10 основни инструмента за цялостен маникюр и педикюр

Основните инструменти за маникюр и педикюр позволяват правилното прилагане на техниките. Ето най-важните сред тях.
10 основни инструмента за цялостен маникюр и педикюр

Последна актуализация: 13 май, 2024

Маникюрът и педикюрът не са сложни процедури, но са изискват умения. Изискват знания, практика и търпение. В допълнение, те изискват серия от основни инструменти за цялостен маникюр и педикюр, които трябва да се използват правилно.

Става въпрос не само за постигане на естетичен вид на ръцете и краката, но и за запазване здравето на ноктите и кожата. Ето защо е важно да се прилагат добри техники и подходящи инструменти. Ще обсъдим това по-подробно по-долу. Прочетете!

Значението на инструментите за маникюр и педикюр за цялостната процедура

Инструментите за маникюр и педикюр са средството, което гарантира, че тези процедури се извършват напълно, без рискове и с правилната техника. Колкото по-пълен е комплектът, толкова по-добри ще бъдат резултатите.

Когато се прилага правилно, ви позволява да направите ноктите си красиви. В допълнение, той ги ревитализира, стимулира кръвообращението, елиминира дребни твърдости или кожни несъвършенства и предотвратява заболявания на ноктите.

Разбира се, не е достатъчно само да имате правилните инструменти; трябва да знаете как да ги използвате, дезинфекцирате и поддържате. Всъщност е важно да има критерии, за да ги настроите към всяка използвана техника. И какви са тези основни инструменти? Тук ще ви разкажем всичко за тях!

1. Нокторезачка – инструменти за маникюр и педикюр

Нокторезачките са най-основният инструмент от всички. Самите нокти са зона, която събира мръсотия и бактерии. Ето защо е важно да ги подрязвате редовно. Това е въпрос не само на естетика, но и на здраве.

Този инструмент трябва да се почиства и дезинфекцира. Нокътят трябва да е между двете остриета на нокторезачката, не много близо до кожата. Не режете твърде много, така че нокътното легло – или кожата под нокътя – да бъде изложено на възможна инфекция.

Персоналът на Mayo Clinic препоръчва изрязване на ноктите в права линия, след което заобляне на върховете в лека извивка.

2. Препарат за премахване на кожички 

Кожата на ноктите трябва да се избута навън и назад. За тази цел се използва средство за отстраняване на кожички. Стоманените се препоръчват при твърда кожа, а дървените се препоръчват при мека кожа.

Острието на инструмента за отстраняване на кожички се използва за избутване назад. По-острият край се използва за обработка на ъглите. Действието трябва да се извършва внимателно. Кутикулата никога не трябва да се изрязва, тъй като това може да доведе до инфекция.

3. Щипка за кожички – инструменти за маникюр и педикюр

Щипката се използва за третиране на кожички, които са много твърди, суха кожа около ноктите и висящи нокти. Осигурява прецизност и ви позволява да премахнете нежеланата тъкан, без да причинявате увреждане. Помага и за изрязване на врастнали нокти.

Този инструмент се използва след работа върху кутикулата с препарата за отстраняване на кожички. Помага за премахване на парчетата кожа или кожички около нокътното легло. Просто направете леко движение нагоре, за да премахнете тези парчета, и след това ги издърпайте от нокътя.

4. Буфер за нокти

Буферът за нокти или Nail Buffer е инструмент, който помага за премахване на матовостта на ноктите и им придава естествен блясък. Предварително ноктите трябва да бъдат овлажнени, но в момента на използване на буфера трябва да са сухи.

Полирането трябва да се извърши в същата посока. Не е препоръчително да го правите много интензивно, тъй като това може да изтъни ноктите повече от необходимото. Също така не е препоръчително да го правите повече от веднъж месечно. След като използвате този инструмент, е добре да нанесете пчелен восък или масло за кожички.

5. Инструменти за цялостен маникюр: Пила за нокти

Пилата за нокти е друг основен инструмент в маникюра и педикюра. Служи за оформяне на ноктите, полиране на краищата и изглаждане. На пазара се предлагат пили с различни размери и материали.

