Открийте какво можете да почистите с меламинова гъба

Чували ли сте за меламинова гъба? Открийте приложенията й днес!
Открийте какво можете да почистите с меламинова гъба

Последна актуализация: 15 март, 2023

Иновативна! Прилагателното, което характеризира въпросната меламинова гъба, изобретение, с което можете да почистите всичко или поне онези неща, които не сте си мислили, че можете да почистите с гъба. Благодарение на своя състав, този инструмент може да премахне петна по стените, мазнини, полепнали по печката, ръжда или мръсотия по огледалата.

Изглежда малко вероятно, но все повече хора, след като я използват, се убеждават в нейната ефективност. Оказва се, че меламинът е ефективен почистващ препарат, който се активира от пяната. Омекотява мръсотията в засегнатата област и след това я абсорбира. Искате ли да научите повече за това? Разказваме ви всичко по темата.

Как да използвате тази меламинова гъба?

Начинът на използване на меламиновата гъба може да варира в зависимост от производителя. Затова първата препоръка е да прочетете инструкциите. Въпреки това, като цяло, обикновено се препоръчва да се използва без други почистващи препарати. Стъпките за употреба са следните:

 • Извадете гъбата от опаковката. След това, ако сте закупили “maxi” меламинова гъба, можете да я изрежете до размер, който улеснява боравенето с нея. Направете чист разрез само в една посока.
 • Намокрете гъбата с чешмяна вода. Отстранете излишната вода, като я изстискате с ръка. Не усуквайте.
 • Разтрийте желаната зона с гъбите. Правете движения, сякаш използвате гумичка на молив. Можете да я движите в няколко посоки и да използвате всички области на продукта, както плоски, така и странични.
 • Завършете, като избършете мястото с влажна кърпа и топла вода. В случай на кухненски прибори, трябва да ги измиете със сапун и вода.

Помислете за изхвърляне на гъбата, когато е тънка или е била използвана върху стъкло или замърсени повърхности.

Почистване на обувка.
Благодарение на абразивното си действие, меламиновата гъба улеснява почистването на гумата на обувките.

10 неща, които можете да почистите с меламинова гъба

Меламинът е органично съединение, което е умерено разтворимо във вода; следователно тази гъба се нуждае само от малко течност, за да свърши работата си. Открийте подробно какви повърхности може да почиства.

1. Петна и драскотини по стените

Палави деца у дома? Не се притеснявайте, можете да възстановите вида на стените си с помощта на меламиновата гъба. Този продукт е доказал способността си да изтрива драскотини от химикалки, бои, маркери, вакси и други вещества, както върху гладки, така и върху текстурирани стени.

По този начин неговата ефективност се бори и с мухъл и петна от плесен, които могат да бъдат открити по някои стени, като тези в гаража или мазетата, например. Просто внимавайте колко силно търкате гъбата върху тънки бои; не забравяйте, че това е абразивна гъба.

2. Отстранете полепналата мазнина

Не почиствате печката много често и резултатът е лепкава повърхност, която отнема много време за почистване. Меламиновата гъба може да опрости работата, особено досадната задача за почистване на чугунените горелки и скари.

Това е толкова просто, колкото да избършете всички части на печката, без да забравяте страните, вътрешността на фурната и, разбира се, вратата на фурната. Ще имате блестяща печка, почти като в деня, в който е била използвана за първи път.

3. Мръсотия по первази и дограма

Прахът и мръсотията са ежедневие за первазите. Ситуацията се влошава, когато тези повърхности не се почистват редовно, когато петната от птичи тор, цветен прашец и прах започнат да се втвърдяват.

Какво да правим по въпроса? За да ги направите безупречни, можете да направите смес от вода и сапун и да намокрите гъбата в разтвора. Остава само да ги избършете с влажна микрофибърна кърпа, за да премахнете останалото замърсяване

4. Меламинова гъба и огледала и стъкла с ръжда

Меламиновата гъба е идеална за почистване на стари огледала. Те често крият упорити петна, като ръжда. Може би вече сте опитвали всичко, оцет, сапун, белина и т.н.. Но със сигурност не сте опитвали този инструмент.

Забележка: след като използвате гъбата върху стъкло, трябва да я изхвърлите, тъй като има тенденция да отстранява тънък слой от стъклото.

5. Замърсени плотове на петна и первази

Плотовете често остават настрана по време на бързото почистване, така че събират мазнини, прах и остатъци от храна. В резултат те стават жълтеникави, особено с течение на времето. Первазите, намиращи се в долната част на стената, обикновено не са привлекателни за почистване, тъй като е необходимо навеждане.

Идва обаче момент, когато не можете да ги пренебрегнете, защото са много износени. Най-добрият начин да ги възстановите без много усилия е да ги почистите с меламинова гъба. Резултатите ще се видят веднага!

6. Меламинова гъба и бялата гума на маратонките

Искате ли да възвърнете белотата на гумата на обувките си? Лесно, просто почистете засегнатата област с меламиновата гъба и това е всичко. Жълтеникавата и мръсна част ще изчезне. След изтъркване с гъбата е препоръчително да подсушите с кухненска хартия.

Ако искате да почистите и бялата материя на маратонките, пригответе смес от сода бикарбонат, сол и бял оцет. След това я изтъркайте с гъбата – ще бъдете изумени от резултата!

