Могат ли UV сушилните за лак за нокти да причинят рак на кожата?

Дебатите за ефекта на сушилните за нокти излъчващи ултравиолетови (UV) лъчи продължават. В частност се смята, че редовната им употреба може да доведе до преждевременни признаци на стареене и повишен риск от рак на кожата.
Могат ли UV сушилните за лак за нокти да причинят рак на кожата?
Leonardo Biolatto

Написано и проверено от лекар Leonardo Biolatto.

Последна актуализация: 09 март, 2023

Мненията по отношение на UV сушилните за лак за нокти са разделени. Докато организации като The Skin Cancer Foundation посочват, че UV рискът от тези устройства е умерен – дори когато се използват тези с най-интензивно лъчение – последните проучвания показват, че излагането на тези устройства може да доведе до значителна клетъчна смърт и увреждане на ДНК.

В изследване, докладвано в списанието Nature Communications , група дерматолози направиха констатации, които потвърждават потенциалните рискове от тези уреди. Ето всички подробности.

UV сушилните за лак за нокти могат да повишат риска от рак на кожата

Група изследователи от Калифорнийския университет в Сан Диего, САЩ, установи, че ултравиолетовата (UV) светлина, излъчвана от лампите, използвани в салоните за гел маникюр, може да увреди здравето на кожата.

Експертите съобщават, че редовната употреба на тези средства води до значително увреждане на ДНК на кожните клетки, както и до разрушаване на клетките и мутации, които впоследствие водят до появата на рак на кожата.

За да се стигне до тези заключения, беше проведен тест с човешки и миши клетки, които бяха изложени на ултравиолетова светлина в 20-минутни сесии. През това време се наблюдава клетъчна смърт между 20% и 30%.

Освен това след три последователни 20-минутни експозиции се наблюдава клетъчна смърт от 65% до 70%. Останалите клетки претърпяват увреждане на ДНК и митохондриално влошаване, което е свързано с повишен риск от рак на кожата.

В прессъобщение авторите на изследването обясняват, че слънчевата светлина излъчва ултравиолетови А лъчи от 315 до 400 нанометра, които проникват дълбоко в кожата. Солариумът използва 280 до 400 нанометра. Междувременно UV сушилните за нокти имат спектър от 340 до 395 нанометра.

Но докато вредните ефекти от солариума са доказани в редица проучвания, малцина са изследвали как UV сушилните за лак за нокти влияят на човешките клетки на молекулярно ниво.

Професионален маникюр
Последните изследвания предупреждават, че продължителното излагане на UV лампи, използвани в гел маникюра, може да повлияе на здравето на кожата .

Харесва ли ви тази статия? Прочетете и: 9 домашни процедури за укрепване на слаби нокти

UV сушилните  – ограниченията на изследването

Въпреки че изследването е едно от първите, които се фокусират конкретно върху въздействието на UV лампите, използвани в маникюра, има определени ограничения. Най-забележителното – несъмнено – е, че е различно да се тества върху човешки клетки, а не върху живи животни.

Изследователите посочват, че е необходимо дългосрочно епидемиологично проучване с фокус върху човешките клетки, преди да се заяви окончателно, че тези лампи увеличават риска от рак на кожата.

Във всеки случай те вярват, че тези констатации – в допълнение към предишните доказателства – са достатъчни, за да се вземат повече превантивни мерки при използването на този тип устройства.

Противоречиви резултати

Важно е да споменем, че предишни проучвания на тези уреди дадоха противоречиви резултати. В проучване, споделено от British Journal of Dermatology, експертите установиха, че рискът от развитие на плоскоклетъчен карцином (SCC) от използването на UV лампи е нисък.

Всъщност е вероятно да се намалят тези рискове до нула чрез използването на ръкавици без пръсти, когато излагате ръцете си на тях. Други мерки като нанасяне на слънцезащитни продукти също са ефективни за защита на кожата от това излагане.

Междувременно изследване, докладвано в The Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology, заключава, че след задълбочено търсене на литература маникюрът с гел има малък или никакъв канцерогенен риск.

Как да намалим рисковете от използването на UV сушилните за лак за нокти

Средносрочните и дългосрочните ефекти от използването на UV сушилни за лак за нокти все още се проучват. Засега, както се съобщава от Администрацията по храните и лекарствата (FDA), редовната им употреба е свързана с развитието на преждевременно набръчкване на ръцете, старчески петна и вероятно рак на кожата.

И въпреки че рискът е нисък, когато следвате указанията за употреба, трябва да предприемете други мерки, за да предпазите кожата от неблагоприятните ефекти, които UV емисиите могат да причинят.

