12 трика да се отървете от домашния прах

Пригответе смес от зехтин, бял оцет и етерично масло от лимон за вашите мебели и просто почистете с микрофибърна кърпа
12 трика да се отървете от домашния прах

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Домашният прах е летлива субстанция, която се среща в повечето среди и обикновено достига вътрешността на къщата през вратите и чрез обувките.

Неговото присъствие не само влошава външния вид на мебелите и други предмети, но в дългосрочен план може да причини проблеми и за респираторното здраве.

Въпреки че не всеки има алергична реакция към домашния прах, с течение на времето може да повлияе върху здравето на белите дробове и дори да отслаби имунната система.

Най-тревожният аспект е, че той неизбежно ще се натрупва в къщата ви, което налага да се почисти и отстрани.

За щастие, има изобилие от домашни възможности за лесно отстраняване на домашния прах, без да се налага да прибягвате до по-скъпи химически продукти.

Днес искаме да споделим с вас 12 от най-интересните трикове, така че да ги опитате следващия път, когато трябва да чистите.

Вижте кои са те!

1. Бебешки кърпички

бебешките кърпички за чудесно средство за почистване на прах

Мокрите кърпички или кърпички за бебета са чудесен начин да се отървете от праха, който се натрупва между бутоните на клавиатурата на компютъра ви, дървените мебели и други домакински предмети.

Използвайте ги, за да премахнете както сухите, така и лепкавите петна.

2. Бял оцет

Разтвор, направен от бял оцет и вода е един от най-добрите начини за премахване на домашния прах и дезинфекция на повърхностите.

Този продукт е известен мощен и естествен антибиотик и след употребата му ще спрете разпространението на микробите.

3. Сода за хляб

содата за хляб почиства домашния прах

Като добавите 1 супена лъжица сода за хляб към топла вода, ще получите екологично чист почистващ препарат, който премахва мръсотията, петната и бактериите.

Напръскайте го върху прашни повърхности с помощта на спрей бутилка и отстранете излишъка с кърпа от микрофибър.

4. Ръкавици от плат

Ръкавиците от плат са идеални за почистване на деликатни предмети като полилеи, лампи, стъклария и други декоративни елементи в къщата.

Прахът се прилепва по-лесно към този вид материал, отколкото към нормалната кърпа.

5. Четки за грим за почистване на домашния прах

Имате ли проблем с премахването на прах от ъглите и малки пространства? Вземете четка за грим или четка за рисуване и я използвайте, за да почистите  тези труднодостъпни отвори.

6. Чорапи

стари чорапи за почистване на прах

Като завържете стари чорапи за дълга пръчка, можете да премахнете праха, който се натрупва под дървените мебели, хладилника и други уреди.

7. Кърпа от микрофибър

Кърпата от микрофибър е най-добрият избор за почистване на телевизори и компютърни екрани, които излъчват много статично електричество.

Не забравяйте, че не можете да пръскате тези предмети с почистващи продукти, така че най-напред ги нанесете върху микрофибърната кърпа.

8. Кухненски щипки

Щипките, които използвате за сервиране на храна докато готвите могат да ви помогнат да премахнете праха от щорите и малките пространства.

Обвийте ги с меки ленти от плат, залепете ги с гумени ленти и ги разтривайте върху местата, които искате да почистите.

9. Четки за зъби

четки за зъби за почистване на прах под хладилника

Една стара четка за зъби може да ви помогне да премахнете праха от затворени пространства като прозорци, ъгли на мебелите, клавиатури и др.

Препоръчваме ви да прочетете и: 5 съвета за почистване, ако искате подреден дом

10. Памучни тампони

Ако имате памучни тампони в шкафа за бърза помощ, опитайте да ги използвате, за да премахнете мръсотията от ъглите и други труднодостъпни места.

11. Сода за хляб и лимон

Пригответе гъста паста, като използвате сода и лимон за почистване и излъскване на душа.

12. Домашен почистващ препарат за дървени мебели

натурално средство за почистване на прах

Мебелите от дърво обикновено са мястото, върху което се натрупват най-много прах и остатъци в дома.

Тъй като този материал е по-деликатен и има тенденция да потъмнее, препоръчваме ви да си направите специален почистващ препарат, с който да го дезинфекцирате и да го направите безупречен.

Съставки

 • 1 супена лъжица зехтин (16 гр)
 • 1/2 чаена лъжичка етерично масло от лимон (3 гр)
 • 1/4 чаша бял оцет (62 мл)
 • 1 и 1/4 чаша вода (312 мл)
 • 1 спрей бутилка

Как да го приготвим?

 • Изсипете зехтина в купа и го смесете с етеричното масло от лимон и белия оцет.
 • Разбъркайте сместа добре за няколко секунди и я изсипете в спрей бутилката заедно с водата.
 • Използвайте само необходимото количество, изчакайте няколко минути и почистете повърхността с кърпа от микрофибър, за да премахнете праха и мръсотията.
 • Повторете този процес, ако забележите, че мебелите все още изглеждат мръсни.

Знаехте ли за тези домашни трикове за почистване на домашния прах? Престанете да усложнявате живота си и опитайте един от тях следващия път, когато трябва да почистите дома си.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Organización Mundial de la Salud. (2012). Higiene de las manos: ¿por qué, cómo, cuándo? OMS.
 • Limpieza, P. D. E. (2012). Limpieza y desinfección Cap.7. Instituto Nacional de Aprendizaje. https://doi.org/10.1016/B978-84-458-1898-5.50007-9
 • Organización Panamericana de la Salud. (2008). Manual de esterilización para centros de salud. Manual de esterilización para centros de salud.
 • Agency for Toxic Substances and Disease Registry. (2012). Resumen de Salud Pública. Cromo. División de Toxicología y Ciencias de La Salud.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.