По-меките пили са по-добри от металните, тъй като са по-малко агресивни. Ноктите трябва да са напълно сухи, защото ако са мокри, стават по-чупливи. Пилете само в една посока за най-добри резултати.

6. Пемза

Традиционната пемза помага за премахване на най-външния слой мъртви кожни клетки. Освен това помага за намаляване на мазолите и напуканата кожа на краката.

Преди да я използвате, накиснете краката си в топла сапунена вода. След като сухата кожа е омекнала, внимателно разтрийте пемзата върху зоната, която ще третирате. Никога не упражнявайте прекалено голям натиск, за да не причините повреда.

7. Четка за нокти – инструменти за маникюр и педикюр

Четката за нокти се използва при маникюр и педикюр, за да осигури цялостно почистване на ноктите. Може да се използва и за премахване на упорити петна или замърсявания. Трябва да се използва всеки ден.

Най-добре е да накиснете ноктите в топла вода и да нанесете малко течен сапун върху четката. След това я движете напред-назад по повърхността на ноктите, докато се разпени. За да завършите, просто измийте добре ръцете си и това е всичко.

8. Разделител за пръсти

Разделителят за пръсти е много полезен инструмент по време на тези процедури. Както подсказва името, това се използва за отделяне на едни пръсти от други при нанасяне на лак за нокти, като по този начин се избягват петна.

9. Дървена пръчка и скраб

Дървените пръчици имат редица приложения в маникюра и педикюра. Може да се използват за почистване на мръсотия, избутване на кожичките и дори коригиране на грешки след лакиране на ноктите. Те са практични и универсални.

Скрабът трябва да е нежен. Помага за постигане на по-мека и гладка кожа, като същевременно действа като релаксатор. Улеснява елиминирането на мъртвите клетки и в същото време стимулира добрата циркулация.

10. Други полезни инструменти за цялостен маникюр

Други основни инструменти за маникюр и педикюр включват следното:

  • Педиклеар. Това е ролка с минерална повърхност, която помага за премахване на пукнатини и мазоли по краката.
  • Контейнери. Необходима е кофа или купа за краката и друга за ръцете. Това улеснява процедурите.
  • Масло за кожички, зехтин или бадемово масло. Помага за премахване на кожичките.
  • Крем. Един овлажнител за крака и един за ръце.
  • Лак за нокти. Това не е задължително. Красивите нокти нямат нужда от лак. Ако го използвате, трябва да имате и лакочистител.
  • Чисти кърпи, за да подсушите ръцете и краката по време на процедурите.
  • Стерилизатор или антисептик. Това е необходимо за почистване на инструментите и запазване на хигиената.
Основните инструменти за маникюр и педикюр могат да бъдат закупени в пълен комплект или поотделно. Всеки от тях е важен, защото изпълнява определена функция. Така че е най-добре да имате всички, за да направите добра процедура.

Харесва ли ви тази статия? Може също да прочетете и: Как да предотвратите увреждането на косата с хлор

Грижа за вашите инструменти

Добре направеният маникюр и педикюр са изкуство. Следователно използваните инструменти са много ценни елементи, които изискват грижа и поддръжка. Най-важното е да ги поддържате в добро състояние и идеално чисти.

Много хора се чудят защо трябва да ги почистват, ако никой друг не ги използва. Истината е, че мръсотия, мъртви клетки и тъкани се третират с тези инструменти. Без подходяща хигиена те могат да се превърнат в източник на зараза.

Американската академия по дерматология предупреждава, че те могат да съдържат гъбички и бактерии.

Те трябва да се почистват всеки път, когато се използват, преди да се приберат. Можете да ги накиснете в топла вода с антибактериален сапун и това ще ги запази чисти. Можете също така да ги намажете с антисептик.

Какво трябва да имате предвид

Основните инструменти за маникюр и педикюр всъщност не са толкова много. Повечето са много евтини, така че закупуването им обикновено не е проблем.

Добре е да ги съхранявате в отделна кутия или чанта. В идеалния случай те трябва да са лесни за пренасяне от едно място на друго и да имат добра издръжливост. Тези, които не са направени от неръждаема стомана, трябва да се изхвърлят веднага щом покажат признаци на изхабяване.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.