6 хранителни навика, които причиняват тревожност и депресия

19.12.2018
Знаете ли, че спазването на здравословна диета поддържа и психиката ви здрава? Научете за връзката между лошите хранителни навици, тревожността и депресията.

Знаете ли, че тревожност и депресия може да се провокират или да се влошат от храните, които консумирате?

Обикновено повечето хора си мислят, че здравословната диета се спазва с цел отслабване.

Това обаче не е единствената полза, която получавате от добрите хранителни навици. Спазването на здравословен режим на хранене ви помага да заздравите и психиката си.

Разбира се, много фактори влияят на доброто ви настроение.

В някои дни може да се чувствате мудни, изморени, тъжни и немотивирани без каквато и да било видима причина.

Затова трябва знаете каква е връзката между хранителните ви навици, и чувството на тревожност и депресия.

1. Зависимост към кофеина

Понякога кафето е единственото нещо, което ви държи активни през деня. Сутрин пиете по чаша кафе преди работа. После пиете още едно кафе по обяд за повдигане на духа.

За съжаление, кофеинът оказва токсичен ефект върху мозъка ви. 

Когато го употребявате непрестанно, той се превръща в ежедневна необходимост. Тялото ви започва да го възприема като жизненоважен елемент за функционирането на организма ви.

По тази причина, когато кофеинът отсъства, нивата ви на серотонин започват да се понижават. Това води до тревожност, раздразнителност и липса на концентрация.

Този навик е вреден за здравето ви и трябва да се откажете от него възможно най-скоро.

Прочетете и: 6-те най-неподходящи съставки, които може да добавите в кафето

2. Твърде много захар в режима на хранене

прекаляването със захарта предизвиква тревожност и депресия

В днешно време хората консумират средно около 16 супени лъжици захар на ден. Консумирането на храни с твърде много захар в съдържанието е един от най-вредните за здравето ви навици.

Основната функция на захарта е да влияе на нивата ви на серотонин. В основата си серотонинът е хормон, регулиращ някои телесни функции. Те включват:

 • Циклите на съня
 • Контролиране на болката
 • Липсата на въглехидрати
 • Храносмилането

Ниските нива на този хормон се свързват с появата на депресивни състояния. От друга страна, с повишаването на налягането в артериите се увеличава и производството на кортизол.

Това може да доведе до увеличаване на продукцията на тироидни хормони и да причини проблеми на храносмилателната система.

В тези проблеми се включват повишеният риск от репродуктивни и фертилни смущения, както и опасността от спонтанни аборти при бременните жени.

3. Консумацията на алкохолни напитки може да предизвика депресия и тревожност

алкохолът предизвиква чувство на тревожност и депресия

Повечето хора знаят, че алкохолът е депресант.

Независимо от това всички се изкушаваме да пием по няколко чаши повече от допустимото, без дори да осъзнаваме последствията от това. На следващия ден обаче настъпва добре познатият ни махмурлук.

Освен че е депресант, алкохолът също така е и стимулант.

Това означава, че потиска глутаматните ви невротрансмитери. В същото време обаче той увеличава невротрансмитерите, потискащи имунната ви система.

Поради този факт вашите мисли, говор и движения ще се забавят. И колкото повече пиете, толкова по-силно ще усещате ефектите от това забавяне.

Това е причината, поради която хората стават агресивни или импулсивни след употреба на алкохол. Както може да предположите, това може значително да засегне психичното ви здраве в крайно негативен аспект и да предизвика тревожност и депресия.

Вижте още: „Леките“ безалкохолни напитки могат да увеличат коремните мазнини

4. Консумация на твърде много пържени храни

пържените храни предизвикват чувство на тревожност и депресия

Всеки си има своите лоши дни от време на време. Нормално е, когато се чувствате зле, да се обръщате към нещата, които ви карат да се чувствате по-добре.

Най-често консумираните храни в такива случаи са:

Колко пъти сте яли от тези храни и в действителност сте се почувствали по-добре? Истината е, че пържените храни не ви засягат моментално. След известно време почти винаги усещате негативните последици от това, че сте ги консумирали, появява се чувство на тревожност и депресия.

Вероятно сте привикнали към този лош хранителен навик. Това може да се дължи на факта, че не знаете всъщност какво причиняват тези храни на психичното ви здраве.

Пържените храни се готвят с хидрогенирани мазнини. Те съдържат също трансмазнини, които вредят на здравето ви и ви карат да пълнеете.

Същевременно се свързват до някаква степен с появата на депресия.

5. Консумация на големи количества сол

прекомерната консумация на сол предизвиква тревожност и депресия

Някои хора обичат соления вкус. Ако и вие сте едни от тях, трябва да знаете, че консумацията на твърде много сол е изключително вредна за цялостното ви здравословно състояние.

Солта повишава кръвното ви налягане. Това кара сърцето да работи по-усилено от обикновено.

Освен това, когато ядете големи количества сол, повишавате риска от развитие на различни смущения. Те могат да бъдат както физически, така и психически.

Най-често срещаните са:

 • Депресия
 • Чувство на неудовлетвореност
 • Умора
 • Враждебност
 • Негодувание

Важно е да поддържате балансирани количества сол в режима си на хранене.

Знаем, че храната не е вкусна без сол. Трябва да знаете обаче, че постепенното регулиране на този навик е от изключителна полза за здравето ви.

6. Пропускане на закуската

Някои хора не обичат да закусват. Знаете ли обаче, че закуската наистина е най-важното хранене за деня?

Когато пропускате закуската, вие понижавате мозъчните си функции. Това се дължи на факта, че го принуждавате да работи без необходимата му енергия.

Ако сте предразположени към тревожност и депресия, мозъкът ви използва цялата налична енергия, за да ви предпази от това състояние.

Ако пропускате закуската за дълъг период от време, тялото ви свиква да не се храни. Това е причината да не се чувствате гладни по това време на деня.

Това е един от хранителните навици, който определено може да доведе до здравословни проблеми.

Затова е най-добре за вас да закусвате. Тялото и умът ви ще са ви благодарни!

 • Siracusano, A., Niolu, C., Sacchetti, L., & Ribolsi, M. (2012). Depression and anxiety. In Neuropsychiatric Dysfunction in Multiple Sclerosis. https://doi.org/10.1007/978-88-470-2676-6_11
 • Craske, M. G., Rauch, S. L., Ursano, R., Prenoveau, J., Pine, D. S., & Zinbarg, R. E. (2009). What is an anxiety disorder? Depression and Anxiety. https://doi.org/10.1002/da.20633
 • Liebowitz, M. R., & Keller, M. B. (1993). Depression with anxiety and atypical depression. In Journal of Clinical Psychiatry. https://doi.org/10.1103/PhysRevLett.101.081101