Ето някои препоръки:

 • Измийте добре ръцете си. Отстранете всички следи от козметика или аромати, които са имали предишен контакт с ръцете (с изключение на слънцезащитен крем). Причината? Някои химични съединения в тези продукти са фоточувствителни и правят кожата по-податлива на UV лъчи.
 • Носете слънцезащитен крем. Около 20 минути преди да изложите ръцете си на UV сушилните, добра идея е да нанесете широкоспектърен слънцезащитен крем (30 SPF или по-висок). В идеалния случай трябва да съдържа цинков оксид или титанов диоксид.
 • Носете защитни ръкавици. В момента много салони използват защитни ръкавици, които излагат само ноктите. Тяхната функция е да абсорбират UV лъчите, за да намалят въздействието им върху кожата.
 • Определете дали приемате фоточувствителни продукти. Някои лекарства и добавки имат фотосенсибилизиращи странични ефекти. Антибиотици, орални контрацептиви, естрогени, продукти от артишок, жълт кантарион и смокини са някои примери.
 • Спазвайте времето за използване, предложено на устройството. По принцип тези лампи идват с инструкции за употреба. Колкото по-кратка е експозицията, толкова по-малък е рискът. Без причина не трябва да ги използвате повече от 10 минути на ръка.
 • Търсете алтернативи. Сушилните за нокти са необходими за втвърдяване на гел лак. Ако кожата е чувствителна или има други рискови фактори за рак, най-добре е да избягвате използването им. Класическият маникюр, който изсъхва на открито или с вентилатор, който не е UV, все още е най-добрият вариант.
Слънцезащита за ръце
Преди да изложите ръцете си на ултравиолетови лампи за сушене на лак за нокти, добре е да нанесете слънцезащитен крем. Това може да помогне за намаляване на риска от рак на кожата.

Какво да запомните за сушенето на ноктите и рака на кожата

Загрижеността относно редовната употреба на UV сушилни за лак за нокти се увеличава. Междувременно липсват по-големи проучвания за техните ефекти. Въпреки това, последните открития показват, че продължителната употреба може да доведе до влошаване на клетките. Освен това могат да доведат до увреждане на ДНК и по този начин до повишен риск от рак на кожата.

Тези констатации все още се обсъждат, но експертите предполагат, че има достатъчно причини за засилване на превантивните мерки. В това отношение използването на абсорбиращи ръкавици за UV лъчение е от ключово значение. В допълнение, същото важи и за прилагането на широкоспектърни слънцезащитни продукти и изборът на кратко време на излагане.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


 • Hale,K, E. (23 de enero 2023). The Skin Cancer Foundation. Available in https://www.skincancer.org/es/blog/ask-the-expert-are-the-uv-lamps-in-the-dryers-at-the-nail-salon-safe-to-use/#:~:text=Producen%20predominantemente%20Rayos%20UVA%2C%20que,por%20Dispositivos%20de%20bronceado%20UV.
 • Zhivagui, M., Hoda, A., Valenzuela, N. et al. DNA damage and somatic mutations in mammalian cells after irradiation with a nail polish dryer. Nat Commun 14, 276 (2023). https://doi.org/10.1038/s41467-023-35876-8
 • In cells, UV-emitting nail polish dryers damage DNA and cause mutations.(17 january2023). EurekAlert! Science News Releases. Available in https://www.eurekalert.org/news-releases/976879
 • Le Clair MZ, Cockburn MG. Tanning bed use and melanoma: Establishing risk and improving prevention interventions. Prev Med Rep. 2016 Jan 14;3:139-44. doi: 10.1016/j.pmedr.2015.11.016. PMID: 27419006; PMCID: PMC4929140.
 • Ratycz MC, Lender JA, Gottwald LD. Multiple Dorsal Hand Actinic Keratoses and Squamous Cell Carcinomas: A Unique Presentation following Extensive UV Nail Lamp Use. Case Rep Dermatol. 2019 Oct 2;11(3):286-291. doi: 10.1159/000503273. PMID: 31762742; PMCID: PMC6873006.
 • Schwartz CT, Ezaldein HH, Merati M. Ultraviolet Light Gel Manicures: Is There a Risk of Skin Cancer on the Hands and Nails of Young Adults? J Clin Aesthet Dermatol. 2020 Jul;13(7):45-46. Epub 2020 Jul 1. PMID: 32983337; PMCID: PMC7492020.
 • Diffey BL. The risk of squamous cell carcinoma in women from exposure to UVA lamps used in cosmetic nail treatment. Br J Dermatol. 2012 Nov;167(5):1175-8. doi: 10.1111/j.1365-2133.2012.11107.x. Epub 2012 Oct 5. PMID: 22708984.

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.