Научете повече за артроскопията на коляното и ползите от нея

Артроскопията на коляното позволява на хирурзите да огледат изцяло ставата по време на операцията. Научете повече от тази статия!
Научете повече за артроскопията на коляното и ползите от нея
Alejandro Duarte

Прегледано и одобрено от биотехнолог Alejandro Duarte.

Написано от Редакционен екип

Последна актуализация: 11 август, 2023

Артроскопията на коляното представлява хирургична операция. Извършва се от специалистите по ортопедия и травматология. Тази техника улеснява поставянето на диагноза и спомага лечението на редица ставни заболявания.

Въпреки факта, че е много по-щадяща, важно е да отбележим, че все пак артроскопията на коляното е хирургична операция. Ето защо единствено специалистите по травматология и ортопедия могат да я извършват.

Операторите наблюдават засегнатото коляно с помощта на камера. Тя се вкарва през малък разрез, от който дори не остава белег. Процедурата е неинвазивна, което намалява времето на болничния престой.

В повечето случаи пациентите могат да се върнат у дома още на същия ден, което улеснява възстановяването им.

За кои случаи е най-подходяща артроскопията на коляното
Артроскопията на коляното служи на специалистите да огредат подробно тази част на тялото.

Тази техника позволява на специалистите да огледат вътрешността на коляното по максимално щадящ начин. Този метод се използва за лечението на различни проблеми и травми.

Знаете, че различни болести и травми могат да засегнат отделни части на ставата като:

 • Костта
 • Хрущяла
 • Сухожилията
 • Менискуса
 • Връзките
 • Мускулите

Увреждане на сухожилията

Уврежданията на кръстните връзки изискват извършването на артроскопия на коляното за поставянето на по-точна диагноза. Има два вида такива травми: травми на предната кръстна връзка и травми на задната кръстна връзка.

Предната кръстна връзка контролира интензивността на движенията. Името й се дължи на факта, че тя се кръстосва с друга връзка. А именно – задната кръстна връзка. Тя е свързана със задната част на тибията (големия пищял).

Тази травма е често срещана и обикновено настъпва след по-рязко усукване на коляното. Ако при нараняването е станало и скъсване на менискуса, предната кръстна връзка и медиалния колатерален лигамент говорим за  състояние известно като „нещастната триада“.

При младите, умерено активни хора това води до дискомфорт, ето защо възстановяването на връзките е толкова важно. Нерядко тези травми водят до дегенеративни заболявания на коляното и травми на менискуса.

Скъсан менискус
Скъсаният менискус е често срещан проблем.

При скъсване на менискуса често се прибягва до тази техника за поставяне на диагноза и възстановяване на проблема.

Менискусът представлява фибро-хрущял с важни функции за коляното. Той:

 • Поема напрежението при удар.
 • Грижи се за хрущяла.
 • Подобрява функционирането на ставата.

Понякога, когато травмата е скорошна и чиста, специалистите могат да възстановят менискуса. Скъсаният менискус може да бъде напълно възстановен с артроскопия на коляното. Друг вариант е проблемът да бъде лекуван медикаментозно.

Трансплантирането на менискус от донор, заместващ увредения такъв, също може да бъде извършено по време на артроскопията на коляното.

Увреждане на ставния хрущял

Хрущялът представлява гладка еластична тъкан обвиваща и предпазваща ставите на фемура, табията и колянната капачка. Най-честата причина за нараняването на хрущяла е остеоартритът.

Други проблеми, които могат да доведат до този тип травми са остеохондроза, инфекции, метаболитни проблеми и травми. В зависимост от възрастта на пациента, активността и очакванията му се извършват различни типове хирургична намеса и възстановяване на хрущяла .

Ползите от артроскопията на коляното
Неинвазивните процедури са по-щадящи.

Благодарение на тази техника на болните не им се налага да лежат дълго време в болнични условия. А това улеснява възстановяването им.

Първото предимство на тази техника пред останалите е, че операторът има възможност да огледа внимателно коляното. Това става с помощта на малък инструмент – артроскоп.

Друго предимство на артроскопията на коляното е извършването на изключително малък разрез. Затова при този метод се налага кратък болничен престой, а възстановяването е бързо.

За щастие много от пациентите подложили се на тази процедура могат да напуснат болницата още същия ден. Тъй като както вече споменахме разрезът е изключително малък, това е важно от естетическа гледна точка, тъй като става въпрос за открита част на тялото.

И накрая – трябва да запомните, че пациентите се подлагат на тази процедура поради различни травми и заболявания. Именно специфичните оплаквания на болния определят продължителността на болничния престой и времето за възстановяване. Трябва да подчертаем и че не всички пациенти реагират по еднакъв начин на процедурата.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Arabia, J. J. M., & Arabia, W. H. M. (2009). Lesiones del ligamento cruzado anterior de la rodilla. Iatreia. https://doi.org/10.5455/medarh.2014.68.350-352
 • Castiella-Muruzábal, S., López-Vázquez, M. A., No-Sánchez, J., García-Fraga, I., Suárez-Guijarro, J., & Bañales-Mendoza, T. (2007). Artroplastia de rodilla. Rehabilitacion. https://doi.org/10.1016/S0048-7120(07)75532-9
 • Estévez Perera, A., Díaz Hernández, I., Porro Novo, J., Torres Carballeira, R., & Calderón García, A. (2008). Evaluación y entrenamiento isocinético en rehabilitación post artroscópica de rodilla de paciente con Artritis Reumatoide. Revista Cubana de Reumatología: RCuR10(11), 11–19.
 • Gicquel, P. (2009). Artroscopia en el niño. EMC – Técnicas Quirúrgicas – Ortopedia y Traumatología. https://doi.org/https://doi.org/10.1016/S2211-033X(09)71601-9

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.