Когато храната причинява миризма на тялото

Алкохолните напитки имат много повече недостатъци, отколкото предимства. Ако пиете сутрин, със сигурност ще миришете.
Когато храната причинява миризма на тялото

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Знаете ли, че някои храни причиняват лоша миризма на тялото? Отделяме миризма през потта си. Това се случва по-често от нормалното, когато ядем определени ястия.

Не говорим само за яденето на суров чесън, чийто вкус след това усещаме с часове. Говорим за миризми, които се задържат, въпреки че мием зъбите си или ядем ментови бонбони.

В тази статия искаме да ви разкажем защо се случва това.

Причинява ли храната миризма на тялото?

Причинява ли храната миризма на тялото?

Отговорът е –  да. Много пъти обаче дори не можем да го разберем.

Дори душът два пъти на ден или смяната на чорапи не действа. Дезодорантите също не вършат работа, нито пастата за зъби.

Лошата миризма, която отделяте, идва от порите.

Има храни, които увеличават миризмата на тялото. Това е така, защото те повишават киселинността на потта. Ужасната миризма и “горчивият” ефект на потта идват от естествения химичен дисбаланс. Това се случва, когато се упражнявате или се движите.

Вътрешните токсини се елиминират чрез използване на няколко метода. Основните начини са чрез изпражнения, урина, дишане и пот.

Някои неща карат по-интензивно тялото да изпуска силна и натрапчива миризма. Случва се най-вече, когато ежедневната диета не е подходяща или се основава на много киселинни храни.

Защо?

Това е така, защото тялото трябва да работи повече, за да се отърве от отпадъците.

Кои храни причиняват лоша миризма?

Опитали сте всичко, за да бъдете чисти и хигиенични, но все пак продължавате да миришете? Ако е така, не обвинявайте нищо друго, освен храната, която сте яли снощи.

Нито чистите дрехи, френските парфюми или талк на прах в обувките няма да ви помогнат.

Искате да знаете кои храни увеличават миризмата на тялото? Ето някои от тях:

Червено месо

Червеното месо повишава лошата миризма на тялото

В Университета Чарлз, Прага учените проведоха много странно и интересно проучване.

Събраха потта от хора, които са яли червени меса и от вегетарианци. След това накараха група жени да миришат пробите. Те трябваше да кажат кои са най-неприятните.

Според доброволците най-неприятните миризми идват от хората, които са яли месо.

Чесън

Преди всичко той причинява лош дъх. Въпреки това също причинява лош мирис на тялото при някои хора.

Чесънът е съществена съставка в много рецепти. Но чесънът съдържа и летливи вещества, които се отделят чрез потта. Той се абсорбира от кръвта и белите дробове. Това кара кожата и дъха да излъчват ужасна миризма.

Хидрогенирано масло

Хидрогенираните мазнини предизвикват лоша миризма на тялото.

То се използва при вредните и бързи храни. Бързо се разлага в тялото. Едва сте завършили с хамбургера (който също има месо и знаете какво се случва) и миризмата става непоносима.

Кожата става мазна. Няма значение дали стоите неподвижни или седнали за известно време. Ще излъчвате лоша миризма, дължаща се на маслото, което също е в пържените картофи, които получавате в комбинация с останалите вредни храни.

Къри

Ароматните подправки като кърито и кимиона са чудесни за придаване на различен вкус към храната. Но това също се превръща във враг на вашата лична хигиена.

Например, когато ядете индийско ястие и след това се упражнявате, потта ви ще бъде много по-силна. Миризмата ще продължи дори и след баня.

Алкохол

Алкохолът преминава през кръвта и предизвиква лоша миризма на тялото.

Алкохолните напитки имат много повече недостатъци, отколкото предимства. Ако пиете сутрин, със сигурност ще миришете. Това се случва дори след като се изкъпете.

Алкохолът преминава през кръвта. След това той “излиза” през порите и дъха. Това е причината, поради която дъхът ви ще бъде неприятен.

Колбаси

Това, което се случва тук, е подобно на това, което се случва с месото и нездравословната храна. Ако обичате колбаси или пастети, може би това е причината за вашата лоша миризма. Колбасите се разлагат по такъв начин, че причиняват стомашна киселина и газове.

В резултат на това миришете зле.

Аспержи

Аспержите предизвикват силната миризма на урината.

Те са вкусни и полезни. След като ги изядете кожата ви няма да изпуска лоша миризма. Ще забележите това в урината.

Силната миризма на урина е причинена от меркаптан сяра. Това е съставка, съдържаща се в аспержите.

Риба

Обикновено мирише малко от момента, в който я купим, докато я приготвяме. Все пак тя усилва миризмата на тялото.

Внимавайте, защото това не се случва с всички. Това засяга само тези, които страдат от наследствено метаболитно заболяване, наречено триметиламинурия.

Този проблем причинява забавяне в разлагането на рибата. В резултат на това е по-трудно да се отървете от токсините.

Зеле и броколи

Зелето и броколите принадлежат към семейство "миризливи" храни.

Зелето и броколите са вкусни. Можете да ги ползвате в хиляди рецепти. Те обаче принадлежат към семейство “миризливи” храни. Това е така, защото са богати на сяра.

Миризмата, която излиза от тялото като газ е подобна на развалена яйца. Ако ви харесват тези храни, все пак плюсовете все още надвишават минусите. Те ви дават много антиоксиданти и хранителни вещества.

Кафе

Вие сте един от онези хора, които не могат да започнат деня без чаша кафе? Или може би сте някой, който пие кафе няколко пъти през работния ден.

Това може да е причината да имате лоша миризма на тялото въпреки къпането или смяната на дрехите. Кофеинът стимулира потните жлези и увеличава потенето.

Лук

Той придава различни нотки към вашата храна. Плюс това е почти толкова важен в кухнята, колкото и чесъна. Въпреки това, това може да бъде причината за миризмата на кожата и дъха (особено ако го ядете суров).

Маслата в лука се абсорбират от кръвта. Те се филтрират през белите дробове. След това излизат от тялото през дъха.

 


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Havlicek J., Lenochova P., The effect of meat consumption on body odor attractiveness. Chemical Senses, 2006.
  • Mirondo R, Barringer S. Deodorization of Garlic Breath by Foods, and the Role of Polyphenol Oxidase and Phenolic Compounds. J Food Sci. 2016 Oct;81(10):C2425-C2430. doi: 10.1111/1750-3841.13439. Epub 2016 Sep 20. PMID: 27649517.
  • Islam MA, Amin MN, Siddiqui SA, Hossain MP, Sultana F, Kabir MR. Trans fatty acids and lipid profile: A serious risk factor to cardiovascular disease, cancer and diabetes. Diabetes Metab Syndr. 2019 Mar-Apr;13(2):1643-1647. doi: 10.1016/j.dsx.2019.03.033. Epub 2019 Mar 16. PMID: 31336535.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.