Как да си направим спа за крака у дома

Спа за крака у дома е релаксиращо преживяване, но също така ни помага да се грижим за здравето на краката си. Научете как да се погрижите за краката си от тази статия!
Как да си направим спа за крака у дома

Написано от Maria Fernanda Ramirez Ramos

Последна актуализация: 26 август, 2022

С идването на топлото време и ваканционните пътувания е време да носите сандали, така че не позволявайте времето да ви изненада с неподготвени крака! В днешната статия ще ви покажем как да си направите спа за крака у дома, за да се отпуснете и в същото време да се погрижите за красотата си.

Има малко усещания, които са толкова релаксиращи, колкото накисването на краката в топла вода, в морето или глезенето с добър масаж на краката. Също така едно от най-неприятните усещания е врасналият нокът. Освен това мазолите и грубата кожа могат да бъдат досадни и дори болезнени.

Поради тези причини е добра идея да правите редовни процедури, за да се грижите за краката си. От една страна, те ще ви помогнат да си починете и да се отпуснете, а от друга – да се погрижите за здравето на краката си.

Значението на грижите за краката

Краката ви поддържат тежестта на тялото ви. Знаете ли, че те имат 26 кости, 32 стави, 19 мускула и повече от 100 връзки и сухожилия? Това се казва в публикация в списание Offarm, озаглавена Грижа за краката: Хигиена и лечение на най-честите проблеми.

Но стъпалата могат да предизвикат много проблеми, така както поддържат цялата тежест на тялото, ако са подложени на пренебрегване и страдат от неподходящи обувки поради модата. Всъщност често не сме много наясно с тяхната значимост. Ето защо е от изключителна важност да се грижим за тях и да отделяме време, за да се грижим за тях.

Стъпки, за да имате спа за крака у дома

Не винаги е възможно да отидете при професионален естетик за педикюр, поради липсата на време или пари. Това обаче не е задължително условие за красивите, поддържани крака. Всъщност това е напълно възможно да се постигне у дома.

Друга публикация на Ámbito Farmacéutico посочва, че баните за крака стимулират кръвообращението и намаляват риска от бактериални инфекции. Поради тази причина домашното спа за крака е много полезна рутина.

Както във всеки спа център, този, който правим у дома, трябва да има няколко станции или моменти на грижа и релакс. Ето за какво става въпрос

Подгответе краката си

Преди да започнете спа процедурите у дома, трябва да подготвите краката си. Това означава, че ако имате лак върху ноктите си, трябва да го премахнете.

Можете да изрежете ноктите си, преди да започнете процеса. Ако имате течност за омекотяване на мазоли или кутикула, трябва да прочетете инструкциите, тъй като много от тях трябва да бъдат поставени на краката минути преди да ги накиснете във вода, за да имат по-голям ефект.

Мазоли по краката
Добра идея е внимателно да третирате мазолите, преди да започнете домашния спа процедури за крака .

Накиснете краката си

Това е най-добрата част от процеса. Напълнете леген с топла вода, в която можете да потопите краката си. Просто използвайте кофа, която е достатъчно голяма, за да побере и двата крака.

Продават се и специализирани легенчета, ако искате нещо по-специално. Някои дори загряват водата или правят масажи.

Можете да добавите малко етерично масло или аромат, който намирате за релаксиращ. По същия начин някои соли за вана ще бъдат идеални за намаляване на възпалението и добавяне на приятен аромат към водата.

Сами си направете педикюр

Тази част от процеса е най-необходимата, но не винаги най-приятната. Въпреки това, след като елиминирате излишната грапавост и имате меки ходила, ще забележите, че се чувствате много по-добре.

В този момент е необходимо също така да омекотите кутикулите, да почистите вътрешността на ноктите и да ги изпилите. Също така е време да изчистите мазолите и областите, където кожата се е втвърдила.

Спа за крака у дома: Ексфолиация

Идва ред на още една от най-релаксиращите части от целия спа процес за крака у дома! За да направите това, имате няколко опции.

Първо, можете да използвате някакъв специализиран крем за ексфолиране на краката. Въпреки това, ако предпочитате да направите свой собствен ексфолиант, това също е наистина лесно.

Можете да направите такъв със захар и бадемово масло или крем за тяло. Можете също да направите много ефективен такъв със зехтин и сол.

Направете си масаж с масло

Във всеки спа център трябва да има добър масаж. Това е моментът да си подарите страхотно удоволствие.

Опитайте се да завъртите глезените си и да масажирате стъпало със стъпало. За да направите масажа по-приятен и едновременно с това да хидратирате епидермиса, можете да използвате малко портокалово, бадемово масло или гроздово масло.

Лакирайте ноктите според желанието си

Тъй като сте използвали няколко мазни продукта, най-добре е да вземете памучен тампон и да го напоите със спирт, за да премахнете излишното масло от ноктите. По този начин лакът ще ги покрие и изсъхне по-добре.

Ако пръстите ви са твърде близо един до друг и лакът за нокти е съсипан, защото се бутат един в друг, можете да използвате разделител за пръсти за тази цел. Ако обаче нямате такъв, просто навийте малко тоалетна хартия и я прокарайте между пръстите на краката си на зигзаг.

Спа за крака у дома
Добавянето на лимон и оцет действа добре като домашно лечение, помагащо за премахване на гъбичките и бактериите по краката ви.

Купете добър комплект за крака за вашия домашен спа център за крака

Както при другите дейности, качеството на вашата работа ще зависи от инструментите, с които разполагате. Една от най-добрите инвестиции за самообслужване, които можете да направите, е да имате свой собствен комплект за педикюр с пила за нокти, нокторезачки, ножички за нокти, четка, средство за отстраняване на калуса, пемза и шпатула за кожички.

Освен това, това не само ще ви помогне да направите спа за крака у дома. В случай, че отидете в център за маникюр и педикюр, можете да носите и свои инструменти!

Ако имате склонност към мазоли по краката, можете да си купите машина за премахване на грапавините и изглаждане на мазолите. Обикновено са евтини и имат мотор, който ви помага да пилите кожата, за да отстраните твърдите зони без никаква болка.

Създайте идеалната домашна спа среда за крака

За да накарате вашия домашен спа център за крака да работи като истински място за релакс, важно е да създадете правилната атмосфера. Опитайте се да носите удобни дрехи и да бъдете на място, което е приятно за вас.

Можете да запалите свещи и да си пуснете успокояваща музика. От друга страна е добра идея да подготвите всичко необходимо. И да го имате под ръка, преди да поставите краката си във водата. По този начин няма да ви се налага да ставате и да сте изложени на риск от инциденти, когато ходите с мокри крака.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.