Остеоартрит на коляното: Опитайте тези три упражнения

Остеоартритът на коляното причинява болка и възпаление в ставите поради прогресивното влошаване. Пробвайте тези физически упражнения за да облекчите вашите симптоми.
Остеоартрит на коляното: Опитайте тези три упражнения
Sergio Alonso Castrillejo

Написано и проверено от фармацевт Sergio Alonso Castrillejo.

Последна актуализация: 03 януари, 2022

Състоянието остеоартрит на коляното е дегенеративно заболяване, което засяга вашите коленни стави. Засяга предимно жени над 60 години, и това е просто резултат от прогресивно изхабяване и загуба на хрущялна тъкан.

Днес ще ви споделим някои физически упражнения, които могат да ви помогнат да облекчите болката, свързана с остеоартрита на коляното. Бъдете търпеливи и дисциплинирани и не само ще помогнете за облекчението на болката, но и значително ще забавите процеса на влошаване.

Остеоартрит на коляното: какво представлява?

Остеоартритът на коляното може да се отрази на вашето ходене и като цяло, на вашето движение. Обаче, симптомите и тежестта варират за различните хора. Обаче, общото във всички тези случаи, е фактът, че има прогресивно влошаване с течение на времето.

Това се случва на етапи. В първият етап, човек ще започне да усеща болката, която прогресивно се увеличава, особено когато прави физически упражнения. Такива пациенти най-вероятно ще се почувстват сковани, тъй като има възпаление на колянната им става.

Това е идеалният етап за предприемане на предпазни мерки.

Остеоартрит на коляното: има ли лечение?

Остеоартрит на коляното: снимка на възпалено коляно

Лечението трябва да съвпада със симптомите и характеристиките на всеки един човек. Трябва да включва план за хранене, съчетан с препоръчителни физически упражнения.

Лечението зависи от тежестта на симптомите на всеки човек и може да наложи лекарства или дори операция. Във всеки случай, лечението може със сигурност да облекчи повечето симптоми. За съжаление, няма да промени влошаването. Поради тази причина е важно да се намерят допълващи техники за облекчение.

Също така, знайте, че излишните килограми ще влошат заболяването, тъй като вие носите голяма част от него на вашите колена. Можете да започнете да сваляте допълнителните килограми чрез физически упражнения с ниско натоварване и балансирана диета.

Освен това, е важно да направите промени във вашите физически дейности, особено тези, които биха могли да ви наранят, като например бягането. Определени движения могат да имат голямо отражение върху колената ви. Същото се отнася за прекарването на твърде дълго време в една и съща стойка. Знаете, че можете да използвате наколенки, за да упражните малко напрежение върху тях, доколкото не са твърде стегнати, за да навредят на вашето кръвообращение.

Остеоартрит на коляното: упражнения, които ще помогнат да се облекчи това състояние

Ще постигнете добри резултати, като правите някои регулирани упражнения у дома. Помнете, че трябва да ги правите редовно. Например, можете да получите облекчение за 6 месеца, но ще загубите, това което сте получили, ако преустановите. Тези упражнения трябва да са част от вашето ежедневие, доколкото сте живи и здрави, ако е възможно.

1. Разтягане на коляното

Една жена легнала по гръб на пода и прави уопражнения с лента, за ратягане на коляното.

След загрявка, можете да разтегнете краката си с помощта на еластична лента. Тя ще достигне до повечето ви мускули.

Опитайте се да правите този вид разтягане след сутрешна загрявка или след разходка, или след движение по какъвто и да е начин. Освен това, уверете се, че вашите мускули са вече готови. Този вид упражнение ще облекчи сковаността и ще разшири вашата подвижност. Също така може да намали вашата болка и опасността от нараняване.

Става по следния начин:

 • Първо, легнете по гръб.
 • След това, поставете еластична лента или ластик, или тениска около единия крак.
 • Дръжте другия крак надолу и изправен и вдигнете този, който държите. Дърпайте с крака колкото се може повече, разтягайки горната част нагоре и към вашето тяло.
 • После, задръжте за около 15 секунди или колкото можете.
 • Повторете с другия крак.
 • Повтаряйте три пъти с всеки крак за общо три серии.

2. Разтягане на прасеца

Жена прави упражнения за разтягане на прасеца.

Упражняването на зоните на колената, близки до ставите, ще помогне за тяхното стабилизиране.

Важно е да поддържате вашите крака тонизирани и в същото време гъвкави, за да облекчите остеоартрита на коляното. Това е така, защото чрез засилване на всички мускули, заобикалящи вашето коляно, ще улесните работата на вашите стави. Така че, ще се концентрираме върху разтягането на вашия прасец при това второ упражнение.

 • Първо, поставете ръцете си на стената пред гръдния кош, докато сте изправени пред нея.
 • След това, поставете единия крак по-близо до стената, огънете го леко с крака, изцяло на земята и разтегнете другия крак, като държите петата си на пода (както е показано на картинката отгоре). Трябва да усетите разтягане във вашия прасец, тъй като можете да огънете коляното напред с другия крак.
 • Задръжте разтягането за 30 секунди и направете същото с другия крак.
 • Повтаряйте три пъти с всеки крак по един път на ден.

3. Укрепване на четириглавите мускули

Мъж, който се държи за десния си крак, над коляното.

Този вид упражнение ще донесе допълнителна полза за ставата, намалявайки натоварването и болката.

В това последно упражнение, ще се концентрираме върху стягането на четириглавия мускул. Този огромен бедрен мускул функционира като важен стабилизатор на коляното.

 • Първо, подпрете се на тезгях, маса, парапет или стена за подкрепа.
 • След това, изправете се на десния си крак, като задържате дясното ви коляно леко наведено.
 • Стегнете мускулите пред вашето ляво бедро първо, така че лявото ви коляно да е изправено, но не наведено надолу.
 • После, повторете, но докато стоите на левия крак и като използвате десния крак.
 • Правете поне две повторения с всеки крак.

Тези три упражнения са лесни и ще ви помогнат да възстановите изгубената подвижност на вашето коляно. Те също ще намалят възпалението и болката. Също така, краката постепенно ще се тонизират и ще забележите значително подобрение, ако ги поддържате и добавите още редовни физически упражнения към тях.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.