Мутацията на коронавируса COVID-19 е обяснена

Във всяка страна, учените анализират генома, който коронавируса притежава при инфекцираните и открити пациенти. Благодарение на техните усилия, можем да разпознаем мутацията на коронавируса и да я проследим за всеки географски район.
Мутацията на коронавируса COVID-19 е обяснена

Последна актуализация: 03 май, 2020

Пандемията от COVID-19 продължава да се разпространява и първите признаци във връзка с мутацията на коронавируса са научно доказани в течение на времето. Откакто излезна първата статия, доказваща съществуването на двата щама на вируса, проучването продължава при научната общност.

Според много учени, мутацията на вируса беше очакванa. Устройството на самия коронавирус обяснява неговата мутация. Тъй като е РНК вирус, както ще видим по-долу, има вероятност за промяна на неговия геном поради грешки в неговата репликация.

Тези мутации, които учените записват във връзка с пандемичното разпространение на COVID-19, не представляват появата на нов вирус. Голямата мутация на коронавируса се случи в Ухан, Китай. Тази мутация позволи на вируса да премине от разпространение само при животните до разпространение сред хората.

Тези вариации са това, което епидемиолозите наричат „щамове“ или „родословие“. Те все още са COVID-19, но с малки промени. Обаче, по същество, вирусът поддържа своите характеристки. Голяма част от РНК, което се съдържа, е същото като при оригинала, но с малка доза промени.

Мутацията на коронавируса: какво я предизвиква?

Мутацията на коронавируса, както споменахме отгоре, е възможна поради устройството на самия вирус. COVID-19 е РНК вирус, което означава, че неговият геном-неговата генна информация, е кодирана в рибонуклеинова киселина. РНК е криптирането и кодификация относно това как трябва да бъде вируса. Веднъж щом навлезе в организма, използва клетките на гостоприемника му за да се размножи. Ще функционира като паразит, възползвайки се от клетъчното устройство, за да се репликира.

Един от проблемите, които РНК вирусите притежават, е този, че имат система за поправяне на грешки, докато репликира недостатъка. За разлика от ДНК- дезоксирибонуклеинова киселина, която има добре смазана система за откриване и коригиране, при РНК случаят е различен.

Така, когато коронавируса започва да изработва копия на себе си в клетката, прави грешки. Тези грешки в РНК са засечени като мутации при коронавируса, създавайки различни щамове при това. Докато тези промени не променят поведението на вируса твърде много, все още говорим за същия вирус.

Мутацията на коронавируса: клетки на коронавируса

Коронавирусът, който е засечен във всяка страна, може да е различен от оригиналния вирус, произлизащ от Китай.

Мутацията на коронавируса: Какво подозират специалистите относно двата щама на коронавируса

Учените, които шифроват генома на COVID-19, са открили, че има два основни щама на коронавируса. Те са ги обозначили с буквите L и S.

Щамът L започна всичко в Ухан през декември 2019. Според наличната информация, това е по-смъртоносният щам, въпреки че той си остана в Китай.

Другият вариант на този вирус, щам S, е по-агресивен по отношение на своето ниво на смъртност. Обаче, се разпространява по-лесно и това е щамът, който успя да излезе от Китай. Всъщност, има дори теория, че този щам е успял да се разшири, имайки предвид неговата незабележимост. Тъй като диагностичните изследвания бяха проведени въз основа на щам L, щам S имал свободата да се разпространява свободно…водейки до настоящата пандемия.

Отлагане на прилагането на ограничителни мерки също изиграва важна роля при разширението и разпространяването на щам S. От разпознаването на новия коронавирус през декември 2019 до спирането на разпространението в Ухан, мина почти месец.

Штамове на коронавируса

Мутацията на коронавируса по страни

В Испания, фондацията по напредъка на здравните и биомедицински проучвания във Валенсия е придобила знания за РНК генома на COVID-19, съществуващ в страната. Любопитно е, че са открили, че е различен от генома, който Китай намери през януари тази година.

Офисите по обществено здраве в Бразилия докладват, че коронавируса, който пристигнал в Латинска Америка, произвеждащ своя първи случай в Бразилия, има 16 мутации относно коронавируса, произлизащ от Ухан. Междувременно, повече новини и проучвания се появяват с подобни резултати.

Обаче, мутацията на коронавируса е процес, който не трябва да променя нашето отношение пред лицето на тази пандемия. Мерките за сигурност и хигиена си остават същите както в началото. Също така, правилата за карантина трябва да се спазват доброволно в някои страни и са законно задължителни в другите.

Като РНК вирус, можем да очакваме постоянна мутация на коронавируса. Неговите предщественици, като коронавируса, предизвикал SARS , и този, предизвикал MARS, също са мутирали постоянно по време на разпространението.

Научният напредък дава яснота

Трябва да сме благодарни за научния напредък в една ера, когато можем да общуваме толкова бързо и ефективно. Научните екипи около света могат да споделят своя напредък в реално време за сътрудничество.

Мутацията на коронавируса е част от неговото разпространение. Обаче, за щастие, имаме елементите, необходими за неговото проследяване. Отговорното използване на информация е това, което ще ни помогне да го забавим.


Всички цитирани източници бяха добре прегледани от нашия екип, за да се гарантира тяхната качествена, надеждна, актуална и валидна информация. Библиографията на тази статия бе считана за надеждна и отговаряща на академичните или научни изисквания.


  • Tang, Xiaolu, et al. “On the origin and continuing evolution of SARS-CoV-2.” National Science Review (2020).
  • Bonilla-Aldana, D. Katterine, et al. “Una nueva zoonosis viral de preocupación global: COVID-19, enfermedad por coronavirus 2019.” Iatreia 33.2 (2020).
  • Sahin, Ahmet Riza, et al. “2019 Novel Coronavirus (COVID-19) Outbreak: A Review of the Current Literature.” EJMO 4.1 (2020): 1-7.
  • Li, Yanni, et al. “Similarities and Evolutionary Relationships of COVID-19 and Related Viruses.” arXiv preprint arXiv:2003.05580 (2020).

Този текст се предоставя само с информационна цел и не замества консултация с професионалист. При съмнения, консултирайте се със своя специалист.