Още за произхода на коронавируса и защо не можем да се справим с него?

Няма сигурни твърдения относно произхода на коронавируса, нито как да се справим с него. Ако не се държи по-различно от останалите подобни учени, най-вероятно ще изгуби силата си, докато учените открият лекарство, с което да се справим с него.
Още за произхода на коронавируса и защо не можем да се справим с него?

Последна актуализация: 13 декември, 2021

Пандемията на COVID-19 влезе в заглавията на медиите по света, особено през последните два месеца. Но въпреки това мнозина все още не са наясно за произхода на коронавируса и не разбират защо не можем да се справим с него.

По темата с произхода на коронавируса има всякакви теории, често подхранвани от фалшиви новини циркулиращи в социалните мрежи. Говори се за супер секретно оръжие, биохимична атака и дори пророчества. И съвсем естествено всички тези слухове водят до дезинформация.

По същия начин има и безброй мнения по въпроса защо не можем да се справим с вируса. Някои обвиняват правителствата за неправилните им решения, докато други просто казват, че трябва да изчакаме докато учените открият решението за проблема.

Още за произхода на коронавируса

Произходът на коронавируса е една от темите, по която няма съгласие и напълно точна и достоверна информация. Има теории, някои с повече доказателства от други, но е и категорични заключения.

Първото нещо, което трябва да бъде изяснено е, че коронавирусите са голямо семейство и това не е първият път, в който се предават на хората.

Именно затова най-често цитираната теория е, че настоящият вирус SARS-CoV-2 произхожда от прилепи, заразили хората индиректно. Според някои прилепите са предали заразата на панголини, а панголините – на хората. Панголините са екзотични животни, продавани за консумация от хората и за медицински цели.

Има и още една теория, която набира скорост. Според нея прилепите нямат вина, а вирусът директно е бил предаден от панголините на хората. Екип от учени открива два силно наподобяващи SARS-CoV-2 вируса при тези животни.

Много от вирусите засегнали човешкия род в годините назад са с животински произход. Именно затова най-вероятно произходът на коронавируса SARS-CoV-2 е зоонотичен.

Възможно ли е да е създаден в лаборатория?

Разбира се, че може, но няма доказателства за това, само много догадки и конспиративни теории.

Една от често цитираните теории казва, че прилепите са пренесли вируса върху хората.

Една от най-приемливите теории за произхода на коронавируса  SARS-CoV-2 е че води началото си от прилепи.

Прочетете и: Мутацията на коронавируса COVID-19 е обяснена

Справянето с коронавируса

Истината е, че човешките същества никога не са били особено силни в унищожаването на вирусите. Още от древността хората са водили жестоки битки срещу вирусите и бактериите. Към момента единствено едрата шарка и чумата са овладени напълно.

Коронавирусът не е нито първият, нито пък най-смъртоносният вирус, атакувал хората. Опасността на COVID-19 не се крие в нивото му на смъртност, а на високата му степен на заразяване. Проблемът с този вирус, както и с редица други е, че засяга много хора едновременно. Както сами се уверихме, това означава, че здравната система се намира под огромен натиск и може да колабира.

При идеални условия (това означава, че всички хора изискващи специално внимание се обгрижват правилно), смъртността би била под 1%. Но при настоящите обстоятелства, нивото на смъртността е доста над този процент. Тази висока смъртност не се дължи на самия вирус, а на невъзможността сериозните случаи да бъдат лекувани.

Проблемът с коронавируса е високата му стерен на заразяване, което може да претовари здравните системи.

Препоръчваме ви да прочетете и: Как да се храните правилно по време на коронакризата?

Какво е бъдещето на коронавируса?

Тъй като коронаинфекцията обхвана света, най-вероятно няма да отшуми бързо. Обикновено този тип вируси стават по-опасни с времето, тъй като целта им не е да убият организмите, в които се заселват. Те имат нужда от тези организми, за да продължават да се размножават.

Тъй като коронавирусът е нов, няма категорично мнение по въпроса как ще се държи в бъдеще. Ако наподобява проявите на други подобни вируси, би трябвало постепенно да изгуби силата си и да се адаптира към хората. Очаква се и броят на новите случаи да намалее през лятото и да се появи втора вълна през зимата.

Същевременно много изследователи работят върху откриването на противовирусно средство срещу SARS-CoV-2. Това лекарство трябва да ограничава способността на вируса да се размножава в тялото.А ваксината за това заболяване би могла да бъде готова след 10-18 месеца.

Да се научим да живеем заедно

След всяка една вирусна епидемия, човешкият род трябва да се научи да живее с причинителя. Идва време, когато вирусните частици стават част от средата и броят на инфектираните се стабилизира. Отделно от произхода на вируса, който може да бъде открит или да не бъде, изключително важно за населението е да се очертае бъдещето с присъствието на SARS-CoV-2 между нас.


Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.