да не ви се иска.

През този период сте предразположени към проблеми със храносмилането. Ще забележите и значително повишаване на апетита.

Възможно е да развиете инсулинова резистентност през този период. Когато тялото спре да произвежда достатъчно инсулин, кръвната захар ще се покачи, вместо да бъде усвоена от клетките.

Ако клетките не получават достатъчно захар, тялото започва да търси нужната енергия навсякъде, а това води до промяна в хранителния режим, и най вече, в консумацията на въглехидрати.

На 50 години

Промени в храненето на 50 години

Някои жени разбират, че са със завишени нива на естроген поради настъпването на менопаузата, в периода между 50 и 51 години. Това увеличава желанието им за повече захар и въглехидрати, особено ако вече са инсулин резистентни.

Поради това и прогресивното покачване на килограмите е често срещано при жените в тази възраст.

То обаче не носи само негативи. По този начин тялото задейства защитен механизъм срещу намалената костна плътност и отслабнала мускулатура.

Така сте по-защитени от падания и появата на синини, които всъщност са много по-вредни за вас на тази възраст.

Препоръчваме ви да изберете най-здравословните решения: спазвайте балансиран хранителен режим и увеличете приема на храни с високо съдържание на калций. Въпреки, че тлъстините могат да предпазят вашите кости, те имат отрицателен ефект върху цялостното здравословно състояние.

На 60 години

Независимо какво сте чували, вашият стомах не се свива с напредването на възрастта. И все пак се наблюдават някои промени в еластичността на коремната област.

Причината е, че вашата храносмилателна система изпраща на мозъка грешни сигнали – че сте яли достатъчно, когато всъщност не сте. Поради това ще забележите промяна в хранителните си навици която се изразява в това че ще започнете да ядете по-малко от преди.

На тази възраст грижите за вашето тегло са от ключово значение. Повечето килограми водят до по-голям риск от падания и нараняване, боледуване на легло и дори смърт.

Ако теглото ви е под нормалното, това може да е сигнал за някакво хронично състояние.

Вглеждайте се в своите хранителни навици и се погрижете те да не стигат крайности

Промени в храненето

Важно е да опознаете ефектите им върху стомашно-чревния тракт , защото с течение на времето те могат да повлияят на хранителните ви нужди.

С напредването на годините човешкото тяло започва по-лесно да натрупва мастна тъкан.

Започвате да губите от аеробния и сърдечно-съдовия си капацитет.

След 35-тата си годишнина водещите заседнал начин на живот, съчетан с прием на малко хранителни вещества от нездравословни източници, започват да губят сили.

Ето защо е от особена важност да сте запознати с вашите хранителни навици и как те се променят с напредването на възрастта. Само така може да вземете необходимите мерки навреме.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Srour B., Fezeu LK., Kesse Guyot E., Alles B., et al., Ultra processed food intake and risk of cardiovascular disease: prospective cohort study. BMJ, 2019.
  • Singer J., Grinev M., Silva V., Cohen J., et al., Safety and efficacy of coffee enriched with inulin and dextrin on satiety and hunger in normal volunteers. Nutrition, 2016. 32 (7-8): 754-60.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.