10 нови приложения на кухненската хартия

За да не се развалят бързо храните в хладилника, постелете с няколко къса.
10 нови приложения на кухненската хартия

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 26 август, 2022

Кухненската хартия е популярен продукт, който използваме в ежедневието си. Можете да я откриете в домовете на много хора в цял свят, където се е превърнала в алтернатива на кърпите за почистване на повърхности.

Това, което забелязваме, е, че много хора се ограничават в приложението на кухненската хартия. Те или почистват излята течност, или попиват с тях излишната мазнина след пържене на храна. Тези приложения виждаме и в рекламите по телевизията.

Истината е, че можете да използвате кухненската хартия за много неща. Подобно на други битови продукти, алтернативните възможности са много и правят ежедневието ни по-леко. Искате ли да научите още?

Отстраняване на царевичната коса от кочаните

Премахване на царевичната коса с кухненската хартия

Малките нишки, които покриват кочаните царевица, не са лесни за отстраняване. Поради това тази процедура може да ви отнеме много ценни минути.

Една парче кухненска хартия може да ви помогне за отстраняването на царевичната коса, без да влагате излишно допълнителни усилия.

Как? Като навлажните хартията и с нейна помощ обтриете кочана. Лесно е!

Използвайте къс от кухненската хартия за бутилката с олио

След като използвате няколко пъти бутилка с олио, тя се омазнява и става неудобна за употреба.

За да избегнете това, увийте малко хартия около гърлото на бутилката. Закрепете с помощта на ластик. По този начин мазнината ще се натрупва по хартията и няма да засегне останалата част от бутилката.

За отстраняване на мазнините в бульона

кухненската хартия за отстраняване на мазнина от бульона

По повърхността на бульона от пилешко или телешко месо често се образува слой мазнина.

За да го отстраните, просто покрийте цедка с парче от кухненската хартия. След това прецедете бульона.

За предпазване на чугунените съдове от ръжда

Чугунените съдове са предразположени към ръждясване, когато не се грижим за тях оптимално.

Важно е да ги подсушавате добре преди да ги върнете в шкафа. Една допълнителна стъпка, която гарантира, че ще ги предпазите, е да поставите парче хартия между тях.

За подсушаване на зеленчуци

Зеленчуците трябва да се измиват добре и да се дезинфекцират преди да се използват или да се подредят в хладилника.

Проблемът е, че винаги остава известно количество влага по тях.

За да я отстраните бързо и лесно, просто вземете два къса от кухненската хартия и покрийте с нея съд или купа за салата. След това сложете в тях зеленчуците. Те ще се подсушат идеално.

За тестване на семената

приложения на кухненската хартия за тестване на семената

Дали семената са вече доста стари, за да покълнат? Ако се съмнявате, че са годни да се развият, тъй като сте ги съхранявали твърде дълго време, пробвайте следния трик:

  • Навлажнете 2 къса кухненска хартия и сложете няколко семена между тях.
  • След това ги сложете в топла среда и от време на време ги навлажнявайте отново. Ако след 2 седмици не са прорасли, това означава, че са прекалено стари.

За по-свеж хляб

Един от начините да запазите хляба по-свеж за по-дълго време е като го съхранявате в хладилник. За оптимален ефект, добра идея е да го увиете в кухненска хартия, която ще улови влагата. Така ще предпазите хляба от появата на плесен.

За абсорбиране на влагата от кафявата захар

По принцип щом температурата са повиши, кафявата захар освобождава своята естествена влага, превръщайки се в твърда маса.

Ако забележите, че именно това се случва със захарта, сложете в съда, в който я държите, къс от кухненската хартия. На следващия ден ще забележите, че отново е в нормално състояние. 

Пържени храни с по-малко мазнина

Приложения на кухненската хартия за обиране на мазнината от пържените храни

Едно от основните свойства на кухненската хартия е способността й да абсорбира субстанциите. Когато става дума за мазнина, препоръчително е да отстраните излишната.

Ако искате пържените храни да са хрупкави за по-дълго и да не съдържат прекалено много мазнини, сложете няколко къса от кухненската хартия на дъното на чинията. Сложете отгоре пържените храни за няколко минути.

За по-дълго свежи зеленчуци

Дали зеленчуците ви започват да развалят прекалено бързо? За да не позволите това да се случи, увийте ги в няколко къса от кухненската хартия, преди да ги сложите в хладилника.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.