От какво се състои методът на сивата скала?

Методът на сивата скала ни позволява да поддържаме здравословна дистанция от обидчивите и взискателни хора. Научете как да го приложите на практика тук.
От какво се състои методът на сивата скала?
Maria Fatima Seppi Vinuales

Написано и проверено от психолог Maria Fatima Seppi Vinuales.

Последна актуализация: 15 октомври, 2022

Методът на сивата скала е начин за справяне с драматични ситуации с други хора. Както подсказва името му, той се състои в заемане на поза, подобна на скала, за да накараме другия човек да не се интересува от нас. Какво точно представлява?

“Не знам как започна целият конфликт, едва казах две думи и сега сякаш няма край”. Колко често се оказваме в беда, защото не казваме точно правилните думи или не поддържаме определено отношение? Това е само един пример, в който тази стратегия може да бъде приложена. Да видим.

Какво представлява методът на сивата скала?

Ако трябва да обобщим за какво се отнася методът на сивата скала, бихме могли да използваме общата фраза „в него няма куршуми“. Този израз представлява неизменното отношение на човек, който не се променя и посреща стоически всеки един конфликт.

По този начин се цели човекът да се отегчи, да спре да ни превръща в мишена на атаките си. Често се препоръчва като ресурс за справяне с хора със следните характеристики:

 • Манипулативни, обидчиви, нарцистични и други подобни.
 • Тези, които се стремят да ни накарат да се чувстваме виновни или отговорни за определени ситуации.
 • Тези, които практикуват газлайтинг. Това е фина форма на емоционално насилие, което се представя прикрито, което се стреми да обърка събеседника, карайки го/я да вярва, че той/тя греши.
 • Склонни са да тормозят, търсят да “ударят” по фин начин там, където най-боли, чрез агресивно-страстни коментари, неудобни или любознателни въпроси.
 • Те получават властта си за сметка на другите.
 • Стремят да отприщят конфликти и драма.

По този начин методът на сивата скала се стреми да десенсибилизира – като скала – този, който получава тези коментари, така че да може да “деактивира” другия, като не намира реакция или отговор.

метод на сивата скала
Една от целите на метода на сивата скала е да се избегнат драмата и конфликтите.

Как да приложим метода на сивата скала

Някои ключове при прилагането на метода на сивата скала са следните:

 • Дайте кратък отговор; напр. „може би, не знам“.
 • Опитайте се да запазите взаимодействието кратко.
 • Избягвайте да изразявате емоции, особено тези на дискомфорт, отвращение или гняв.
 • Не проявявайте интерес към това, което човекът казва, дори и да ни засяга пряко или косвено.
 • Не инициирайте взаимодействието. Включвайте се само ако наистина е необходимо.
 • Избягвайте да молите другия за услуга, тъй като е възможно той/тя да започне със своите „игри на власт”.

Други препоръки, които трябва да имате предвид.

 • Избягвайте да се оплитате в обяснения.
 • Не изяснявайте емоциите си или това, което правите. Тоест, ако кажете “какво не е наред?” или “изглеждаш различно” е по-добре да отговориш ” нищо”.
 • Не споделяйте нищо лично.

Използване на метода на сивата скала: Някои изключения

Като всяка техника, тази също има своите ограничения. Това е така, защото ние също трябва да знаем как да „приспособим“ реакциите си към обстоятелствата. Не става въпрос за намиране на стереотипно отношение, тъй като нямаме еднаква връзка с всички хора.

За тези хора, на които държим и които са добри с нас, превръщането в скала може да причини много вреда. Например, ако нашият събеседник ни провокира с определен коментар, но това не е нещо, което се случва често, трябва да разберем, че нещо не е наред.

В такъв случай е най-добре да поговорите и да позволите изразяването на емоции и от двете страни. От друга страна, важно е да не се злоупотребява с използването му като начин за обезвреждане на всички конфликти; тоест трябва да знаем как да поставяме граници и да се уважаваме.

Тази „псевдо“ пасивност може да ни накара да се почувстваме по-зле или да ни придаде слаб вид. В този смисъл е важно да се има предвид групата от хора, с които си струва да се приложи тази стратегия.

метод на сивата скала
В определени случаи е за предпочитане да се води диалог и да се изразяват чувства, а не да се прилага методът на сивата скала.

Избягвайте токсични връзки

Използването на метода на сивата скала е много полезно за справяне с неизбежни ситуации. Например, да управлявате по най-добрия личен начин съжителството с манипулативен шеф.

В този случай, освен ако не напуснем работа или нямаме възможност да сменим района, понякога нямаме друг избор освен да търсим „оцеляване“.

Все пак трябва да признаем, че ако попаднем в тези контексти за дълго време, емоционалното и дори физическото износване, с което се сблъскваме, предполага много висока цена за нашето благополучие и здраве.

Затова е важно да се опитаме да се отдалечим от онези хора, с които се чувстваме „нащрек“, които ни манипулират и отнемат енергията ни. Поставянето на граници и отказът на определени искания също трябва да служи за маркиране на нашето пространство и да ни накара да уважаваме нашата идентичност.

Методът на сивата скала може да бъде начин за извършване на „преход“, временен палиатив, който ни кара да се дистанцираме от тези вредни личности. В никакъв случай не можем да допуснем огорчение и неуважение.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • TRECHERA, JOSÉ LUIS , & MILLÁN VÁSQUEZ DE LA TORRE, GENOVEVA , & FERNÁNDEZ MORALES, EMILIO (2008). ESTUDIO EMPÍRICO DEL TRASTORNO NARCISISTA DE LA PERSONALIDAD (TNP). Acta Colombiana de Psicología, 11(2),25-36.[fecha de Consulta 2 de Mayo de 2022]. ISSN: 0123-9155. Disponible en: https://www.redalyc.org/articulo.oa?id=79811203
 • Medina, D. E. M., & Escobedo, P. A. S. (2008). Síndrome de desgaste emocional en investigadores mexicanos. Revista Interamericana de Psicología/Interamerican Journal of Psychology42(2), 353-362.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.