От какво всъщност са направени пилешките хапки?

50% е месото, останалото съдържание представлява черва, натрошени кости, мазнина, вени, нерви, хрущяли и около 30 различни химически добавки
От какво всъщност са направени пилешките хапки?

Написано от Yamila Papa Pintor

Последна актуализация: 25 май, 2022

Всички знаем тези малки пържени хапки, които се предлагат в повечето заведения за бързо хранене или дори изпържваме набързо в собствената си кухня. Виждаме ги навсякъде. Техният хрупкав, златист вид ни изкушава чрез всевъзможни апетитни реклами. Но от какво всъщност са направени пилешките хапки? Ще ви обясним това в следващата статия и  сами решете дали ще продължите да ги консумирате.

Техният вкусен и перфектен златистокафяв вид ни кара да преглъщаме жадно всеки път, когато ги видим. Често погрешно вярваме, че са по-здравословният избор за нашите деца. Затова избираме пилешките хапки. Може би никога не бихме помислили, че те могат да повишат нивата на триглицеридите. И това далеч не е всичко…

Следващия път, когато разглеждате меню в ресторант за бързо хранене или се опитвате да решите какво да приготвите набързо за обяд или вечеря, отделете малко време да помислите и да вземете правилното  решение.

Как се приготвят пилешките хапки?

Тези вкусни пилешки хапки  в действителност са направени от розова паста. Тя прилича на замразен йогурт от ягода или дъвка. Въпросната розова паста е получена от смилането и механично разделяне на цели пилета. Майкъл Кинд наскоро разкри това в своя блог Early Onset of Night.

hapki-2

Но това не е всичко. Розовата маса, която е резултат от този процес, е пълна с бактерии. Какво следва, за да се премахнат? Стерилизират я с амонячна баня, обикновена и отвратителна процедура. Ако всичко свършваше тук, бихме били задушавани от миризмата на амоняк всеки път, когато приготвяме пилешките хапки. Има и начин да  се скрият вкусът и мирисът на химическия дезинфектант. Пилешките хапки се покриват с изкуствени оцветители и овкусители (ако се замислим за това, тези добавки присъстват в голяма част от храната, която консумираме всеки ден).

Известният готвач Джейми Оливър е „виновникът” за повишаване на осведомеността относно процеса за приготвяне на пилешките хапки. За него говори  в  телевизионно си шоу Food Revolution, излъчвано от мрежата ABC. Той казва, че информацията трябва да стигне до родителите, за да спрат да дават на децата си тази нездравословна храна.

По-късно каналът НатГео излъчи предаване за храни, произведени с помощта на “механично разделяне”. Тази техника обяснява произхода на пилешките хапки.

hapki-4

Хъфингтън Пост изследва “фалшивата” храна

Статията на Хъфингтън Пост, известна в цял свят като “Какво наистина има в пилешките хапки?”, привлече вниманието на международната общност. Тя обяви, че хапките не съдържат само пилешко месо. Освен месото  в пилешките хапки могат да се намерят черва, натрошени кости, мазнина, вени, нерви, хрущяли. А също и  30 различни химически добавки. Те съдържат по-малко от 50% пилешко, а останалото е пълнеж.

Статията започва с “Когато поръчвате бързо хранене, знаете, че не правите здравословен избор, но поне очаквате да е храна. Пилешкото е пиле и месото е месо, нали така?”

Медията провежда редица проучвания върху “фалшивата” храна. Когато става въпрос за пилешките хапки, само около половината от тяхното съдържание е наистина пилешко месо. Останалата част се състои от повече от 3 дузини добавки и пълнеж, включително алуминиев сулфат.

пилешките хапки

Други изследвания

Американският вестник за медицина сравнява пилешките хапки от две водещи вериги за бързо хранене. Хапките от двете вериги съдържат най-много само 50% пилешко месо, а останалата част е смес от хрущяли, нерви, смлени кости, вени и мазнини.

Според д-р Ричард Д. де Шазо от Медицинския център на Университета в Мисисипи “компаниите избират да използват изкуствен микс от пилешки части вместо чисто месо. След това то се начуква, пържи се и някак продължава да се нарича пиле. Това е продукт на базата на пиле, който съдържа много калории, сол, захар и мазнини и не е здравословен за никого.”

Д-р Дейвид Кац от университета в Йейл посочва, че тази смес може да бъде вредна, въпреки че резултатите от проучванията все още не са на разположение. Само информирането на хората, че пилешките хапки са направени от нерви, вени и натрошени кости не е достатъчно, за да ги накараме да спрат да ядат продукта; хората също трябва да знаят, че те съдържат химически добавки, които променят вкуса и консистенцията. Проблемът с пилешките хапки не са частите от животното, които се използват, а консервантите и химикалите, които се добавят по време на производството.

hapki-3

Статията в Хъфингтън Пост разказва как в парче пържено пиле е открит антипенител диметилполисилоксан; това вещество се съдържа и в антифриза за автомобилите. Въпреки че тези добавки не са декларирани като вредни, те няма как да са полезни за нас. Други производители за бързо хранене добавят MSG, който причинява главоболие и прекомерно изпотяване. Десет единици съдържат 900 мг. натрий преди пържене, което е доста над препоръчителната дневна доза.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Bhosale, S. S., Biswas, A. K., Sahoo, J., Chatli, M. K., Sharma, D. K., & Sikka, S. S. (2011). Quality evaluation of functional chicken nuggets incorporated with ground carrot and mashed sweet potato. Food Science and Technology International. https://doi.org/10.1177/1082013210382339
  • Bonato, P., Perlo, F., Teira, G., Fabre, R., & Kueider, S. (2005). Características texturales de nuggets de pollo elaborados con carne de ave mecánicamente recuperada en reemplazo de carne manualmente deshuesada. Ciencia, Docencia y Tecnología.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.