7. Фуги на плочки, керамика и други

Фугите на плочките често натрупват мухъл, плесен, черни петна и мазнини, в зависимост от района на къщата, където се намират. Има много мерки и продукти за отстраняване на това. Тези гъби обаче ще улеснят задачата само за няколко минути.

8. Зацапани или загорели тенджери и тигани

В някои кухни тенджерите и тиганите събират мазнина и цапат. Те от своя страна изгарят, след като ги поставите на котлона. Резултатът? Лошо изглеждащи съдове за готвене.

Ако обаче са изработени от неръждаема стомана, можете да възстановите блясъка им с меламиновата гъба. Това помага и при зацапани и пожълтели пластмасови контейнери.

9. Остатъци от лепило или стикери

Навлажнете гъбата и я разтрийте върху засегнатата област; след няколко минути лепилото ще омекне. Идеална е за премахване на етикети от стъклени буркани, които искате да използвате повторно. Това ще предотврати оставянето на мръсотия и микроби по повърхността.

10. Злато и сребро

Искате да поддържате бижутата си във форма? Тази гъба може да ви помогне да ги полирате. Просто не забравяйте да ги изсушите старателно, когато приключите с измиването им. Изплакнете ги обилно с вода и ги подсушете с чиста кърпа.

Други предмети, които можете да почистите с меламинова гъба

В допълнение към горните, има и други предмети, които могат да се почистват с този тип гъба. Най-добрата част? Това е екологично чист артикул, тъй като не е направен от токсични химикали. Продължете и опитайте!

 • Седалки, чанти и столове от кожа. Преди да ги претапицирате или смените, опитайте да ги почистите с този продукт.
 • Кранове, тръби, мивки, душове или тоалетни, пълни с варовик или мръсотия.
 • Чаени чаши с петна. Не забравяйте да ги измиете правилно, след като премахнете петното.
 • Стари и ръждясали велосипеди. Можете да върнете блясъка им.
 • Градински мебели и тераси. Когато са на открито, те са склонни да се замърсяват. За щастие е достатъчно редовно почистване с тази гъба, за да подобрите външния им вид.
 • Предмети с петна от емайл. Ще можете да се справите за няколко минути с повечето повърхности.

5 повърхности, които не трябва да почиствате с меламинова гъба

Въпреки многобройните си приложения в домакинското почистване, меламиновата гъба не трябва да се използва върху определени повърхности. Причината? Нейната абразивност може да ги съсипе.

1. Екрани на компютри, таблети и телевизори

Внимание! Електронните екрани са деликатни и могат да получат драскотини, ако се почистват с този тип гъба. В тези случаи най-добрият вариант е микрофибърна кърпа.

2. Тигани с незалепващо покритие

Тънкото покритие, което покрива незалепващи тигани и тенджери, може да се наруши, ако се търка с този елемент. Те вече няма да изпълняват основната си функция и храната ще започне да залепва.

3. Стъклокерамика

Стъклокерамиката е друга деликатна повърхност. Както меламиновата гъба, така и другите абразиви могат да я повредят.

4. Дървени мебели и повърхности

Дървените мебели трябва да се почистват с продукти, предназначени за дърво. Вълшебната гъба не е случаят, тъй като тя ще надраска или промени покритието им. Вместо това опитайте рецепти Направи си сам.

5. Автомобила

Да, знаем, че в Интернет има съвети за почистване на автомобила с меламинова гъба. Но вместо да се отървете от съществуващите белези по тази повърхност, можете да влошите положението. Вземете безопасно решение; не забравяйте, че има щети, които стават необратими.

Две гъби.
Меламиновите гъби не трябва да се ползват върху деликатни повърхности. 

Може ли тази меламинова гъба да бъде вредна за здравето?

Докато употребата й е ограничена до почистване на домакинствата, тази гъба се счита за безопасна. Въпреки това си струва да се спомене, че има ситуации, в които представлява риск. Например вирусно предизвикателство в TikTok предлага използването й за избелване на зъби.

Недостатъкът е, че многократната употреба променя зъбния емайл и увеличава риска от петна и заболявания. Както се посочва в проучване в списание Plos One , тъй като дентинът е изложен, има по-голям шанс за развитие на кариес.

Имайте предвид предупрежденията на производителя

В никакъв случай не пропускайте забраните на производителя, особено тези, които предупреждават за повърхности, върху които не трябва да се използва, или такива, които включват контакт с хранителни продукти. Въпреки това можете да започнете да се възползвате от многото приложения на меламиновата гъба в дома.

Всеки път, когато я използвате върху крехки повърхности, правете го без да прилагате прекалено много натиск. Като цяло резултатите могат да бъдат забелязани чрез просто разтриване на артикула с нежни движения. Не се притеснявайте, ако гъбата започне да се рони, това е нормално – всичко ще заблести!


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Niu H, Qiang Z, Ren J. Durable, magnetic-responsive melamine sponge composite for high efficiency,in situoil-water separation. Nanotechnology. 2021 Apr 14;32(27). doi: 10.1088/1361-6528/abef2e. PMID: 33725679.
 • Toothman, J. (Jul 22, 2021). “Melamine Foam”. HowStuffWorks. Available in https://home.howstuffworks.com/magic-eraser.htm#pt1
 • Vieira AR, Gibson CW, Deeley K, Xue H, Li Y. Weaker dental enamel explains dental decay. PLoS One. 2015 Apr 17;10(4):e0124236. doi: 10.1371/journal.pone.0124236. PMID: 25885796; PMCID: PMC4401694.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.