Навици спомагащи лечението на остеоартрита

Въпреки че няма открито лечение за остеоартрита, възприемането на редица здравословни навици може да ви помогне да контролирате симптомите му. Научете повече по темата от следващите редове!
Навици спомагащи лечението на остеоартрита

Написано от Daniela Echeverri Castro

Последна актуализация: 25 август, 2022

Знаете ли, че определени здравословни навици спомагат лечението на остеоартрита?

Остеоартритът е хронично заболяване засягащо здравето на ставите . Често се появява при хора на възраст над 60 години, но може да възникне и на всяка една възраст. Въпреки че за болестта не е открито лечение, някои здравословни навици могат да спрат развитието й.

Какво трябва да бъде лечението на остеоартрита?

За щастие в последните години се наблюдава значителен прогрес в лечението на това заболяване. Освен предписването на лекарства – най-често болкоуспокояващи средствалекарите дават и други съвети за контролиране симптомите на болестта.

Открийте част от тях в следващите редове!

Навици спомагащи лечението на остеоартрита

Остеоартритът се появява поради прогресивно увреждане на ставите. То може да възникне с течение на времето, поради напредването на възрастта или предходна травма. Болестта е съпроводена със симптоми като болка, скованост и затруднено извършване на определени движения.

И докато степента на интензивност на заболяването е различна при отделните болни, във всички случаи то засяга качеството на живот. Ето защо лечението на остеоартрита цели да контролира бързото му развитие и проявата на симптомите му.

1.Физически упражнения
Физическите упражнения спомагат лечението на остеоартрита.

Упражненията подобряват физическото благосъстояние като цяло, най-вече на ставите, и така увеличават подвижността.

Болката, появила се в резултат на остеоартрита, често намалява способността за извършване на определени упражнения. Воденето на уседнал начин на живот не се препоръчва. Редовното извършване на ненатоварващи упражнения укрепва мускулите около ставите за предотвратяване усложненията на болестта.

Около 20-30 минути ежедневна физическа активност облекчава сковаността и понижава риска от болезнени кризи. Добре е да се занимавате с вървене, плуване или да правите стерчинг упражнения. Освен това можете да опитате йога или тай чи.

2.Отслабване

Наднорменото тегло може да ускори увреждането на ставите при болните от остеоартрит. Този проблем се счита за евентуален фактор предизвикващ появата на заболяването. Затова хората с наднормено тегло трябва да се опитат да свалят няколко килограма.

Здравословното тегло не оказва натиск върху ставите и не води до появата на болка. Освен това намалява риска от появата на други здравословни проблеми като сърдечно-съдови заболявания или метаболитен синдром.

3.Пълноценен сън през нощта
Пълноценният сън е важен за здравето.

Проблемите със съня могат да влошат заболяванията и да понижат качеството на живот.

Понякога болката съпровождаща остеоартрита може да се отрази на качеството на съня. Въпреки това трябва да се опитвате да спите пълноценно всяка нощ, тъй като почивката е ключов фактор за намаляване подуването на ставите.

Ако се оплаквате от проблеми със съня, опитайте следното:

  • Уверете се, че спите в приятна, подходяща за почивка обстановка.
  • Избягвайте да работите в спалнята си.
  • Стойте далеч от разсейващи устройства като компютри, мобилни телефони и таблети преди лягане.
  • Яжте храни подобряващи съня.
  • Нека вечерята ви да бъде здравословна и лека.
  • Пийте успокояващи чайове като такъв от пасифлора или валериана.

4.Пийте натурални чайове

Билковите чайове не могат да заместят назначеното ви от лекар лечение. Но пиенето им може да спомогне лечението на остеоартрита.

Част от препоръчаните заради противовъзпалителното си действие чайове са този от джинджифил, зеленият чай и чаят от куркума.

5.Терапия със студено и горещо
Терапията с топло и студено облекчава редица ставни проблеми.

Тази терапия е ефикасен начин за контролиране на възпалителния процес в ставите.

Топлината спомага отварянето на кръвоносните съдове и така подобрява кръвообращението. В резултат на това се подобрява и преноса на хранителни вещества до засегнатите тъкани. Топлината има и успокояващо действие, намаляващо сковаността.

От друга страна налагането с лед затваря кръвоносните съдове и намалява отока и болката. Ето защо чудесно допълва ефекта от затоплянето.

  • Започнете със затоплянето като използвате гореща вода или електрическа възглавничка. Можете да потопите и кърпа в гореща вода (внимавайте да не се изгорите).
  • Затоплете болното място 20 минути и се отпуснете.
  • Ако предпочитате терапия със студено, завийте няколко кубчета лед в кърпа и ги поставете върху засегнатата зона за 20 минути.

Внимание: Избягвайте директното налагане с лед върху кожата, защото можете да я нараните. Добре обвийте леда с кърпа. А при използването на затоплящи средства се уверете, че няма да се изгорите

Заключение

Остеоартритът е хронично заболяване, което се влошава с времето, ако не бъде лекувано навреме.

Ето защо е важно да контролирате симптомите му и да посетите лекар, ако се съмнявате, че страдате от това заболяване. Съчетаването на предписаната ви терапия със здравословни навици може да ви даде чудесен резултат.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.