Лекарите разработват "жива превръзка" за коляното

Макар и резултатите да са добри, лекарите работят върху по-добър и евтин вариант за извършването на процедурите.
Лекарите разработват "жива превръзка" за коляното

Написано от Carolina Betancourth

Последна актуализация: 25 август, 2022

Скъсаното сухожилие е един от най-честите проблеми с коляното в целия свят. Всъщност, само в Европа и САЩ възникват повече от един милион случая всяка година.

Това е скъсване или нараняване на хрущяла в коляното, който действа като възглавница за колянна капачка. Тя дава стабилност на коляното.

Скъсванията са често срещани наранявания при спортистите, особено за футболистите. В по-голямата част от случаите лекарите могат да ги възстановят само със сложна операция.

Тъй като областта не получава никакъв кръвен поток, не е лесно раната да се лекува. В резултат на това много хора не се възстановяват напълно.

Често специалистите съветват процедура, наречена менисецектомия. Тази процедура включва пълно отстраняване на разкъсания менискус. Въпреки че обикновено е успешна, това не изключва други проблеми в бъдеще.

Изследователи от Университета в Ливърпул и Бристол в Обединеното кралство обаче наскоро направиха голямо откритие. Те откриха нов начин за лечение на разкъсването, без да се налага да отстраняват скъсания менискус.

Това е “жива превръзка”, която те правят със стволовите клетки, взети от пациента. Изглежда, че това стимулира растежа на клетките в засегнатата зона и поправя разкъсаната или увредената тъкан.

Превръзка със стволови клетки за коляното

превръзка със стволови клетки за коляното

Списанието Stem Cells Translational Medicine публикува изследването. То обсъжда как една “клетъчна превръзка” може да стимулира изцелението на разкъсан менискус.

Компанията spin-out Azellon разработи превръзката, а Innovate UK я финансира.

Превръзката е изпробвана за първи път с 5 доброволни пациенти. Всички те са на възраст между 18 и 45 години. Всеки от тях страда от бели зони на разкъсан менискус.

  • Най-напред изследователите са взели стволови клетки от костния мозък на участниците.
  • След това те култивират тези клетки в лабораторията в продължение на 2 седмици.
  • Използват зрелите клетки в мембранна структура.
  • Имплантират я в скъсания менискус.
  • След това хрущялът се зашива, за да се покрие и поддържа стабилен.
лечение на коляното със стволови клетки

Какъв е резултата?

Изследователите с удивление откриват, че лечението е успешно. Ефектите са много окуражителни.

Всички пациенти са показали интактни менискуси 12 месеца след процедурата. В допълнение, три от тях са стигнали до пълно възстановяване на коляното след 24 месеца.

За съжаление, другите двама пациенти е трябвало да отстранят разкъсания менискус, тъй като техните първоначални симптоми са се проявили отново.

Може би си мислехте, че това ново лечение може да се направи, без да е необходима операция. Всъщност са необходими две операции.

  1. Първата операция е за извличане на стволови клетки от костния мозък.
  2. Втората е имплантацията на създадената превръзка.

Главният изследовател на изследването Антъни Холандър уверява, че работят по създаването на по-добра версия на лечението. Те искат да използват донорни стволови клетки, за да намалят разходите. Това също ще помогне на пациентите да избегнат две операции.

Професор Ашли Блом, ръководител на ортопедичната хирургия в Бристолския университет, казва следното:

“Клетъчната превръзка предлага вълнуваща потенциално нова терапевтична опция за хирурзи, които могат да бъдат от полза особено за по-младите пациенти и спортисти, като намалят вероятността за ранно начало на остеоартрит след менисцектомия”.

Насърчаващи резултати

иновативна операция на коляното осигурява алтернатива за премахването на разкъсания мениску

Това е нещо, което изисква повече изследвания. Резултатите от тази “клетъчна превръзка” обаче са много интересни. Това представлява важна бъдеща алтернатива за премахването на разкъсания менискус.

Тъй като може да възстанови разкъсаните тъкани, няма да е необходимо да се преминава през повече операции за възстановяване функцията на коляното.

Освен това, тъй като тъканите се лекуват сами, а това значително намаляват риска от хронични заболявания като артрит, артроза и остеоартрит.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Álvarez López, A., García Lorenzo, Y., Ortega González, C., & Guillen de la Rosa, R. (2012). Lesiones de menisco en pacientes con osteoartritis de la rodilla. Revista Archivo Médico de Camagüey, 16(3), 343-352.
  • Stem cell ‘living bandage’ for knee injuries trialled in humans – News – University of Liverpool. (2016). Retrieved from https://news.liverpool.ac.uk/2016/12/16/stem-cell-living-bandage-knee-injuries-trialled-humans/
  • Villarreal, J. M. B., González, I. L., & Vargas Sánchez, G. (2009). Lesiones meniscales. Ortho-tips, 5(1), 39-48.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.