Как да предотвратите увреждането на косата с хлор

Ако очаквате с нетърпение да отидете на басейн, но сте леко притеснени относно как хлорът може да увреди вашата коса, не се притеснявайте. В днешната статия ще ви дадем някои съвети как да предотвратите увреждането с хлор, така че да можете да се забавлявате!
Как да предотвратите увреждането на косата с хлор

Написано от Raquel Lemos Rodríguez

Последна актуализация: 26 август, 2022

Тъй като зимата наближава и все повече хора се обръщат към басейните за упражнения, малко от нас се притесняват за увреждането на косата с хлор. Фитнес центровете и спа центровете обикновено препоръчват да се носи шапка. Това не е само за предпазване да не се замърси водата, но и за предпазване на вашата коса.

Как да предотвратите увреждането на косата с хлор

С цялата информация на наше разположение, трябва да сме наясно с причините защо водата от басейна има хлор в нея. Като цяло, причината е разбираема: Хлорът е най-често използваният дезинфектант за басейн.

Обаче, тъй като това е химично вещество, използвано за дезинфекциране. Не е учудващо, че косата ни се оказва суха и чуплива и губи естествения си блясък след като навлезем в басейна. За щастие, има няколко начина за предотвратяване на увреждане.

Срещу увреждането на косата с хлор: използвайте шапка за плуване

Увреждането на косата с хлор: жена плувкиня, която се готви да скочи в басейн

Този аксесоар за плуване е важен. Той предпазва вашата коса като ограничава нейния контакт с водата. Обаче, шапките идват с различни материали: плат, силикон, полиуретан и латекс. Трябва да сте внимателни с последния защото латекса може да увреди вашата коса чрез действието на поставяне и премахване.

Децата и възрастните трябва да носят шапка за плуване за да предпазят косата си от хлорираната вода.

Срещу увреждането на косата с хлор: използвайте масло

Има друг начин за предотвратяване на хлорина от увреждане на вашата коса, ако не искате да сте единствения носещ шапка в басейна. Всичко, което трябва да направите, е да приложите масло като арганово масло, кокосово масло или зехтиново масло.

Просто потъркайте малко масло в дланите на ръцете си и го разпръснете по косата си. Ще я направи по-устойчива към хлорин.

Намокрете косата преди да влезете в басейна

Друг начин за предпазване на вашата коса в хлора в басейна е да я овлажните със студена вода преди да влезете. Можете да я измиете ако искате. Това е така защото тази лесна мярка ще предпази вашата коса от попиване на водата в басейна.

Обаче, е винаги най-добре да прилагате този метод заедно с някои от другите варианти по-горе за предпазване на вашата коса колкото се може повече.

Поставете качествена маска за коса

Дори когато използвате шапка за плуване или някои от другите варианти, винаги е добра идея да поставяте маска за коса след това. Има много варианти, които можете да купите във вашите местни магазини, но също така можете да си направите собствен у дома.

Тези видове маски дават отлични резултати и можете да ги поставяте всеки ден върху вашата коса без значение от това колко често ходите на басейн.

Как да предотвратите увреждането с хлор, когато косата е боядисана

Снимка на жена в басейн

Хората, които боядисват косата си, трябва да предприемат специални мерки за предпазване на косата от хлорираната вода.

Но какво да правят тези от нас, които боядисват косата си?

Хората, които боядисват косата си често, забелязват как става жълтеникава или зелена след като влязат в басейна. Тъй като тази статия за влиянието на безопасността върху здравето на използваните съставки в лечението с вода в плувните басейни посочва, може да има “промени в свойствата на косата, изменения на определени бои и т.н.“

За да предотвратите да не се случва това, трябва да приложите горепосочените съвети на практика. Обаче, е също важно да придобиете навика с използването на определени шампоани за вашия тип коса. Например, има конкретни продукти за избелена коса.

Заключение

Както виждате, предпазването на вашата коса от хлорина в повечето басейни не е много трудно. Има много начини, по които можете да го направите, въпреки че трябва да спазвате някои допълнителни мерки без значение дали често ходите на басейн или сте там само няколко пъти в годината.

Също, помнете да предприемате специални грижи, ако наскоро сте си боядисвали или избелвали вашата коса. Или изчакайте една седмица (най-малко) преди да отидете на басейн или носете шапка за плуване. Това е важно, тъй като вие не искате никакви промени в цвета.

Така че, как предпазвате косата си когато ходите на басейн? Опитвали ли сте някое от решенията, които споменахме отгоре?


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Babaahmady, E., Mahmudy, M., & CHERAGH, A. (2011). Diagnóstico fúngico de las piscinas públicas cubiertas. Higiene y Sanidad Ambiental11, 815-819.
  • Fernández Luna, Á., Burillo Naranjo, P., Hernández, F., Luis, J., Plaza, M., Sánchez Sánchez, J., & Gallardo Guerrero, L. (2011). Percepción de problemas de salud en piscinas cubiertas con tratamiento químico cloro.
  • Morales-Molina, J. A., Grau Cerrato, S., Jiménez Martín, J., Antonio, M. D., Espona, M., Berges-Fraile, M. J., … & Salas, E. (2006). Quemaduras solares: fotoprotección y tratamiento.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.