Гъби от луфа: ползи и как да ги използвате

Луфа е идеално растение за производство на гъби за баня. Гъбите от този материал са естествени, биоразградими и щадящи здравето на вашата кожа.
Гъби от луфа: ползи и как да ги използвате

Написано от Luz Marina Carpio Hernández

Последна актуализация: 16 септември, 2022

Гъбите от луфа имат значително предимство пред синтетичните. За разлика от синтетичните влакна, този растителен компонент не се превръща в микропластмасови остатъци, които замърсяват околната среда.

Като аксесоар за баня луфата се препоръчва за хигиена на кожата. Наред с други ефекти, допринася за свежест, премахва мъртвите клетки и е дълготрайна. Ще ви кажем какво стои зад тази устойчива алтернатива.

Какво представляват гъбите от луфа?

Гъбите Luffa са вид естествен скрубер за тяло. Те произхождат от семейство Тиквови, същото семейство, от което произхождат краставицата, тиквата и тиквичките.

Плодовете на руфа са с дължина от 20 до 30 сантиметра (8 до 12 инча) и могат да се превърнат в скрубер, след като бъдат събрани, обелени и оставени да изсъхнат няколко месеца.

За да завършите производствения процес, гъбите трябва да се накиснат в термална вода при 43°C (110 F), за да се почистят и омекотят влакната. Общността ECHO пояснява, че има acutangula luffa и гладка Luffa. Първата е годна за консумация, а втората обикновено се използва за баня, докато плодът е млад, тъй като е по-мек.

Могат да се използват сухи и мокри. Ако желаете, не е необходимо да добавяте сапун, тъй като те отделят овлажняващо вещество, наречено кукурбитацин.

Предимства на гъбата луфа

Статия в списание Sustainability обяснява, че влакната, извлечени от растителни източници, предлагат предимства, вариращи от ниската им цена до значителни механични свойства, като ниска плътност. Гъбата Luffa показва този потенциал.

Това са гъби, които не изискват специални грижи; трябва само да ги варите, за да ги дезинфекцирате . Те издържат средно 6 месеца, но можете да ги смените по-рано. Тези гъби се считат за средство за релаксация.

гъби от луфа
Гъбите Luffa могат да се използват за почистване на дома и като помощно средство за красота.

Стимулира кръвообращението

Триенето с луфа естествено насърчава циркулацията и се забелязва по време на къпане, защото, докато триете с гъбата, кожата придобива червеникав оттенък.

Помага за минимизиране на целулита

Гъбите Luffa подобряват областите, където мазнините са склонни да се натрупват. Докато почиствате външната част на тялото с гъбата, помагате за намаляване на целулита и портокаловата кожа. В същото време този естествен елемент предотвратява задържането на течности чрез триене.

Елиминира токсините

Масажирането на кожата с гъби от луфа е чудесен начин за стимулиране на лимфната система и насърчаване на отстраняването на токсините. В комбинация с естествени ексфолианти ще постигнете прекрасни ефекти за кожата си.

Омекотява мазоли

Има специфични точки на дермата с тенденция към неравномерна дебелина, водещи до образуването на мазоли. Според информация от Mayo Clinic, тези втвърдявания се появяват, когато кожата иска да се предпази от триене или натиск. Луфата отлепва люспите и значително намалява мазолите.

Ексфолира

Влакната с лека грапавост помагат при ексфолиране. В допълнение към дълбокото почистване, тези аксесоари помагат за лечение на кожни проблеми като врастнали косми, черни точки и акне.

Намалява излишното омазняване на кожата

Поради естествените си свойства, гъбите Luffa изглаждат дермата, правейки я по-свежа и млада.

100% естествено средство

Гъбите Luffa са толкова приятелски настроени към вашето тяло, колкото и към околната среда. Не произвеждат никакви отпадъци, защото след като ги използвате, вие ги рециклирате в компост.

Малко компост.
Тези гъби могат да бъдат част от компоста, след като полезният им живот приключи.

Как да използвате гъбите от луфа?

Използването на гъбите от луфа е лесно. Като следвате конкретните стъпки, ще имате ефективен и полезен аксесоар:

  1. Накисване: Накиснете гъбата в топла вода, смесена със сапун. След това се изстискват, за да омекнат.
  2. Пяна: Добавете малко сапун или гел и изстискайте, за да образувате пяна. Не забравяйте, че е възможно да търкате без гелове или сапуни, тъй като Luffa освобождава кукурбитацин.
  3. Разтриване: Нанасяйте с прости движения, за предпочитане кръгови, винаги далеч от шията и кожата, тъй като това са зони с по-голяма чувствителност. Ексфолиращите дискове за лице, направени от луфа, са подходящи за тези зони.
  4. Изплакване: Отстранете остатъците от веществото, останало върху тялото, със студена вода. Идеята е, че ниските температури затварят порите. Това обаче не е задължително. Можете да се измиете и с топла вода.
Не оставяйте гъбата под душа, защото трябва да изсъхне напълно за следваща употреба.

Други приложения за гъбите от луфа

Луфа е универсално влакно и често намира приложения, различни от личната хигиена. Използва се при миене на съдове и изисква само малко течност за миене.

Растението е и отлична сапунерка. Обработеното Cucurbitaceae осигурява подходящите влакна за отичане на водата и предотвратяване на бързото топене на сапуна.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.